I Tapdrup ved Viborg hjemmepasser 30-årige Maria Pilgaard sine tvillinger Aksel og Alfred på 19 måneder.
I maj sagde hun farvel til at være beskæftigelsesfaglig medarbejder på et jobcenter til fordel for at være fuldtidsmor.
- Det giver os så meget som familie. Børnene får ro og kan gøre, hvad de har lyst til, og det virker meningsfuldt, siger Maria Pilgaard.
Flere forældre vælger at gøre det samme - at passe børnene derhjemme i stedet for at sende dem i vuggestue, dagpleje eller børnehave.
Alene i Midt- og Vestjylland bliver 273 børn hjemmepasset i år.
Det er næsten en fordobling i forhold til for tre år siden, hvor tallet var 140. Det viser en rundspørge til landsdelens ti kommuner.
Tendensen breder sig generelt, vurderer børneforsker på Aarhus Universitet Ole Henrik Hansen.
- Forældrene har en stigende interesse for at være mere sammen med børnene de første år, og samtidig er de bekymrede for kvaliteten i dagtilbuddene, siger han.
Hjemmepasning er blevet muligt flere steder i landet
Flere kommuner giver tilskud til, at børnene bliver passet i hjemmet. 68 kommuner giver tilskud til pasning af egne børn i alderen fra nul til to. Det samme gælder også for børn på tre til fem år i 45 kommuner.
Artiklen fortsætter efter grafikken.
Børneforsker Ole Henrik Hansen ser flere fordele ved hjemmepasning. Blandt andet at det kan give en bedre rytme i hverdagen.
- Forældrene får mulighed for at præge deres børn, som de gerne vil, og børnene bliver mere rolige. Det er ikke, fordi man bliver isoleret. Der er vældig mange legegrupper, hvor forældre mødes med deres børn, siger Ole Henrik Hansen.
Maria Pilgaard nyder, at det i dag er hende selv, der er på første parket til at opleve sine små børns udvikling i dagligdagen, og drengene får måltider og lure, når de har behov - ikke efter et fastlagt skema.
Inden da nåede tvillingerne at gå i vuggestue i et par måneder.
- Jeg tænkte, det går ikke, det her. Jeg begyndte at læse en masse om det, og jeg synes ikke rigtigt, jeg stolede på det, når folk sagde, at det ikke gør noget, at de græder, når jeg går.
Tilskuddet afhænger af, hvor hjemmepasseren bor
Det varierer meget, hvor stort et tilskud kommunerne yder.
Den kommune, hvor forældrene får mest, er i Rudersdal, hvor beløbet er på godt 8.300 kroner om måneden for at hjemmepasse sit eget nul til toårige barn. I Herning får forældre det laveste beløb - nemlig knap 1.800 kroner om måneden.
Viborg Kommune begyndte med hjemmepasning som en forsøgsordning i to år fra nytår. Her får den forælder, der hjemmepasser sit nul til toårige barn, et tilskud på 2.500 kroner om måneden pr. barn.
- Det frie valg er altid godt for os som borgere, men der er også en balance, så baggrunden for, at man søger, er, at man varetager barnets tarv og ikke en økonomisk gevinst i at være hjemmepasser, siger Katrine Fusager Rohde (V), der er formand for børne- og ungdomsudvalget i Viborg Kommune.
Der er flere fordele ved ordningen, mener hun.
- Jeg kan godt lide at give en fleksibilitet i familielivet. Vi lever jo forskelligt i dag og vil have nogle forskellige muligheder. Man har også nogle forskellige drømme for, hvordan man vil have sin hverdag til at fungere.
Økonomi og karriere er en hurdle
Men hjemmepasning kommer ikke uden en pris. For nogle kan det dels være svært at få økonomien til at hænge sammen - og dels kan det spænde ben for forældrenes karriere.
- Begge forældre har måske taget sig en uddannelse for at kunne komme på arbejdsmarkedet, men er nødt til at parkere de her faglige og arbejdsmæssige ambitioner. Og så er der det kønspolitiske i det – om det er mor eller far, der skal blive hjemme, forklarer børneforskeren.
Det var heller ikke uden mavepine, at Maria Pilgaard vinkede farvel til sit arbejde på jobcenteret i maj.
- Jeg blev lidt nervøs, da jeg skulle sige mit job op, og jeg tænkte, om det her er én af de lidt for vilde beslutninger. Men det var det ikke. Det var helt rigtigt. Nu kan jeg slet ikke forestille mig det anderledes.
Og måske bliver karrieren som hjemmepasser lidt længere, end det egentlig var meningen til at begynde med, selv om der kun er tilskud til nul til toårige i Viborg Kommune.
- Vi har tænkt, at de skal i børnehave, når de bliver tre. Men det ved jeg ikke lige, om jeg synes, de skal.
Rettelse: Tidligere fremgik det af grafikken, at Ærø Kommune tilbyder tilskud til hjemmepasning. Det er ikke korrekt, og det er rettet.