Soundbox-sæsonen er startet: Pandekager og sumobrydning skal kvæle støj og svineri

Larm, tilsvinede toiletter og efterladenskaber som glasskår og dåser får Herning Kommune til at indføre to faste klubaftener for unge ved populær sø.

For at undgå ballade fra soundbox-fester står blandt andre Caroline Deborah Taylor klar til at give 13-18-årige i Herning nogle gode, strukturerede rammer at mødes i ved Fuglsang Sø i Herning. (Foto: © Steen Færgemand - DR Midt & Vest)

Børn og unge skal have mere tydelige rammer for at samles i sommervarmen ved Fuglsang sø i Herning.

To ugentlige klubaftener i sommerperioden skal få dem til at droppe den larm og ballade, der lige nu følger i halen på såkaldte soundbox-fester med høj musik.

- Vi vil skabe et fællesskab, hvor unge mennesker mødes på en god måde, forklarer afdelingsleder i SSP i Herning, Lise Kjærgaard.

Larm og ballade fra unges soundbox-fester om sommeren er nemlig et særdeles velkendt fænomen.

- Det er et problem, som opstår rigtig, rigtig mange steder i Danmark, fastslår Benny Husted, der er formand for SSP-Samrådet i Danmark.

  • Det blå rum ved Fuglsang Sø i Herning er et populært samlingssted for vinterbadere, kajakroere, hundeluftere - og unge, der samles for at feste. (Foto: © Stine Olesen - vinterbadeklubben Den gule badeand)
  • Flere af toiletrummene blev fundet tilrodede sidste weekend. (Foto: © Stine Olesen - vinterbadeklubben Den gule badeand)
  • Der er fundet flere glasskår i området, efter at unge har holdt fest. Noget kunne tyde på, at en af gæsterne har skåret sig. (Foto: © Stine Olesen - vinterbadeklubben Den gule badeand)
  • Et af formålene med klubaftnerne er at lære de unge at tage ansvar og rydde op efter sig selv, så tomme cigaretpakker og dåser ikke bare efterlades. (Foto: © Stine Olesen - vinterbadeklubben Den gule badeand)
  • Vinterbaderne fandt efterladenskaber fra fyrværkeri, efter at unge aftnen i forvejen havde holdt fest ved Fuglsang Sø. (Foto: © Stine Olesen - vinterbadeklubben Den gule badeand)
  • Tomme flasker flyder rundt ved en bro nær Det blå rum ved Fuglsang Sø i Herning. (Foto: © Stine Olesen - vinterbadeklubben Den gule badeand)
1 / 6

Glasskår og tilsvinede toiletter

Så sent som forrige weekend mødte medlemmerne i den lokale vinterbadeklub, Den Gule Badeand, ind til efterladenskaber som glasskår, dåser og kanonrør og tilsvinede toiletter med blodpletter flere steder.

- Det er ærgerligt at opleve, for det er sådan et godt sted at være, siger Rikke Vestergaard Laursen, medlem i vinterbadeklubben Den Gule Badeand.

Derfor er kommunens initiativ meget her.

- Vi er meget glade for det. Vi snakkede om det allerede sidste år, at det ville være dejligt, hvis der kom noget i denne her stil, fortæller Rikke Vestergaard Laursen.

Tricket er at finde at prøve at skabe nogle andre måder at være sammen på for de unge. SSP-formand Benny Husted understreger, at der ikke er nogen "one size fits all"-løsninger, men at løsningen skal findes lokalt, eksempelvis som i Herning.

- Det er også helt afgørende, at man er i dialog med dem, der føler sig udfordret af festen, så de også er med til at støtte op om det nye og det gode. Så de unge også oplever, at det er noget, der bliver sat pris på, siger han.

I Herning er lagt op til, at de unge for eksempel kan bage pandekager over bål, dyrke sumobrydning eller spille rundbold.

- Men vi vil også rigtig gerne lægge op til, at de unge er med til at planlægge aftenerne, så de også bidrager og på den måde får ejerskab, siger Lise Kjærgaard fra SSP i Herning.

Forældrene skal på banen

Mille Jensen, elevrepræsentant i UngHernings bestyrelse kalder klubaftenerne for "et rigtig godt tiltag":

- Hvis man kan dæmpe urolighederne ved Det Blå Rum en lille smule ved at skabe et tættere bånd mellem de unge i et alkoholfrit regi, så synes jeg, det er mega fedt.

- Jeg tror desværre stadig, at Det Blå Rum stadig vil blive brugt som et sted, hvor man opholder sig om aftenen og i weekenderne og drikker alkohol. For nu har de jo ligesom fundet ud af, at det er noget, man kan gøre.

Klubaftenerne bliver tirsdag og torsdag. Så fem aftener om ugen er de unge fortsat overladt til sig selv, hvis de besøger Fuglsang Sø.

- Forældre har jo også et ansvar for, hvad det er, de sender deres unge mennesker ud til, påpeger Lise Kjærgaard fra SSP i Herning.