Aalborg Karneval skruer op for sikkerheden

Efter fire voldtægtsanmeldelser sidste år skal flere vagter i dag være med til at passe på de tusindvis af festglade deltagere.

Det er mit største ønske, at der ikke kommer til at være nogen krænkende adfærd, siger talsperson for Aalborg Karneval Jeanett Kaare. (Foto: © Mette Nielsen, DR Nórdjylland)

Sikkerheden skal være bedre, når op mod 95.000 glade gæster i dag deltager i Nordeuropas største karneval i Aalborg.

Sidste år fik politiet fire anmeldelser om voldtægt, og det har fået Aalborg Kommune til at kræve mere fokus på sikkerheden.

- Vi vil ikke have seksuelle overgreb. Vi ved godt, at det ikke helt kan undgås, men vi skal gøre alt det, vi overhovedet kan, siger Jes Lunde (B), der er rådmand for sundhed og kultur.

Meldingen fra Nordjyllands Politi sidste år var, at karnevallet generelt var holdt i en god stemning, men at fire sager om voldtægt er fire for mange og beklageligvis er med til at skæmme folkefesten.

Oprindeligt var der fem anmeldelser om voldtægt eller voldtægtsforsøg, men den ene anmeldelse blev trukket tilbage.

Flere vagter

Et af tiltagene i år er at have flere vagter med i den store parade, hvor tusindvis af udklædte og feststemte deltagere fra klokken ti går gennem Aalborgs gader.

Håbet er, at vi kan sende en appel til karnevalisterne på sociale medier, mens de er ædru. Bannerne i Kildeparken kommer til at fungere som en reminder, når festen er i gang, siger Jeanett Kaare. (Foto: © Mette Nielsen, DR Nyheder)

- Vi vil rigtig gerne sikre, at vores karnevalister får et sikkert og trygt karneval, og det gør vi ved at skabe de perfekte rammer, hvor der ikke er nogen, der skal føle sig utrygge, siger talsperson Jeanett Kaare fra Aalborg Karneval.

Men selvom Aalborg Karneval aldrig før har brugt så mange penge på sikkerhed som i år, så understreger hun, at man ikke kan gøre det uden karnevalsgæsternes medvirken.

- Uanset hvor mange vagter og hvor meget hegn vi får sat op, og uanset hvor mange der er til at passe på folk, så kan vi ikke gøre det alene. Så jeg kan kun appellere til vores karnevalsgæster om, at de passer på hinanden, og at de vil være med til at skabe en tryg og sikker fest, siger Jeanett Kaare.

Et nej er et nej

Samtidig med flere vagter har Aalborg Karneval derfor også en kampagne på de sociale medier og på store bannere, hvor der opfordres til at skabe en fest med kærlighed og respekt og uden krænkelser.

- Det gør vi blandt andet ved at holde øje med hinanden og lave nogle aftaler med venner og familie om, at vi ikke går alene hjem. Og hvis man skal hentes, så har man også lavet den aftale med familie og venner, siger talspersonen.

Det store karnevalsoptog slutter i byens centrale park, Kildeparken, hvor omkring 33.000 deltagere fra i eftermiddag forventes af feste og lytte til musik.

Og Jeanett Kaare ved godt, at når festen først er i gang i en tætpakket park, så handler det om højt humør og knap så meget om kampagneord.

- Så håber jeg, man har taget snakken hjemmefra, så bannerne er en reminder om, at et nej er et nej, og at man godt kan gå hen og spørge; er du egentlig okay med det, der foregår lige nu?, siger hun.

Målet er nul overgreb

Det var Aalborg Kommune, der efter sidste års karneval bad arrangørerne om at skrue op for sikkerheden.

- Det var nødvendigt, for vi havde fire-fem anmeldelser om voldtægt, og jeg ved godt, at man altid kan diskutere, om det direkte havde noget med karnevallet at gøre, men ét overgreb er ét for meget, siger rådmand Jes Lunde fra sundhed og kultur i Aalborg Kommune.

Som samarbejdspartner er Aalborg Kommune derfor glad for den kampagne, Aalborg Karneval har lanceret op til dagens fest. For målet er nul overgreb. Også selvom ingen kan garantere det, siger rådmanden.

- Men vi kan gøre en stor indsats med både vagter og kampagner, så folk også husker det, når de har fået lidt øl og får lyst til at være kærlige. At man altid skal huske samtykket, understreger han.