Danskerne om pensionsalder: Det bliver svært at vurdere, hvem der skal have lov at gå tidligt

Et flertal af danskerne er positive over for nyt pensionsforslag, men peger også på dilemmaer.

- Folk, der har haft et fysisk hårdt arbejde, skal kunne gå før på pension, men folk, som ikke har haft det, kan også have brug for at gå på tidligere pension, siger Nina Kjær, der selv er 65 og snart skal på pension. (© (c) privatfoto)

Har man et hårdt arbejde, der slider på krop og sind, så skal det være muligt at få tildelt en tidlig folkepension.

Sådan lyder et udspil fra Socialdemokratiet, som blev præsenteret i sidste uge.

Mange danskere foretrækker også et pensionssystem, hvor man tager hensyn til den enkelte i stedet for at have en fast pensionsalder.

I en ny måling lavet af Epinion for DR Nyheder svarer 57 procent af de adspurgte således, at folkepensionsalderen ikke skal være ens for alle.

På gaden i Aalborg er flere ligeledes positive over for en ændring af pensionssystemet, mens nogle også peger på dilemmaer.

Nina Kjær, 65 år. (© PRIVATFOTO)

En af dem er Nina Kjær på 65 år, der går på pension om et halvt år fra sit arbejde som sygeplejerske.

- Jeg synes, det er svært. Man siger, at folk, der har haft et fysisk hårdt arbejde, skal kunne gå før på pension, men folk, som ikke har haft det, kan også have brug for at gå på tidligere pension.

- Det er svært for dem, der skal vurdere det at afgøre, hvem der skal have, og hvem der ikke skal have. Det er et dilemma, synes jeg, siger hun.

Mange ting spiller ind

Også Christina Franzen mener, at der er problematiske ting ved forslaget.

Hun er uddannet pædagog, men er sygemeldt.

- Jeg er selv blevet kronisk syg, fuldstændig uden skyld, og det kan også ske for bankmanden. Og det er møgsvært at få en førtidspension eller et flexjob i dag, siger hun.

- Der er mange faktorer, der spiller ind omkring det her. Så vi kan lige så godt gøre det ens for alle i stedet for at have alle mulige parametre, som vi alligevel ikke er herre over.

Der bør tages hensyn

Andre mener, at der bør tages hensyn i nogle tilfælde.

- Jeg synes helt klart, det skal være differentieret, i og med det er blevet så svært for mennesker at trække sig fra arbejdsmarkedet på en værdig måde. Der er nogle, der har et hårdt fysisk arbejde, hvor nedslidningen er større end hos andre, siger 57-årige Henrik Hansen, der selv arbejder som bostøtte.

Studerende Jonatan Simonsen på 21 år er af samme holdning.

- Jeg synes, der skal tages hensyn i forhold til, at der er nogle, der har mere krævende job, som er mere fysiske, end hvis du bare sidder ned. Det gør, at du ikke kan arbejde så lang tid, og det synes jeg helt klart, at der skal tages højde for, siger han.

Et arbejde er et arbejde

Den 31-årige pædagog Sean Obiakor mener på den anden side, at folk selv har ansvar for at finde et arbejde, som de kan holde til.

- Jeg tænker, at et arbejde er et arbejde. Det er lidt lige meget, hvad du har lavet egentlig.

- Så ved jeg godt, at der er noget arbejde, der er hårdere end andet, men det er stadigvæk et arbejde. Man vælger jo selv lidt, hvad man gerne vil arbejde med, siger han.

Om målingen

  • Undersøgelsen bygger på 2.516 interview med danskere på 18 år og derover.

  • Interviewene er indsamlet online på Epinions Danmarkspanel i perioden fra 14. til 28. januar 2019.

  • Nogle af interviewene er altså lavet, efter Socialdemokratiet kom med sit udspil.

  • Den maksimale usikkerhed på de samlede resultater er +/- 2,0 procentpoint.