Energipriserne er for høje: Flere landsbyer vil nu lave små, lokale fjernvarmeanlæg

Ekspert mener, at det er en god idé med mindre fjernevarmeværker.

Over 50 steder i landet er borgere lige nu i gang med at undersøge, om de kan etablere deres egen fjernvarmeforsyning. (© DR)

Tårnhøje varmeregninger har fået mange danskere til at se efter et alternativ til gasfyret i kælderen.

Det er samtidig regeringens mål, at vi fra 2030 skal være fri for naturgas som varmekilde. Men hvor skal varmen så komme fra?

I mange små lokalsamfund håber man, at svaret er lokale fjernvarmeanlæg.

Et af de steder er i den nordjyske landsby Skarp Salling.

DR har tidligere fortalt, hvordan byen har holdt borgermøder for at lægge planer for, hvordan de klarer sig gennem vinteren med de stigende energipriser - i byen bruger mange nemlig gas til at fyre med.

Det har også betydet, at nogle indbyggere har været nødt til at flytte fra byen, selvom det ikke har været deres ønske.

En af dem er taxachauffør Henrik Sørensen.

- Som situationen er nu, har vi bare ikke råd til at blive boende. Regninger på omkring 70-75.000 kroner for det kommende år er vores økonomi simpelthen ikke til, sagde Henrik Sørensen i efteråret til DR.

Nu er indbyggerne i Skarp Salling derfor ved at undersøge, om de kan lave deres eget fjernvarmeanlæg.

- Vi kommer til at stå med spøgelsesbyer, hvis vi ikke gør noget ved det, siger Else Wiese, der sidder i arbejdsgruppen for det potentielle nye fjernvarmeanlæg i Skarp Salling og Brøndum.

Else Wiese fra Skarp Salling. (© DR)

Tilslutning var for dyrt

Der er cirka 150 huse i området Skarp Salling og Brøndum, og ønsket har været at blive tilknyttet et af de eksisterende store fjernvarmeanlæg.

Men det er en alt for dyr løsning.

- Per husstand var tilslutningsafgiften i prislejet omkring 150-200.000 kroner. Det er jo ikke realistisk for en pensionist her i området, siger Else Wiese.

Et lokalt fjernvarmeanlæg kan derfor blive løsningen for indbyggerne i Skarp Salling og Brøndum.

- Min drøm er da, at vi om nogle år kan sige: Flyt til Skarp Salling og Brøndum. Der er billige huse, og I skal stort set ikke give noget for varmen, siger Else Wiese.

Flere ønsker lokale varmeværk

Og de er ikke alene om at kigge mod nye, lokale fjernvarmeanlæg som løsningen for at blive fri fra naturgas.

Hos brancheorganisationen Dansk Fjernvarme kender de til omkring 50 lignende projekter fra hele Danmark, hvor lokalsamfund kigger mod at oprette mindre, lokale fjernvarmeanlæg.

- Vi ser masser af lokalråd og borgerforeninger, der mener, at det kan fremtidssikre deres by, hvis de får fjernvarme, siger Søren Magnussen, der er seniorkonsulent ved Dansk Fjernvarme.

Ifølge Søren Magnussen er der ingen nedre grænse for antallet af huse i forhold til, hvornår det rent teknisk kan lade sig gøre at etablere et fjernvarmeanlæg.

Om det så også er en økonomisk god idé, afhænger af den konkrete situation. Her kan det have betydning, hvor godt husene er isolerede, og hvor langt husene er placeret fra hinanden.

Danmarks mindste fjernvarmeanlæg, Føns Nærvarme på Fyn, leverer varme til 53 husstande.

Ekspert: 'Flere bør lave lokale anlæg'

Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet. (© DR)

Langt flere lokalsamfund og kommuner bør kigge mod at oprette mindre, lokale fjernvarmeværker.

Det mener Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

- Jeg synes, at det er rigtig positivt, at der er så stor interesse for at lave lokale anlæg. Vi ved, at 50-100 husstande godt kan have lokale fjernvarmeanlæg, hvor de kan have en god økonomi i det.

- Der er et kæmpe potentiale for at få mere naturgas ud og samtidig have mere tryghed i forhold til varmeregningen, siger Brian Vad Mathiesen.