Flere melder sig ind i Missing People: ‘Der er så meget næstekærlighed i lille Danmark’

Organisationen oplever, at flere melder sig som frivillige efter sager som med den forsvundne 13-årige pige i Kirkerup.

Vivian Winther Eriksen er formand i Missing people, hvor de netop nu oplever en stor interesse i at blive medlem. Missing People har i Danmark cirka 60-70 sager med savnede personer om året. (© DR)

Flere og flere danskere melder sig ind i organisationen Missing People.

De seneste to måneder har Missing People fået omkring 300 nye medlemmer. Det betyder, at de nu har cirka 500 medlemmer.

Og det glæder Vivian Winther Eriksen, der er formand for Missing People.

- Det viser bare, hvor meget næstekærlighed, der findes i lille Danmark. At lysten til at hjælpe folk, man ikke kender, på et område, hvor man er allermest sårbar, eksisterer i fuld flor, siger Vivian Winther Eriksen.

Store sager giver medlemmer

Der er flere bud på, hvorfor Missing People oplever en stigende interesse i antallet, der vil være medlemmer netop nu.

En af forklaringerne er, at man det seneste halve år har kunnet se sæson to af dokumentarserien 'Forsvundet' på DRTV, der følger arbejdet hos Missing People.

En anden faktor er sager med forsvundne personer, der får meget mediedækning og som fylder meget hos danskerne.

- Det spiller klart ind, at en 13-årig pige forsvandt i Kirkerup den 15. april 2023. Der ville folk gerne bidrage, og de meldte sig ind, fordi det gav så meget mening for dem at komme ud og hjælpe med at afsøge et område, siger Vivian Winther Eriksen og fortsætter:

- Heldigvis endte det ikke med, at vi skulle ud og søge efter den unge pige i Kirkerup. Vi stod standby.

Flere og flere har brug for hjælp

De nye medlemmer kan støtte foreningen økonomisk, men de kan også komme på et indsatsteam.

På et indsatsteam kan de eksempelvis være kontaktperson til de pårørende, hjælpe med at koordinere søgningen eller søge om tilladelser til at lede efter den forsvundne person i bestemte områder.

For Vivian Winther Eriksen og Missing People betyder det meget, at der kommer flere nye medlemmer, der vil være en del af et indsatsteams.

- Der er flere og flere familier, der ønsker vores hjælp. Vi er derfor nødt til at være flere til at løfte de her opgaver, siger Vivian Winther Eriksen.

Missing People har i dag mellem 60-70 sager om året.

- Når der er nye medlemmer på vores indsatsteams, er det fantastisk, at man kan stille et team i det område, som den savnede er forsvundet fra. Så er medlemmerne lokalkendte, siger Vivian Winther Eriksen.

Medlem efter bog om Emilie Meng

En af dem, der netop har meldt sig til at få kurser, så hun kan komme på et indsatsteam, er 44-årige Maja Norlander.

Hun er uddannet socialpædagog, men er i dag førtidspensionist. Hun har været medlem siden sidste sommer, men det er først denne sommer, at hun får mulighed for at deltage i et kursus.

Maja Norlander fra nordjyske Skørping. (Foto: © Asta Pil Heltborg, DR)

Maja Norlander fik kendskab til Missing People efter at have læst en bog om Emilie Meng-sagen, hvor 17-årige Emilie Meng forsvandt og senere blev fundet dræbt på Sjælland.

I sagen om Emilie Meng var Missing People også involveret.

- I bogen var der kontaktinformation til Missing People. Jeg tænkte over det, og jeg kunne bare mærke, at det ville føles helt rigtigt for mig at være en del af, siger Maja Norlander.

Maja Norlander håber, at hun kan gøre en forskel og hjælpe til. Især vil hun gerne hjælpe de pårørende, der står tilbage, når en person meldes savnet.

- Det ville være bedst, hvis der slet ikke var brug for Missing People, fordi folk ikke forsvandt eller måtte meldes savnet af forskellige årsager. Men det sker, så jeg synes, at det er fantastisk, at der er mange der gerne vil hjælpe, siger Maja Norlander.

Politiet: Vi har et tæt samarbejde

Hos Nordjyllands Politi er de glade for den indsats, som Missing People gør.

- Vi har samarbejdet med dem, når vi har aktuelle eftersøgningssager, hvor de byder sig til. Vi har en god dialog om, hvad der er deres opgaver, og hvad der er politiets opgaver - og det har de god forståelse for, siger Sune Myrup, der er vicepolitidirektør ved Nordjylland Politi.

Sune Myrup fra Nordjyllands Politi. (© DR)

Det er politiet, der styrer den taktiske indsats. Det er eksempelvis vigtigt, at politihundene kommer ud og opererer i et område, hvor der ikke har været en masse mennesker ude at gå forinden.

- Vi aftaler og koordinerer med dem, hvem der gør hvad. De får en plan fra os, og det respekterer de - og deres indsats nyder vi så godt af, siger Sune Myrup.

Indsatsen fra Missing People mærkede politiet blandt andet, da både Mia Skadhauge Stevn og Oliver Ibæk Lund forsvandt en weekend i februar 2022 efter byture i Aalborg.

- Her oplevede vi et tæt og rigtig godt samarbejde, siger Sune Myrup fra Nordjylland Politi.