Hestebønner skubber soja ud af staldene

Flere landmænd dyrker den gamle afgrøde frem for at importere soja

(Foto: © Kristian Pedersen, DR Nórdjylland)

Landmand Frede Høngaard fra Østervrå er begyndt at fodre sine svin med hestebønner. Bønnerne giver svinene protein og erstatter en del af den soja, Frede Høngaard ellers importerer fra Sydamerika. - Vi tager 7 kilo hvede og 3 kilo soja ud af foderblandingen, og det bliver erstattet af 10 kilo hestebønner. Det har en god effekt, siger han.

Frede Høngaard tog hestebønnerne til sig for tre år siden. Den gang var det kun et begrænset forsøg, men han har i år 22 hektar med bælgfrugten. Det er dobbelt så meget, som han havde sidste år.

God økonomi i hestebønner

Hestebønnen er en gammel ven af dansk landbrug. Men for 30 år siden blev den flyttet i skammekrogen, da importeret soja har et langt højere proteinindhold. Det har længe været billigt, og derfor bruger mange landmænd det til fodertilskud. Men sojaen er steget i pris, Derfor kan der være god økonomi for de danske landmænd i at vende tilbage til den gamle kending. - Man vil helt klart se, at flere og flere dyrker hestebønner til eget forbrug. Der er kommet nye sorter til, der modner hurtigere og dermed er mere sikre, end da man dyrkede dem sidst, siger planteavlskonsulent ved Agri Nord, Poul Madsen. Han fortæller, at det typisk er de landmænd, der selv blander foder, der kaster sig ud i at dyrke hestebønner.

Gode sidegevinster

Udover at sikre billig protein til svinene, så er der også andre fordele ved at fodre dyrke hestebønner fremfor soja. Blandt andet får svinene sjældnere diarré, når de spiser hestebønner. Og de marker, der gror hestebønner på, er bedre at dyrke på året efter. - Det er en meget god forfrugt til hvede i op mod to år bagefter. Så hveden strutter af sundhed, når der har været hestebønner på marken året før, siger Henrik Hansen, der er driftsleder på Frede Høngaards gård. Han forventer, at de igen næste år udvider antallet af marker med hestebønner.