Kunstigt maj-lys skal hjælpe demente med at falde i søvn om aftenen og være friske om morgenen

I Hjørring Kommune skal nyt indendørs lys hjælpe ældre og demente med at finde en god døgnrytme.

Lyset fra majhimlen skal efter planen bruges i det kunstige lys på ældrecentret Bålhøj. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)

Når indendørs lyset er det samme morgen, middag og aften kan det indimellem være svært for hoved og krop at finde ud af, hvad tid det er på dagen og hvilke behov, man har.

Det problem er særligt udtalt hos ældre og demente, og derfor har man i Hjørring Kommune nu søgt en lille million kroner til at få installeret et særligt døgnrytmelys på et plejehjem i kommunen.

Døgnrytmelyset ændrer til forskel fra almindeligt indendørslys udseende i løbet af dagen, så det eksempelvis er kraftigt hvidt og blåt om dagen, hvor borgerne er aktive, og dæmpet og varmt senere på dagen, hvor man har behov for at falde til ro.

Den nye type af lys kan være med at til at afhjælpe nogle af de problemer, man i dag støder på blandt beboerne, mener Maria Larsen, afdelingsleder på Bålhøj Ældrecenter i Tårs, som er udvalgt til projektet.

- Når gardinerne er rullet for, kan det for beboerne lige så godt virke, som om klokken er 5 om morgenen som 11 om formiddagen. Det kan betyde, at de er trætte på de forkerte tidspunkter, og at man får en dårlig søvn, siger hun.

Naturlig søvnig

Problemet med konstant indendørs lys er særligt udtalt hos ældre og demente, fordi vi naturligt har sværere ved at sove, når vi får flere år på bagen.

Det forklarer laboratorie- og stabschef på Hvidovre Hospital Linda Andresen, der i øjeblikket er med til at undersøge døgnrytmelysets virkning på beboere på plejecentret Albertshøj i Albertslund.

- Når vi bliver ældre, bliver vores søvnmønstre forstyrret. Vores søvn er ikke så dyb, og vi har flere vågne perioder i løbet af natten. Det påvirker de ældre biologisk og psykisk, og hvis man også er dement, kan det påvirke endnu mere, fortæller Linda Andreasen.

I den sammenhæng kan døgnrytmelyset være med til at give ældre en mere stabil søvn, blandt andet fordi aftenlyset får kroppen til at udskille hormonet melatonin, der gør, at vi naturligt kommer til at føle os søvnige.

Lysniveauet på ældrecentret Bålhøj vil efter planen kom til at følge lyset fra en maj eller septemberdag, hvor balancen mellem lys og mørke passer godt til vores søvnrytme.

Lyset vil også blive mere behageligt at kigge på, fordi det kommer til at rumme flere farver, og endelig kan det være med til at forhindre meget skarpe skygger på gulvet, som af nogle demente kan opleves som sorte huller.

Til projektet har Hjørring Kommune søgt 838.000 kroner hos Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.