Naturen hjælper Julie, når hun har det svært: Fungerer som et frirum fra præstationshverdagen

Ekspert vil have de unge mere ud i naturen, da det kan styrke deres trivsel.

Det er ikke nok at sige til de unge, de skal mere ud i naturen, vi skal også gøre naturen lettere tilgængelig for dem, fortæller ekspert. (Foto: © privat foto)

Fuld fart over feltet, præstationskultur og ensomhed.

Der kan være mange grunde til, at unges mentale sundhed og trivsel er udfordret – og ifølge den nyeste Nationale Sundhedsprofil er det blevet markant værre gennem de seneste år.

En, der selv har oplevet at have det dårligt, er 17-årige Julie Østerby Poulsen fra Vodskov, der går på Aalborg Tekniske Gymnasium.

Hun fik anbefalet mere luft til hovedet, da hun havde det svært - og det gjorde en forskel.

- Naturen giver mig et større pusterum at være i, og jeg får noget mere plads i hovedet, siger Julie Østerby Poulsen.

Verden går videre

Julie Østerby Poulsen løber en tur i skoven eller går en tur med sin mor, når tankerne fylder for meget, eller hun har kigget for længe ind i en skærm. Det hjælper hende at komme udenfor og se, at det hele faktisk ikke er så slemt.

- Når man kun ser sine egne fire vægge, ser man ikke rigtigt verden udenfor. Det bliver det ret meget ens egen lille verden, man sidder i, siger Julie Østerby Poulsen.

- Der hjælper det meget at komme ud og se, at der faktisk er en verden omkring sig, der stadig går videre selvom man selv har det skidt.

Naturen giver fred og ro

Og den strategi bakker Søren Præstholm, der er leder på Center for Børn og Natur, op om.

Han er i gang med at lægge sidste hånd på en national friluftsundersøgelse, hvor han blandt andet kigger nærmere på de 15-24-åriges forhold til naturen.

Søren Præstholm fortæller, at mange unge fjerner sig fra naturen i ungdomsårene, fordi der er nogle barrierer i hverdagen, der gør, at de ikke kommer ud.

- Når vi spørger dem, vil de unge faktisk rigtig gerne ud i naturen, men i ungdomsårene føler de ikke, at de har tiden, fordi de skal nå rigtig meget i en stigende præstationskultur, siger Søren Præstholm.

Men lige præcis naturen kan skabe et rum, hvor de unge er fri for det pres, de ellers er under, fortæller Søren Præstholm.

- De unges største motivation for at komme ud i naturen er faktisk, at de gerne vil have fred og ro. De vil væk fra det virvar af forventninger, hvor de hele tiden er på, siger Søren Præstholm.

- Det ser derfor ud til, at naturen spiller en vigtig rolle som alternativ til den her præstationshverdag.

Julie Østerby Poulsen elsker at gå i naturen med sin mor. Når hun har haft det svært, har det hjulpet at gå hånd i hånd og kigge på himlen. (Foto: © privat foto)

Lettere tilgængelig natur

I dag åbner Naturmødet 2023 i nordjyske Hirtshals, hvor flere folketingspolitikere, eksperter og naturelskende danskere deltager.

Og lige netop unges mentale helbred er et emne, der skal debatteres flittigt.

Søren Præstholm er en af deltagerne, der skal debattere, hvordan vi får skabt naturoplevelser, så unges trivsel øges.

- Vi ved, der er værdi i at være i naturen for unge. Men det er ikke nok bare at sige til dem, at de skal mere ud. Det handler også om, at vi skal gøre naturen lettere tilgængelig for de unge, siger Søren Præstholm.

Det kan blandt andet gøres ved at indtænke grønne områder ved uddannelsesinstitutioner, skoler og der, hvor de unge bor.