Nu åbner direkte flyrute mellem Aalborg og New York: ‘Det er banebrydende’

VisitDenmark håber, at den nye rute kan give flere amerikanske turister i Jylland.

(ARKIV) Nordjyske virksomheder er også glade for den nye direkte rute, der åbner i dag. Ruten giver nemlig en rejsetid på omkring 7,5 timer fra mellem Aalborg og New York. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Rettelse: Der stod tidligere i artiklen, at der er plads til 300 passagerer på den nye rute. Dette er ikke korrekt. Der er plads til 157 passagerer. DR beklager fejlen.

Fra i dag bliver det nemmere for mange jyder at tage en tur til New York.

Klokken 18.30 i aften letter et SAS-fly nemlig fra Aalborg Lufthavn, og flyver direkte til Newark Airport ved New York.

Det er den første direkte rute til ‘The Big Apple’ fra en jysk by.

Og den nye direkte rute glæder Mads Østergaard, der er PR- og Pressemanager hos VisitDenmark i New York.

De kan allerede nu mærke stor interesse for ferie i Jylland.

- Vi har haft rigtig god omtale af Danmark i amerikanske medier. Den interesse manifesterer sig også i eksempelvis Nordjylland og Aarhus, siger Mads Østergaard.

Svært at spå om succes

Jacob Pedersen, der er luftfartsanalytiker ved Sydbank, kalder det ‘banebrydende’, at man nu kan flyve direkte fra Aalborg til USA.

Det er dog svært at spå, om ruten bliver en succes - for der er ikke noget at sammenligne det med.

- SAS dypper tæerne og forsøger sig med det her projekt. Mit bedste bud er, at når vi kigger 10-15 år frem, vil vi have flere oversøiske flyvninger fra provinslufthavne, end man nogensinde har været vant til, for passagererne vil bare gerne flyve direkte, siger Jacob Pedersen.

De rejsende elsker direkte ruter

Den direkte rute mellem Aalborg og New York flyves i første omgang fra i dag og frem til oktober.

Om ruten bliver permanent eller forlænget, er svært at sige endnu.

Men fundamentet for at skabe en succes er der.

Det fortæller Jacob Pedersen, der er luftfartsanalytiker hos Sydbank.

- Men det kræver selvfølgelig at flyene bliver godt fyldte og flyselskabet tjener på det. Hvis det lykkes, er der alt mulig grund til at forvente, at vi kommer til at se flere af sådanne ruter i fremtiden, siger Jacob Pedersen.

Flyet, der skal fyldes op i Aalborg, er mindre end andre fly, der tager turen til USA fra Danmark. Det er en relativt ny type fly kaldet Airbus 321 Long Range. Der er plads til 157 personer i SAS-modellen. Her ses en testudgave af modellen i Frankrig.  (Foto: © Eric Piermont, Scanpix Denmark)

Flere amerikanere i Nordjylland

Hos VisitDenmark planlægger de allerede nu, hvordan de kan lokke flere amerikanske turister til det nordjyske.

- Mange af de ting, man tager for givet i Danmark, er unikke oplevelser for folk i andre dele af verden. Vores lange kystlinje med smukke sandstrande, klitter samt blide og behagelige natur, siger Mads Østergaard og fortsætter:

- Vores sikre byer og enestående gastronomi. Der er mange små, unikke oplevelser som fx at købe fisk direkte fra en kutter og få en snak med fiskeren.

Rejsetid er afgørende for virksomheder

Det er ikke kun turister, der skal bruge den nye direkte rute til New York. Også jyske virksomheder kan forhåbentligt få glæde af den.

En af dem er LSM Pumper fra nordjyske Vrå.

LSM Pumper har medarbejdere, der ofte flyver frem og tilbage til USA, da det amerikanske marked er der, hvor virksomheden har størst succes.

Og når man flyver meget, er det afgørende, at man kan spare tid. Det mener Leo Sørensen, der er ejer og direktør i LSM Pumper.

- Når jeg booker flybilletter, kigger jeg på rejsetiden. Jeg kunne ikke finde på at booke en billet med 18 timers rejsetid til New York. Så vil jeg hellere betale lidt mere. Tiden er afgørende, siger Leo Sørensen.

Rejsetiden på den nye direkte rute er omkring 7,5 timer.