Ny medicin giver misbrugere frihed: ‘Jeg skal ikke hele tiden på misbrugscenter og konfronteres med fortiden’

Med ny medicin skal misbrugere i behandling kun have medicin én gang om måneden.

Tidligere måtte 46-årige Elke ned på sit lokale misbrugscenter 3-7 gange om ugen for at få medicin og dermed holde sig stoffri. Nu behøver hun kun komme derned én gang om måneden. (Foto: © Christine Nørgaard, DR)

En ny type medicin kan gøre livet nemmere for misbrugere.

For 40 borgere i Aalborg Kommune behøver de nemlig ikke længere hente medicin mod deres afhængighed hver dag.

Det er ellers kutyme med eksempelvis medicinen metadon.

De får i stedet medicinen buvidal, hvor de kun skal forbi misbrugscentret én gang om måneden.

Buvidal virker ligesom andet medicin mod misbrug. Medicinen hjælper mod abstinenser, og hjælper med at holde borgeren fri for sit misbrug.

Og den nye medicin giver en større frihed.

Det fortæller 46-årige Elke fra Aalborg, der er tidligere misbruger af blandt andet heroin.

- Førhen skulle jeg møde op enten hver dag eller tre gange om ugen inden for misbrugscenterets faste åbningstider. Man er mere fastlåst. Nu kan jeg planlægge mit liv mere, som jeg har lyst til, siger Elke, der i dag er fleksjobber og arbejder med at gøre rent.

Konfronteret med fortid

Det er ikke kun i kalenderen, at Elke har fået mere frihed.

Også mentalt betyder det meget, at hun kun skal forbi misbrugscentret én gang om måneden.

- Jeg har udviklet mig siden mit misbrug, og jeg har ikke behov for at komme der flere gange om ugen. Jeg behøver ikke blive konfronteret med min fortid ved hele tiden at møde andre misbrugere, siger Elke.

- Det er fantastisk, at jeg nu ikke er fastlåst i den her rolle som misbruger, som jeg engang var.

Også hos Aalborg Kommune kan de se, at behandlingen virker godt for de 40 misbrugere.

- Vi oplever, at borgerne får god virkning. Vi kan se, at de er stabile i deres behandling og får en anden livskvalitet, siger Mette Havemann, der er leder af Rusmiddelafsnittet i Aalborg.

Elkes liv ser nu helt anderledes ud, end da hun havde et misbrug. Hun er gift og bor med sine to børn i en villa i Aalborg, hvor hun elsker at gå i haven. (Foto: © Christine Nørgaard, DR)

Heroin som 17-årig

Elke blev i en ung alder introduceret for hash og alkohol af nogle venner, og hun blev et par år senere også introduceret for piller, som hun tog til fester.

- Det gav en god følelse. Det gav noget velvære og jeg blev måske lidt mere en party-pige. Men så tog den ene dag den anden, hvor misbruget bare tog til, siger Elke.

Da hun var 17 år gammel, begyndte hun at tage heroin.

Herefter følger flere år med misbrug, hvor misbrugets omfang svinger. Hun havde flere perioder, hvor hun forsøgte at stoppe.

- Da misbruget var værst, levede jeg nærmest fra time til time. Det eneste livet gik ud på var at skaffe penge til stoffer. Jeg blev fysisk syg, hvis jeg ikke fik stoffer. Det var et hårdt liv, siger Elke.

Til sidst lykkes det Elke at stoppe misbruget.

I dag er det omkring syv år siden, at hun havde sit sidste tilbagefald.

Derfor er det også altafgørende for Elke, at hun får sin medicin. Og det er ikke kun for at forhindre de fysiske abstinenser.

- Medicinen hjælper også det psykiske aspekt. Uden medicin får jeg nogle tanker, der kan spille mig et puds. Jeg kan få tilbagefaldstanker, siger Elke.

Elsker en tur i haven

I dag ser Elkes liv og hverdag fuldstændig anderledes ud end da hun var misbruger. Hun bor i en villa i Aalborg med sin mand og sine to børn.

- Det generelle ord for mit liv er nu normalt. Jeg er en normal kvinde med en sund omgangskreds og et godt familieliv, siger Elke.

- Jeg har et arbejde, som jeg elsker at passe. Og ellers elsker jeg bare at tulle rundt sådan en forårsdag som i dag, hvor jeg kan gå ud i haven og rode i noget ukrudt. Det er jo helt fantastisk.

Elke ønsker ikke at stå frem med sit fulde navn. Hendes navn er bekendt af redaktionen.