Regler forsinker test af krigsdroner: Firma ligger i Nordjylland, men kan kun teste på Fyn

Dronerne bruges blandt andet i krigen i Ukraine, og reglerne forsinker opdateringer til dronerne.

Jo hurtigere de nordjyske droner kan testes, desto hurtigere kan virksomheden Sky-Watch opdatere dronerne, der lige nu er på slagmarken i Ukraine. Men det er kun muligt at teste dronerne 240 kilometer væk fra dronevirksomheden. Her testes en RQ35 Heidrun ved Odense. (© DR)

Det går stærkt med udviklingen af droneteknologi - også hos den nordjyske virksomhed Sky-Watch.

Her udvikles droner, der blandt andet bruges i krigen i Ukraine.

- En drone er et avanceret kamera, der kan flyve og give et overblik over, hvad der sker på kamppladsen oppefra. Det er en vigtig teknologi, fordi teknologien hjælper med at få øje på fjenden, siger Hans-Christian Mathiesen, der er ansvarlig for forsvarsprogrammer i Sky-Watch.

Når dronerne bliver brugt i kamp, er de løbende opdateringer og ændringer af dronerne derfor også vigtige.

Men der er et problem.

Der kan nemlig gå længere tid end højest nødvendigt, før, at de ukrainske tropper får nye opdateringer og funktioner i dronerne - fordi der kun er ét særligt testområde i Danmark til dronerne: Hans Christian Andersen Airport (HCA) ved Odense.

Det håber den nordjyske dronevirksomhed, at der snart kan blive lavet om på.

Her kan du se, hvad man blandt andet kan se med dronerne. Klippet er fra en testflyvning ved Odense.

240 kilometer til testområde

Når der kun findes et testområde ved Odense komplicerer og forsinker det udviklingen for Sky-Watch, fordi testområdet for droner ligger omkring 240 kilometer fra produktionsvirksomheden.

Dronevirksomheden ønsker derfor, at man kan teste de særlige droner i Nordjylland.

- Vores mulighed for at opdatere og opgradere dronerne bliver forbedret. Ligeså snart vi får en idé til en forbedring eller en tilbagemelding fra kampladserne i Ukraine, kan vi lave ændringerne, teste det og sende det afsted, siger Hans-Christian Mathiasen.

Og det kan være vigtigt, at de nordjyske droner fungerer optimalt, når de bliver brugt i krigen i Ukraine.

De nordjyske droner har nemlig været med til at indsamle vigtig information.

Det er eksempelvis optagelser fra en drone fra Sky-Watch, der i sommeren 2022 afslører en russisk base, som ukrainerne kort tid efter angriber.

Et billede fra Heidrun-dronen viser en russisk base med flere køretøjer.

Langt til Fyn

Sky-Watch kan godt teste deres droner andre steder end ved Odense, men så skal de følge nogle særlige regler, der blandt andet betyder, at dronen ikke må komme ud af syne.

Det er altså begrænset, hvor langt dronen kan flyve væk.

Og det er et problem, fordi dronerne skal flyve op til 30 kilometer væk i en krigssituation.

- Så længe vi flyver inden for synsvidde, tester vi ikke systemet på den måde, som det er tænkt, at det skal bruges i krig. De forhold kan vi ikke teste under, medmindre vi i dag tager til Odense, siger Hans-Christian Mathiesen og fortsætter:

- Der er langt til Fyn fra Nordjylland, og det gør, at vi ikke altid får gennemført de test, vi gerne vil.

Vil det være muligt at flytte jeres virksomhed tættere på Odense?

- Der er en lang række omkostninger forbundet med at flytte en virksomhed. Og så består vores virksomhed af mennesker med et særligt sæt af komptencer. Det er dem, der gør, at vi har en virksomhed, og derfor kan vi ikke bare flytte, siger Hans-Christian Mathiasen.

I dag tester virksomheden droner cirka én gang om ugen ved Odense.

Hans-Christian Mathiasen fra Sky-Watch (© DR)

Der kan findes en løsning

Hos Trafikstyrelsen kan de måske få Sky-Watchs drøm til at gå i opfyldelse. De er i hvert fald åbne for at være fleksible omkring de regler, der er i dag.

Reglerne er der blandt andet for at sikre, at droner ikke kan påvirke eksempelvis flytrafik.

Der er nemlig altid plads til dialog, hvis danske dronevirksomheder har ønsker til specielle droneoperationer. Det fortæller Lars Korsholm, der er kontorchef under luftfart ved Trafikstyrelsen.

- Generelt er testcentret i HCA en god ramme for, at virksomheder kan få testet deres droner og droneoperationer, men vi går gerne i dialog med Sky-Watch om andre ønsker til droneluftrum, siger Lars Korsholm.

Det kan dog tage lidt tid - men Lars Korsholm forventer, at der kan findes en løsning for dronevirksomheden.

- I de fleste tilfælde lykkes det at finde en løsning, så vi både understøtter virksomhedernes kommercielle forretning og sikre luftfartssikkerheden, siger Lars Korsholm.