Sygehus sender blodprøver med rørpost: Svartiden er markant kortere

Aalborg Universitetshospital sparer tid og ressourcer på at sende blodprøver via rørpost.

Ifølge Anne-Birthe Bo Hansen, ledende overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling på Aalborg Universitet, fungerer systemet bedre end at køre prøverne frem og tilbage med taxa. (Foto: © Heidi Trillingsgaard)

Taxakørsel og en transporttid på 30 minutter er erstattet med et underjordisk rør på 1,6 kilometer og en transporttid på to minutter.

Siden november måned er blodprøver blevet transporteret ved hjælp af rørpost på Aalborg Universitetshospital.

Det har ifølge ledende overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling, Anne-Birthe Bo Hansen, været en stor succes.

- Vi havde personale, der stort set ikke lavede andet end at pakke kasser til taxakørsel, og det gav meget spildtid og gang op og ned ad trapper til at lægge transportkasserne i taxa’er, så nu har vi fået tid til at lave andre væsentlige ting, og det var en opgave, som alle var glade for at komme af med, siger hun.

Siden rørpostsystemet blev indført tilbage i november måned, er der ifølge Anne-Birthe Bo Hansen blevet sendt 100.000 blodprøver gennem de underjordiske rør.

- Det viser sig, at prøverne bliver mindre påvirket af at køre gennem rørpostsystemet end at blive kørt med taxa. Og udover, at kvaliteten af prøverne er i orden, er svartiden for patienterne blevet væsentligt kortere, siger hun.

Nyt rørpostsystem ødelægger prøverne

Driftssikkerheden ved det nuværende rørpostsystemet mellem Aalborg Universitetshospitals to adresser i Aalborg ligger ifølge Anne-Birthe Bo Hansen på 99 procent.

Men når det gamle Aalborg Universitetshospital skal nedlægges og flytte ind i et nyt supersygehus i 2020, flytter det fungerende rørpostsystsem ikke med.

Byggeriet af supersygehuset er udbudt med et rørpostsystem, som ligner det, der er installeret på Aarhus Universitetshospital, men som ikke virker i øjeblikket.

Ifølge Anne-Birthe Bo Hansen er beholderne til blodprøverne i det aarhusianske rørpostsystem nemlig for store og farten i rørerne er for høj, så prøverne ikke kan bruges, når de når frem.

- Prøverne bliver rystet, så cellerne går i stykker, og så bliver prøvematerialet ubrugeligt. Ved at vælge det nye system, får man selvfølgelig større fleksibilitet end ved det nuværende, der kun kan sende blodprøver, men det nytter ikke noget, hvis blodprøverne ikke kan tåle at blive sendt, siger hun.