Udfordringer med solceller på skandaleramt sygehusbyggeri skaber frustration

Regionspolitiker kalder de mange fejl og udfordringer et "svigt" fra totalrådgivers side.

Byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital er aktuelt forsinket med seks år og står til en budgetoverskridelse af kvalitetsfondsbyggeriet på knap 1,4 milliarder. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Byggeriet af det nye universitetshospital i Aalborg har gang på gang haft store udfordringer. Senest har Nordjyllands største byggeri fået store vandskader og stillestående vand i 36 kilometer vandrør, der skaber gennemtæring og bakterievækst.

Og nu er der også problemer med de solceller, der skal sættes op på bygningerne.

For det viser sig, at totalrådgiveren Indigo Konsortiet oprindeligt har beregnet et lavere behov for solceller, end der i virkeligheden er brug for ifølge seneste kvartalsrapport om byggeriet.

Og det skaber stor frustration hos Per Larsen, sundhedspolitisk ordfører for Det Konservative Folkeparti i Folketinget og medlem af forretningsudvalget i Region Nordjylland:

- Det er en smule underligt, at man kan regne så meget forkert. Men vi har jo set rigtig, rigtig mange fejl i projektet og tidsplaner, der er overskredet, så det kommer ikke bag på mig, men det er jo ærgerligt.

Først var planen, at man skulle sætte 3.500 kvadratmeter solceller op på det kommende hospital. Men de nye beregninger af hospitalets energiramme viser, at der faktisk er brug for 5.325 kvadratmeter solceller.

Og det betyder, at der skal findes en løsning på den ekstra plads, der skal bruges til solcellerne.

- Det her kræver jo et væsentligt større areal end vi først havde regnet med, siger Per Larsen.

Projektledelsen for byggeriet har endnu ikke besluttet sig for, hvad der skal blive den endelige løsning på problemet.

'Der vil komme flere fejl'

Ifølge planen skal byggeriets reservepulje betale for ekstraregningen for de uplanlagte ekstra solceller.

Men dét er ikke realistisk, mener Per Larsen. For pengene er brugt på forhånd, siger han:

- Det er ikke realistisk, for reservepuljen er jo for længst brugt op, og vi har en samlet overskridelse af budgettet på 1,4 milliarder, så det her er jo sådan set bare en ekstraomkostning, siger han.

Per Larsen (C) Sundhedsordfører i Folketinget var med, da Sundhedsministeriet blev kaldt til samråd om sygehusbyggerierne i uge 16. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

Og selvom ekstraregningen for flere solceller ikke fylder meget i byggeriets milliardbudget, så er der alligevel tale om endnu et svigt fra totalrådgiveren, mener Per Larsen.

Men det bliver ikke den sidste fejl, vi kommer til at se i hospitalsbyggeriet. Det siger Torben Ringe Christensen, socialdemokratisk medlem af regionens forretningsudvalg:

- Det er Nordjyllands største byggeri nogensinde, så der er ingen tvivl om, at der har været mange fejl, og der vil også komme flere fejl, siger han.

Han er dog mere fortrøstningsfuld end sin konservative kollega.

- For et års tid siden fik vi den rapport, hvor alle udfordringerne med byggeriet blev lagt frem for os, og jeg synes egentlig, at det går fremad herfra. Det er ikke godt lige nu, men det skal det nok blive.

Et normalt problem

Selvom udfordringerne med solcellerne vækker frustration, så er det ikke et unormalt problem. Det fortæller Per Heiselberg, som er professor på Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet. For det sker ofte, at et byggeri ender med at have brug for flere solceller, end man først regnede med.

- Man kan altid diskutere, om det er en regnefejl. I et byggeri sker der jo hele tiden ændringer og justeringer, og det kan påvirke og ændre energiforbruget i den endelige bygning.

- Det ser man i mange byggerier, og jeg synes ikke, at den situation, vi ser ved byggeriet af det nye Aalborg Universitetshospital, er ud over det normale.

Professoren kan dog godt sætte sig ind i politikernes frustrationer. Særligt set i lyset af de mange problemer, hospitalsbyggeriet har haft.

- Det er klart, at det her kommer oveni en masse andre udfordringer, som byggeriet har haft. Og nu har man ekstra udfordringer med at finde plads til solceller, som der skal findes en løsning på, og det kan give en ekstraomkostning.

Massive vandskader i murstensfacaderne er den seneste store skandale, der har ramt byggeriet af det nye hospital i Aalborg. Region Nordjylland kender endnu ikke de økonomiske konsekvenser af skaderne. (Foto: © Rapport - NAU Facader)

Et skandaleramt byggeri

Byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital har gang på gang været plaget af store fejl og forsinkelser. I forvejen er byggeriet allerede forsinket med seks år, selvom det skulle have stået færdigt i 2020. Og så vurderes det at overskride budgettet med knap 1,4 milliarder kroner.

Og særligt Per Larsen undrer sig over, at byggeriet endnu engang møder udfordringer.

Men Region Nordjylland har vel som bygherre også et ansvar for at have holdt øje med udfordringerne med for eksempel solcellerne og andre ting, der er gået galt i byggeriet?

- Det er selvfølgelig altid bygherrens ansvar også, men jeg synes jo så også, at vi har garderet os ved dels at have et konsortium til at stå for totalrådgivningen, men også til at hyre nogen ind til at holde kontrol med byggeriet, som i min optik også er svigtet, siger Per Larsen.

Betyder alle de udfordringer og fejl i byggeriet, at Region Nordjylland som bygherre af hospitalsbyggeriet har fået en opgave, man ikke kan løse?

- Der er flere forklaringer på, hvorfor det generelt er gået så galt med byggerierne af de supersygehuse landet over. Noget, jeg hæfter mig ved, er, at Danmark er for lille til at bygge så mange universitetshospitaler på én gang, fordi der er for lidt kapacitet til at lave ordentlig rådgivning og kontrol af byggerierne, siger han.

Regionsrådsformand Mads Duedahl fra Venstre har ikke ønsket at kommentere. DR har fremlagt kritikken for totalrådgiveren Indigo Konsortiet. De har heller ikke ønsket at kommentere. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra projektdirektør Martin Kjær.