Omkring 1.200 borgere i Horsens har indtil nu selv skulle betale for bandager og andre sårplejeprodukter, når de er udskrevet fra sygehuset. Som den eneste kommune i Region Midtjylland har Horsens haft brugerbetaling for sårpleje.
Men nu åbner politikerne i Horsens pengekassen og finder de 700.000 kroner, det årligt vil koste at fjerne brugerbetalingen.
En af dem, som slipper for regningen, er Knud Østergaard. Siden foråret har han betalt 18.000 kroner til forbindinger og medicinbehandling af blodkarsbetændelse, som giver store, åbne sår.
Det kan han ikke fortsætte med. Hvis han skal betale to-tre år endnu, ender han med ikke at have flere penge, mener han.
Under valgkampen op til kommunalvalget lovede borgmester Peter Sørensen fra Socialdemokratiet, at han vil genoverveje borgernes brugerbetaling. Formanden for velfærds- og sundhedsudvalget Ellen Schmidt (S) og Anne Lene Løvbjerg (V) ønsker også, at sårbehandlingen være gratis for borgerne.
På et udvalgsmøde i morgen vil politikerne derfor fjerne brugerbetalingen.
- Det kan ske ved en tillægsbevilling, eller også skal pengene findes på en anden måde, forklarer Ellen Schmidt (S).
Politikerne fortæller, at de ikke har været opmærksomme på problemet, før sagen kom op under valgkampen.
Brugerbetaling går ud over behandlingen
Lederen af sårcentret på Aarhus Universitetshospital, overlæge Karsten Fogh har patienter fra Region Midtjylland, -Syddanmark og - Nordjylland. Han er ikke stødt på andre kommuner end Horsens, der har krævet betaling fra borgerne.
- Den generelle holdning er, at de bandagemidler, der skal til, stilles til rådighed for patienterne, og det gør lokalcentrene eller sundhedscentrene, har han tidligere sagt til DR Østjylland.
Han mener, det kan have konsekvenser, hvis borgerne selv skal punge ud.
De får måske ikke altid får den optimale behandling, fordi man ikke vil betale for det eller bruger nogle produkter, som ikke lever op til det, der er forventes til en gængs behandling.