Bytteordning nedbringer ventetid på operationer – hver fredag opererer Viborg-kirurg i Randers

Mangel på anæstesisygeplejersker i Viborg har fået ventetider på knæoperationer til at stige.

Lene Johnsen fra Skive får opereret en dårlig menisk af kirurg, Steffen Skov Jensen, der normalt arbejder i Viborg. Ved at flytte selve operationen til Randers, undgås ventetid. (Foto: © Tina Vestergaard Andersen - DR Østjylland)

En gammel, drilsk håndboldskade har gjort så meget kål på Lene Johnsens menisk, at hun siden september har gået med konstante smerter i højre knæ.

- Jeg arbejder selv som sygeplejerske, så jeg går og står meget på mit arbejde. På dage med mange skridt har jeg rigtig ondt i knæet. Jeg undgår at gå i skoven på ustabilt underlag og jeg kan ikke gå til yoga, fordi jeg ikke kan sidde på mine knæ, siger Lene Johnsen.

Hun husker at gå fra forundersøgelsen på Regionshospitalet Viborg i julen 2022 med en tid til operation midt i maj måned, fem måneder senere. Men så kom en ny mulighed: hvis hun ville køre til Randers, kunne hun komme til allerede halvanden måned før.

Ventetiden på at få lavet en knæoperation i på Regionshospitalet Viborg var 80 dage i første kvartal 2023. Lene Johnsen undgik megen ventetid ved at sige ja til at blive opereret i Randers i stedet. (Foto: © Tina Vestergaard Andersen - DR Østjylland)

- Det syntes jeg jo var et helt fantastisk tilbud. Så det sagde jeg ja til med det samme.

Nyt samarbejde

Derfor er Lene Johnson denne fredag kørt fra hjemmet i Skive til Randers for – forhåbentlig – at slippe for smerterne.

Det er en kombination af corona og mangel på anæstesisygeplejersker i Viborg, der på tre år har fået ventetider på knæoperationer til at stige.

I efteråret 2019 var ventetiden på at få opereret en idrætsskade i knæet i gennemsnit 34 dage. Nu er er det steget til 80 dage, altså to en halv måned.

I Randers har de operationsstuer og sygeplejersker nok, men ingen idrætsskadekirurg.

Derfor har Randers tilbudt at stille operationsstue og personale til rådighed, hvis Viborg altså selv kommer med lægen.

Den ordning har nu fungeret siden februar, hvor læger fra Viborg hver fredag opererer deres egne patienter – i Randers.

Et godt samarbejde

Én af lægerne, der nu møder på arbejde i Randers på fredage i stedet for i Viborg, er ortopædkirurg, Steffen Skov Jensen.

Han er enormt glad for ordningen.

- I modsætning til, hvad jeg tidligere har oplevet af bøvl med bureaukrati, økonomi og snak, så kører det her bare på skinner. Alle er glade for ordningen og de vil det også gerne på sigt, siger han.

Steffen Skov Jensen er normalt ortopædkirurg i Viborg. Nu opererer han også sine patienter i Randers. (Foto: © Tina Vestergaard Andersen - DR Østjylland)

Denne fredag er han i Randers for at operere Lene Johnsens knæ – og fire andre idrætsskadede knæ. For ham selv personligt er det også en faglig tilfredsstillelse at kunne følge de patienter, han selv forundersøger helt til dørs ved selv at lave operationen.

- I langt de fleste tilfælde får du jo et tillidsforhold til den patient, der skal opereres. Derfor er det rigtigt positivt, at vi kan få lov at operere vores egne patienter her i Randers.

Også cheflæge for ortopædkirurgisk afdeling på Regionshospitalet Randers, Michael Tjørnild, er godt tilfreds med samarbejdet om knæoperationerne. Et samarbejde de to sygehuse pønser på at udvide til håndkirurgi.

- Vi skal jo bare skønne på, at vi er et rigtig godt sted lige nu og så sørge for, at den gode udvikling fortsætter i den rigtige retning, siger Michael Tjørnild.

Mange bække små

Ud over de to hospitalers samarbejde om knæ- og håndoperationer, er Regionshospitalet Randers også i gang med at undersøge mulighederne for at udvide hospitalets tilbud om plads og personale til at omfatte flere områder.

- Jeg tror, hemmeligheden er, at vi har et godt arbejdsmiljø og tradition for at medarbejderne er med til at planlægge, hvordan vi lykkes med opgaven. Vi har ingen ledige sygeplejerskestillinger på operationsområdet, og det betyder, at vi kan hjælpe med at nedbringe puklen efter corona på flere forskellige områder, siger hospitalsdirektør Jonas Dahl.

Han nævner blandt andet, at man også har planer om at lave gynækologiske operationer på kvinder, der lige nu er på venteliste på Aarhus Universitetshospital.

Lene Johnsen er efter meniskoperationen nu forhåbentlig fri for flere smerter (Foto: © Tina Vestergaard Andersen - DR Østjylland)

- Det batter måske ikke i den helt store skala, men jeg ser vores bidrag som én af de mange små bække, der kan få nedbragt antallet af ventende patienter, og som samtidig har stor betydning for den enkelte patient.

Lige nu venter 71.400 personer i Region Midtjylland på at blive udredt eller på en operation.

Lene Johnsen kan efter fredagens knæoperation nu regne sig selv ude af dén venteliste. Operationen er gået godt og på opvågningsstuen giver ortopædkirurg Steffen Skov Jensen grønt lys til at bruge knæet til det, det kan holde til.

- Tusind tak. Nu glæder jeg mig til at komme til yoga igen, siger hun.

I Region Sjælland har Næstved og Nykøbing-Falster sygehuse forsøgt sig med en lignende bytteordning. I november og december 2022 opererede læger fra Nykøbing-Falster 16 patienter på ledige operationsstuer i Næstved.

Rettelse: Der fremgik tidligere i artiklen en forkert titel på Michael Tjørnild. Det er nu rettet. Han er cheflæge på ortopædkirurgisk afdeling.