Det skulle egentligt gøre det lidt lettere at få det første stik af coronavaccinationen.
At kunne dukke op uden tidsbestilling skulle sænke tærsklen for dem, der har tøvet med at bestille tid til et stik.
Men lige nu bliver drop-in på vaccinecentrene i Østjylland rendt over ende af borgere, som er blevet inviteret til deres tredje stik mod coronavirus.
I mandags blev over 5.600 borgere vaccineret i Aarhus, Randers, Horsens og Silkeborg, og hver fjerde af dem havde ikke bestilt tid.
En af dem var Ingrid Lund, der fik sit stik i Randers samme dag som sin mand.
- Jeg havde en tid på fredag, men han skulle herop i dag, så tænkte jeg, at nu tager jeg chancen, siger hun.
Der var nemlig bøvl med computeren, da parret forsøgte at bestille tid sammen.
- Det lykkedes ikke at booke en tid på samme dag, fordi jeg begik en fejl, og da jeg kom ind igen, så var tiderne i dag væk.
Teknikken driller
Ved vaccinationscentret i Aarhus stod 75-årige Henning Nielsen i kø til sit tredje stik. Uden at have en tid.
- Når du går ind på internettet for at bestille en tid, så bliver du jo jaget rundt. 10-15 minutters ventetid, og når du endelig kommer ind, så var der første en tid den 1. december. Og jeg vil gerne have det overstået. Jo før, jo bedre, siger han.
- Vi efterkrigsbørn er jo ikke født med en computer i hånden, og når systemet begynder at sige ’gå derhen eller derhen’, så er tålmodigheden hurtigt opbrugt.
Men muligheden for drop in-vaccination gør det lettere at få sit tredje stik, selvom teknikken driller.
- Ja, det er til at overskue, siger Henning Nielsen.
Frustration i køen
I Horsens kan det tage op til 45 minutter at få stikket, og det skaber frustrationer blandt dem, der faktisk har bestilt tid, siger Michelle Ann Matzen, der leder vaccinationscentret.
- Generelt er folk søde og tålmodige, men vi har da set på det sidste, at længere kø giver frustration. Det giver nogle gange skældud til os på vaccinationscentrene, men vi prøver så godt, vi kan at bemande efter behovet.
Michelle Ann Matzen fortæller, at de, som har booket, ikke forstår, at andre uden tidsbestilling kan få et stik samme sted. Det giver knubbede ord mellem de ventende og betyder, at folk med tidsbestilling må vente, fordi drop-in´erne fylder i køen.
- Vi er nu en gang kun dem, vi er på dagen, så det er klart, at vi bliver presset, siger hun.
- Der er mere pres på, og vi kan også mærke, at når folk har stået i kø i 30-45 minutter, så er de lidt sure allerede, når de kommer ind i vaccinationsrummet. Det vil vi gerne undgå for at give alle den bedste oplevelse.
Personale skipper spisepauser
I Randers fortæller den ansvarlige for vaccinationscentret Bent Windelborg Nielsen, at han ikke kan skaffe nok folk til centret, fordi alle på Randers Sygehus har travlt med faste opgaver.
- Det betyder, at vores personale ikke får pauser og tid til at spise deres frokost, for når der er mange, der venter – og de sidder lidt for tæt – så vil man gerne have dem hurtigt igennem, siger han.
Men sundhedsvæsenet har selv åbnet for muligheden, erkender Bent Windelborg Nielsen.
- Vi har inviteret med tanke på, at det var dem, der ikke var kommet i gang med at blive vaccineret, der skulle have muligheden udenfor nummer. Men lige nu er det mest folk, der har en tid, og som bare gerne vil vaccineres noget før. Der er problemer med at komme igennem på telefonen, så det er en desperationshandling – bare at møde op. Men det er ret uhensigtsmæssigt, siger han.
- Problemet er, at når man ikke har en tid, så er der ikke rigtigt flow i vaccinationen. Hvis der kommer 200 den første time oven i de 200, der har bestilt i forvejen, så kan vi simpelthen ikke nå det. Så bliver der kø.
Bent Windelborg Nielsen anbefaler kraftigt, at man bestiller en tid, hvis man kan komme til det. Han understreger også, at man ikke kan få sit tredje stik, hvis man ikke er blevet inviteret til det.
Drop-in fanger uvaccinerede
I Aarhus er der drop-in på Aarhus Ø og i Viby, Gellerup og Tilst. Også her er der folk, som vil have tredje stik.
Men trods travlheden vil daglig leder af vaccinationscentret, Leni Hartmann Johansen, være ked, hvis drop-in bliver lukket, fordi det er de forkerte, som møder op. I de udsatte områder er der nemlig hver dag uvaccinerede, som får første stik.
- Vi har et tæt samarbejde med Aarhus Kommune og lokalsamfundet og kan se, at ganske mange kommer ned på drop-in. Det kan vi godt lide, for vi vil gerne have mange danskere vaccineret, siger hun.
Bent Windelborg Nielsen fra vaccinationscentret i Randers er enig.
- Vi var meget glade for, at der kom nogen uvaccinerede, der ellers ikke havde en tid, da vi åbnede for drop-in. Dem vil vi rigtigt gerne fortsat kunne tilbyde muligheden. Det er bare svært, når der er så mange, der kommer uden en tidsbestilling, siger han.
Regioner har opgivet drop-in
Det er ikke kun i Midtjylland, der er pres på vaccinationscentrene. Men regionerne griber udfordringen forskelligt an.
Region Hovedstaden valgte i mandags at reservere vaccination uden tidsbestilling til borgere, der skal have første stik. Region Nordjylland lukkede for drop in-vaccinationer for et par uger siden, og det er nu kun muligt at få vaccine der med tidsbestilling.
Region Sjælland oplever også et stort pres med drop in-vaccinationer. Regionen har planer om at oprette 6-7 nye centre, så de kan vaccinere 55.000 om ugen, mod 35.000 i øjeblikket. Men Sjælland har ikke umiddelbart planer om at nedlægge drop in-muligheden eller forbeholde den uvaccinerede borgere.
I Region Midtjylland er det også en udfordring at skaffe personale til spidsbelastningerne i vaccinationscentrene.
I Horsens bruger de en jobbank med pensioneret sundhedspersonale, men den er også tyndere end i foråret, fordi folk ikke regnede med at skulle være i sving i flere sæsoner.
- Dem, der meldte sig fra start, troede den gang, at de skulle hjælpe i tre til seks måneder. Det er jo efterlønnere og pensionister, og nogle har allerede meldt ud, at de ikke har krudt og energi til at tage en tredje tørn. Så vi skal helt klart ansætte flere, siger Michelle Ann Matzen.
Region vil forhindre flaskehalse
Systemet med vaccination uden tidsbestilling er udfordret, erkender Region Midtjyllands koncerndirektør Ole Thomsen.
- Det var et godt system, dengang der ikke var så mange, der manglede at blive vaccineret. Da lavede vi åbninger, så man kunne komme uden at bestille tid for at få de sidste med, siger han.
Men nu hvor det tredje stik skal gives, og for mange benytter sig af muligheden, giver det problemer. Derfor håber Ole Thomsen, at flere vil booke en tid, for regionen har gjort det lettere.
- Hvis du booker i dag, kan du komme til i dag eller i morgen (i Region Midtjylland, red.). Der er heller ikke samme ventetid på it-systemerne, og fra næste uge udvider vi rigtig meget på vores telefonsupport, så man ikke skal ringe forgæves. Vi forsøger at gøre alle flaskehalsene bredere, siger han.
Ole Thomsen vil bruge flere bioanalytikere og terapeuter i vaccinationscentrene, så der bliver flere folk til at klare et øget pres, når Sundhedsstyrelsen regner med, at regionerne skal nå 300.000 vaccinationer om ugen.