Efter stor debat: Aarhus byråd siger ja til 143 meter højhus på havnen

Debatten har raset i Aarhus, men nu er der grønt lys for Danmarks højeste kontorbygning

Hør hvad aarhusianerne Helene Holvad, Caroline Holvad, Anders Christiansen og Brian Hagge siger til 143 meter højhus i deres by.

Danmarks højeste kontorbygning får sin placering på Aarhus havn.

Det besluttede et flertal i Aarhus byråd tirsdag efter lang tids debat i Danmarks næststørste by.

Debatten har delt både borgere og politikere, for bliver det nye højhus et samlingspunkt med grønne områder og et vartegn, der binder byen sammen? Eller en vindomsust mastodont, der vil kvæle Aarhus’ særpræg i sin skygge?

Diskussionen har fået både biskop og museumsfolk på banen med bekymringer for den gamle bykerne, hvor det nye højhus bliver halvanden gange så højt som domkirken.

På den ene side af debatten i byrådet stod Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, der var positivt stillet over for højhuset, mens SF og Enhedslisten på den anden side var modstandere.

Dermed var der flertal for at give grønt lys til ejendomsudvikleren Olav de Lindes byggeprojekt, der vil skyde 143 meter i vejret.

Kritiske høringssvar

SF’s Jan Ravn er kritisk overfor det høje hus’ arkitektoniske kvaliteter efter mere end 200 høringssvar.

- Der er langt flere arkitekter, der har indgivet negative end positive høringssvar. Så kan det godt være, at der er nogen i miljøet, der har klappet hinanden på ryggen og sagt, at ’det er sandelig flot, det her’. Men der er altså mange arkitekter, der er negative overfor det her projekt, siger Jan Ravn.

Men det argument købte rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek fra Venstre ikke.

- Hvis man skal trække en parallel til EM i fodbold, så er der også fodbolddommere, der kommenterer kendelser efter kampen, selvom reglerne er klare. I fodbold – og i arkitektur – er der plads til fortolkning. At X antal arkitekter kritiserer et projekt, kan man ikke bruge som målestok for, om det er godt eller skidt.

Sådan forestiller arkitektfirmaet C.F. Møller sig, at det færdige højhus vil se ud i det centrale Aarhus. (© C.F. Møller Architects)

Vil gøre bagside til nyt byrum

Det er arkitekt Michael Kruuse fra arkitektfirmaet C.F. Møller, der har tegnet stregerne til det høje hus, der skal skyde op på adressen Mindet 6 nær de store DLG-siloer på havnen.

- Det er et vigtigt sted i byen. Højhuset vil trække en masse liv til et område, som i dag er en bagside af byen. Det bevarer det eksisterende liv og giver nye byrum, siger Michael Kruuse.

Husets højde, der undervejs i processen er justeret ned til 143 meter, har været et af de store debatemner.

- Det handler om at lave en markering af et historisk sted i byen, samtidig med, at det skal spille sammen med den udvikling, byen er i gang med. Både med sydhavnskvarteret, hvor der er højhuse på over 100 meter, men også med Lighthouse (højhus på Aarhus Ø tegnet af 3XN, red.), der bliver et fyrtårn for byen, siger Michael Kruuse.

- Det at have et pejlemærke i den centrale del og den nye del af byen, syntes vi, var en fantastisk mulighed.

Både biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, og direktøren for Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn, har været kritiske overfor den høje bygning tæt på Aarhus’ historiske centrum med domkirken som vartegn.

- Det her er en stor forandring, og derfor vil der være store spørgsmål at stille. Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at spille sammen med den kontekst, der er. Hele området hernede er jo bygget sammen i forskellige perioder, siger Michael Kruuse.

Skræddersyet til stedet

- Det er faktisk et projekt, der er skræddersyet til stedet, men selvfølgelig vil det tage tid, før folk kan se de kvaliteter.

Protesterne er også gået på, at højhuset vil skabe en masse ekstra trafik.

- Infrastruktur er altid vigtigt. Lige præcist stedet her er jo dimensioneret til industri-trafik, og vi får Marselis-tunnelen om lidt. Så ja, det vil påvirke noget, men ikke voldsomt, viser analyser. Man kan ikke køre ind i city herfra, men vil skulle køre udenom via Marselis-tunnelen, siger Michael Kruuse.

- Det her er en stor forandring, og derfor vil der være store spørgsmål at stille. Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at spille sammen med den kontekst, der er, siger arkitekt Michael Kruuse om det nye højhus på 143 meter. (Foto: © Jan Kejser, © 2017 Photography by Jan Kejser. All rights reserved.)

Men nogle af de virksomheder, som ligger på havnen i Aarhus, sukker i stedet over udsigten til byggeriet af et højhus på 143 meter.

Blandt andre Wasabi Film med 12 ansatte i Filmbyen lige ved siden af det kommende højhus.

- Vi har en fantastisk udsigt ud over det industriprægede, rå havneområde, der har gennemgået en fantastisk udvikling i de 20 år, vi har boet her, siger ejeren af filmselskabet, Jesper Jørgensen.

P-hus vil stjæle udsigten

Derfor er han især træt af det parkeringshus, der skal bygges i forbindelse med højhuset.

Det kommer til at ligge lige i øjenhøjde med vinduerne i hans kontorer på anden sal.

- Lige meget hvor mange blomster, de maler på det, så er det en kæmpe øjebæ. Det skulle have været ned i jorden ligesom ved DOKK1, siger han.

- Vi kommer til at kigge efter andre lokaler. Hvis jeg skal kigge ud på et parkeringshus 10 meter fra mit vindue, så giver det ikke mening at give den høje husleje for at bo, hvor vi bor.

Jesper Jørgensen er også træt af udsigten til at være nabo til en byggeplads i flere år. Han ved af erfaring fra et tidligere byggeri ved Filmbyen, at der vil komme mange rystelser.

- Vi var simpelthen nødt til at sende medarbejderne hjem. Det gungrede så meget i bygningen, at alt vores udstyr stod og rystede. Der var ikke nogen, der kunne tænke en tanke, siger han.

Ifølge bygherren bag højhuset på Mindet, Olav de Linde, vil området omkring bygningen blive en grønt trækplaster for byens borgere. (Foto: © Jørgen Engelbrecht - DR Nyheder)

Bedre at bygge opad end at fylde ud

Olav de Linde er bygherren bag det rekordhøje hus, og han har inviteret til debatmøder og byvandring for at diskutere med modstanderne og svare på spørgsmål.

- Der er altid nogen, der har en holdning til ting, der er anderledes. Men når først man oplever det, tror jeg, at holdningen vil være anderledes, siger han.

Olav de Linde lægger vægt på, at det store hus kommer til at stå på en kæmpegrund.

- Det bliver et projekt med masser af liv, luft og rum. Grønne lunger, som vi ikke har så mange af i byen, sjove butikker og plads til folkemøder.

Ifølge Olav de Linde bliver opholdsarealer omkring højhuset næsten dobbelt så store som Storetorv ved domkirken. Og de 143 meter højhuset skyder op, skal være med til at sikre den gode plads.

- Det er vel bedre at bygge i højden fremfor at bygge i 6-8 etagers højde og så fylde hele grunden ud, siger han.

Arkitekt Michael Kruuse lægger selv vægt på, at højhuset skal bygges i høj kvalitet, så det bliver pænt at se på.

- Det kan du tro. Jeg bor selv i Aarhus, og jeg skal kunne gå forbi og være glad og stolt. Det skal vi alle sammen.