Vil det koste menneskeliv, når vi snart får lov til at køre stærkere på udvalgte veje?
Det er eksperterne lodret uenige om.
Ifølge Harry Lahrmann, der er trafikforsker ved Aalborg Universitet, vil de højere hastigheder efter al sandsynlighed koste menneskeliv.
- Det bedste bud er, at det kommer til at give flere ulykker.
Regeringen og Dansk Folkeparti har sat knap 94 millioner kroner af på finansloven til at forbedre sikkerheden på en stribe veje over hele landet, og i takt med at initiativerne bliver gennemført, skal fartgrænsen sættes op.
I Østjylland betyder det eksempelvis, at det bliver tilladt at køre 130 kilometer i timen på Djurslandsmotorvejen mellem Lisbjerg og Løgten og 90 kilometer i timen på hovedvej 26 ved Ans.
Hos Vejdirektoratet anerkender de, at højere fart alt andet lige giver flere ulykker, men de laver modtræk, som peger i den anden retning.
Blandt andet vil der blive sat tydelige skilte op og blive lavet særlige rumleriller nogle steder på vejene.
- Hastigheden stiger ikke ret meget samtidig med, at der bliver lavet forbedringer af vejen. Så vi er ret sikre på, at selvom man må køre hurtigere, så vil man kunne køre lige så sikkert, siger afdelingsleder Ivar Sande fra Vejdirektoratet.
For 13 år siden - da fartgrænsen på motorveje blev sat op - resulterede det i flere ulykker, men det bliver anderledes denne gang, forklarer Ivar Sande fra Vejdirektoratet.
- Dengang brugte man mange penge på at etablere midterautoværn. I dag bruger vi i stedet pengene på rumleriller, fordi vi kan se det virker.
Trafikforsker Harry Lahrmann mener dog, at Vejdirektoratet overvurderer virkningen af trafiksikring og undervurderer virkningen af højere fart:
- Når jeg ser på de studier, der er lavet både på de danske projekter og på udenlandske, så vil det give flere ulykker, siger Harry Lahrmann.
Transportministeriet forventer, at de højere fartgrænser på de udvalgte landeveje vil træde i kraft inden for et til to år, mens der på de udvalgte motorveje kan gå halvandet til to år.