Flere danske virksomheder er stadig i Rusland - trods løfter om det modsatte

Spagnum-producenten Pindstrup Mosebrug har stadig fabrik med 150 ansatte i Rusland.

Selvom Pindstrup stadig ejer en spagnum-virksomhed i Rusland, bliver muldprodukter til hobbymarkedet i Danmark ifølge virksomheden produceret i enten Kongerslev i Nordjylland eller Letland. (Foto: © Tina Vestergaard Andersen - DR Østjylland)

- Vi har efter svære overvejelser besluttet, at vi ikke vil fortsætte aktiviteterne i Rusland.

Sådan lød det for et år siden fra Pindstrup Mosebrugs direktør Torben Brændgaard, da millardvirksomheden annoncerede, at den ville lukke og slukke i Rusland efter knap 10 år i landet.

Virksomheden lovede at finde en ny ejer, der kunne drive fabrikken videre.

I dag tør Pindstrup stadig ikke sætte en dato for en endelig exit.

Fabrikken i Pskov i det vestlige Rusland, hvor der graves tørv til spagnumprodukter, er stadig i drift, og omkring 150 medarbejdere går stadig på arbejde.

Det oplyser Pindstrup i en e-mail som svar på en række spørgsmål fra DR Nyheder. Virksomheden har ikke ønsket at stille op til interview.

Er det OK, at Pindstrup stadig er i Rusland?

  • - Jeg synes jo, at et år er meget, meget lang tid, for jeg tænker, at så svært kan det heller ikke være. Så lang tid bør det ikke tage, siger Marianne Pedersen foran stakken af blomsterjord ved Rema 1000 i Hornslet.
  • - Jeg synes, at det er svært at tage moralsk stilling. Der er mange eksempler på, at man laver forretning med lande og styrer, som også er på kanten af loven. Så skulle man også trække sig ud af Mellemøsten, mener Søren Langdahl.
  • - Vi skal holde os ud fra Rusland på alle måder. Og det skal Pindstrup Mosebrug også. Det er et spørgsmål om moral, og andre virksomheder har vist, at de kan tage de omkostninger, der er ved at trække sig ud, mener Steen Ole Hedelund Jørgensen.
  • - Virksomhederne er ligeglade med, at folk dør i Ukraine. De tænker kun på penge, og det er skuffende, siger Ahmed Abuduljaber.
1 / 4

Stifteren af facebookgruppen 'Boykot Rusland', Søren Johansen, forstår ikke, hvorfor det trækker ud.

- Der er så mange virksomheder, der allerede har trukket sig fra Rusland, siger frontmanden fra Låsby og henviser til for eksempel Arla og JYSK.

Søren Johansen stiftede facebookgruppen få dage efter Ruslands invasion af Ukraine, og nu har gruppen 9.700 medlemmer.

EU-sanktioner hindrer

Ifølge Pindstrups skriftlige svar er der flere årsager til, at virksomheden endnu ikke har forladt Rusland. Én af dem er EU-sanktioner, som tidligere beskrevet af DR.

- Vi havde egentlig en aftale på plads med en konkret køber i sommeren 2022. På dette tidspunkt meddelte Erhvervsstyrelsen og EU imidlertid, at de anså det for at være i strid med sanktionerne at sælge en virksomhed i Rusland, hvis der kunne være tale om overdragelse af en virksomhed med sanktionsbelagte aktiver, skriver Pindstrup i en mail til DR Nyheder.

Erhvervsstyrelsen har bekræftet den generelle udmelding om fare for at overtræde EU-sanktioner for DR Nyheder.

Virksomheder, der kunne risikere at sælge sanktionsbelagte aktiver til russerne i forbindelse med et frasalg, fik derfor kort før julen 2022 mulighed for at ansøge Erhvervsstyrelsen om grønt lys til at lukke ned i Rusland uden at komme på tværs af sanktionerne.

En aktindsigt til DR Nyheder viser, at Pindstrup ansøgte Erhvervsstyrelsen om at forlade Rusland 22. februar i år, og 15. marts fik virksomheden styrelsens godkendelse.

Kun syv ansøgere

DR Nyheders aktindsigt viser også, at spagnumproducenten er en af i alt syv danske virksomheder, der har søgt Erhvervsstyrelsen om lov til at sælge deres datterselskaber i Rusland. Også Grundfos, Danfoss og entreprenørkoncernen Per Aarsleff er blandt ansøgerne.

I alt fem virksomheder har nu fået Erhvervsstyrelsens godkendelse. Per Aarsleff har netop fået godkendt salget af deres russiske forretninger af både russiske og danske myndigheder.

Søren Johansen er stifter af facebookgruppen 'Boykot Rusland', og han forstår ikke, at Pindstrup stadig har aktivitet i Rusland: - Det vil koste noget at komme ud, og det har mange måttet sande, men de har også taget tabet og kommet videre, siger han. (Foto: © PRIVATFOTO)

Syv ansøgere er færre, end man kunne forvente, mener mangeårig konsulent for danske virksomheder i Rusland, Aage V. Nielsen.

- I mine ører er det tal ret lavt, fordi jeg antager, at der er mindst 40, hvis ikke 60 danske virksomheder, der er i proces med at komme ud af Rusland.

Aage V. Nielsen har drevet konsulentvirksomheden Vitus Bering Management i Moskva i 30 år. I december 2022 flyttede han tilbage til Aarhus.

Russisk tvangsnationalisering

En anden grund til, at Pindstrup endnu ikke er ude af Rusland, er frygten for tvangsnationalisering.

Ifølge virksomheden skal fabrikken være i drift, da der ellers er fare for, at Pindstrups russiske selskaber vil blive tvangsnationaliseret. Det vil sige, at de russiske myndigheder vil beslaglægge fabrikken, uden at Pindstrup får penge for det.

Det er en kendt problematik for flere danske virksomheder på vej ud af Rusland, siger Dansk Industris chef for Global Handel, Peter Thagesen.

- Hvis der er tale om aktiver, russerne bare kan overtage og drive videre og de facto tjene penge på, så vil det svare til, at man forærer dem en stor gave, der er mange millioner værd.

Men den forklaring vil Søren Johansen ikke anerkende.

- Det vil koste noget at komme ud, og det har mange måttet sande, men de har også taget tabet og kommet videre, siger Søren Johansen.