Har din ven en diagnose eller er ensom? Så husk dem i denne tid

Aarhus Universitetshospital oplever flere indlæggelser på afdelingen for angst og depression.

Afdelingen for Angst og Depression på Aarhus Universitetshospital oplever et stigende antal indlæggelser. (© ColourBox)

Mange kan sikkert føle sig nervøse og usikre i disse tider, hvor ingen ved, hvordan corona-epidemien udvikler sig herhjemme.

Og for folk, der kæmper med psykiske problemer, kan det være en ekstra svær tid at stå i – både på grund af den uvisse situation og den øgede isolation i hjemmet.

Det fortæller Susanne Bissenbacker, der er oversygeplejerske på Afdelingen for Angst og Depression på Aarhus Universitetshospital. Og allerede nu oplever de et stigende antal indlæggelser.

- Deres hverdag er jo helt anderledes, og det kan de ikke rigtig tåle, så vi har set en del patienter med forskellige diagnoser oftere blive indlagt her på vores afdeling, siger hun.

For at undgå smittespredning af coronavirus er man nødt til at tage mange samtaler over telefon og gøre gruppeterapi til individuelle samtaler. Men oversygeplejersken frygter, at flere psykiatriske patienters tilstand forværres, i takt med at tiden går.

- For en del patienter bliver jo mere isoleret, og arbejde og uddannelsesinstitutioner er lukket, og der er bostøtter, de ikke får besøg af og så videre, så på den måde er jeg faktisk bekymret for vores patienter.

Bostøtter møder borgere til 'walk and talk'

Det er kommunerne, der står for bostøtterne til de borgere, der har brug for det, og i Aarhus Kommune deler man oversygeplejerskens bekymring.

Brian Kjærulf, der er driftsleder for Job-, Udsatte og Socialpsykiatrien, fortæller, at det er en svær øvelse både at skulle være der for de mest psykisk sårbare og samtidig mindske risikoen for smittespredning.

Derfor foregår også her de fleste besøg nu virtuelt eller over telefon, men driftslederen fortæller, at der for nogle borgere er skruet op for antallet af opkald, og man også har forsøgt at tænke i nye baner.

- Man bliver kreativ i de her tider, så sådan noget som at lave en 'walk and talk', hvor man mødes udenfor og går en tur – selvfølgelig med afstand – er også noget, vi oplever fungerer rigtig godt, siger han.

Han fastslår dog, at det er af nød og for at passe bedst muligt på både borgerne og bostøtterne.

- Vi skal ikke bære smitte rundt til borgerne, og vi skal også sørge for, at vi har medarbejdere om en uge og om to uger. Og er der nogen, vi ikke hører fra, er vi insisterende i kontakten og tager i sidste ende ud og banker på, siger han og tilføjer, at bostøtten fortsat vil møde op fysisk i kritiske situationer.

Landsforeningen Sind: Pårørende kan også hjælpe

I Landsforeningen for psykisk sundhed, Sind, ser man positivt på, at der bliver skruet op for antallet af opkald fra behandlingssystemet.

Her oplever man nemlig et stigende antal henvendelser i den telefoniske rådgivning fra folk, der ringer ind og føler sig ensomme og overladt til dem selv, fordi de er derhjemme, og fordi de fleste opfølgninger fra sygehuset og kommunen lige nu foregår over telefon.

Formand Knud Christensen er med på, at det er tidskrævende at være i telefonisk kontakt, og derfor kan man med fordel lave hyppigere og kortere opkald, mener han.

- Det tror vi vil kunne gavne i hvert fald en del af patienterne, siger han.

Og selvom pårørende ikke skal overtage behandlingsansvaret for venner og familie, kan de med fordel sørge for at tjekke ind lidt oftere end normalt, siger Knud Christensen.

- Hvis man har en i familien eller tæt på, som er ramt af sygdom, og som man ved sidder alene derhjemme, kan man også her være i telefonisk kontakt; man kan måske også mødes og gå en tur i den friske luft med god afstand, siger han.

Sådan hjælper du dig selv og andre i denne tid

  • Opsøg dialog: Tal med andre om angst og bekymringer. Hvis du bor alene, så brug telefonen og nettet. Hvis du kender en, der er ensom, så hold kontakten.

  • Sæt nyhedsstrømmen på pause: Det er vigtigt at holde pauser fra nyhedsstrømmen om coronavirus. Tjek kun to gange om dagen og undgå tidspunktet før sengetid.

  • Få din søvn: Hold pauser og prøv at få mindst otte timers søvn. Manglende søvn kan gøre ængstelse til angst.

  • Brug din krop og dine hænder: Planlæg praktiske gøremål, hjemmetræning og aktiviteter, der får dig til at slapper af. Fx musik, bøger, kryds og tværs, strik eller andet.

  • Bevar din skepsis overfor rygter: Pas på rygter og konspirationsteorier, der hurtigt kan florere på eksempelvis de sociale medier. Hold dig opdateret via troværdige kilder.

  • Undgå bekymring om medicin: Apotekerne har sat ind over for hamstring, lige så vel som dagligvarebutikker også har meldt ud, at der er mad nok. Så den bekymring behøver man ikke slås med.

  • Vær tålmodig med behandling: Vær tålmodig og forstående over for den vanskelige situation, det er både for patienter, personale og pårørende. Sinds telefoniske rådgivning er klar til at hjælpe med rådgivning, hvis du oplever dårlig behandling eller har brug for hjælp.

  • Kilde: Sind.dk