Efter flere måneders forsinkelse blev den første strækning af Aarhus Letbane i dag taget i brug, og mens aarhusianerne i dag kan køre gratis med letbanen, så vil en tur fremover koste penge.
Og så er spørgsmålet selvfølgelig hvor mange penge? Billetpriserne er et af de spørgsmål, som Aarhus Letbane har fået flest henvendelser om. Faktisk har folkene bag Aarhus Letbane lavet en liste over de mest stillede spørgsmål, og her bringer vi svaret på fem af dem.
Hvor ofte kører letbanen?
På hverdage vil der i dagstimerne være cirka 10 minutter mellem Letbane-afgangene på strækningen mellem Aarhus H og Aarhus Universitetshospital i Skejby. Det er den strækning, som er åbnet i dag. På hverdage går den første afgang omkring klokken 5, den sidste kører lidt over midnat. I weekenden og på helligdage er der færre afgange. Tjek hele køreplanen her.
Når letbanen begynder at køre udenfor Aarhus, vil den afgå med lavere frekvens på disse strækninger. Til og fra Grenaa samt til og fra Odder vil den ifølge planen køre omkring hver halve time. Fra Lystrup er forventningen, at der vil køre et tog hvert 15. minut i dagstimerne fordelt på to afgange over Skejby og to afgange over Risskov.
Du kan løbende følge med i letbanens køreplaner her.
Hvad koster en billet?
Der gælder de samme priser for letbanen som for Midttrafiks busser. En enkeltbillet til voksne fra Aarhus H til Aarhus Universitetshospital i Skejby (2 zoner) koster altså 20 kroner med letbanen, ligesom den gør med bus. Få mere information om priserne her.
Vil den være hurtigere end bybussen?
Som udgangspunkt vil letbanen være hurtigere end busserne. Letbanens rejsetid er nemlig uafhængig af den øvrige trafik på vejene, da den kører på sit eget spor. Myldretidstrafik vil derfor ikke påvirke letbanens rejsetid.
Om letbanen er hurtigst afhænger dog af, hvilken strækning der er tale om. Fra Lystrup St. til Aarhus Universitetshospital i Skejby tager det eksempelvis i dag mindst 23 minutter med kollektiv trafik (inklusiv skift). Med letbanen vil det tage 12 minutter. På andre strækninger vil letbanen dog ikke være hurtigere end busserne.
Der er to typer letbanetog, tjek detaljer om dem her:
Må vi tage barnevogn og cykel med?
Du kan gratis tage barnevogn, klapvogn og rollator med, hvis der er plads til det, og hvis de ikke står i vejen for folk, der skal ind og ud af letbanen.
For cykler gælder der særlige regler. Du må som udgangspunkt gerne tage din cykel med i letbanen. På strækningen fra Skolebakken til Aarhus Universitetshospital er der dog undtagelser. I myldretiden (hverdage fra klokken 7-9 og fra klokken 15-17) må du nemlig ikke tage den tohjulede med.
Cykler skal i øvrigt placeres i det såkaldte ”flexareal,” og du skal huske at købe en billet til jernhesten. Sådan én koster 20 kroner og svarer til en 2-zoners enkeltbillet til voksne.
Har du en foldecykel, kan du medbringe den gratis på alle strækninger i alle tidsrum. Den skal dog være foldet sammen og placeres under sæderne i flexarealet.
Læs mere om letbanens rejseregler her.
Hvor skal letbanen køre?
Aarhus Letbane skal på sigt køre på en række strækninger. Den første rute, som er åbnet i dag, går mellem hovedbanegården og Universitetshospitalet i Skejby.
Letbanen kommer desuden til at erstatte både Odder- og Grenaabanen. På dette kort kan du se, hvilke strækninger letbanen kører på nu og i fremtiden.
På Aarhus Letbanens hjemmeside kan du finde en liste med endnu flere af de spørgsmål, som de har fået af borgerne.
Denne artikel er skrevet på baggrund af oplysninger fra Aarhus Letbane og Midttrafik.