Morten kører brugte biler ned til Ukraines kæmpende soldater: Jeg er sur. Det er tåbeligt, det Putin har gang i

Det er typisk dansk, at krigen i Ukraine har fået rigtig mange danskere til at yde og frivilligt hjælpearbejde, siger forsker.

I Lystrup ved Aarhus samler Morten Lindholt biler og forsyninger, som han og organisationen Biler Til Ukraine kører til Ukraines grænse eller helt ned til Kyiv, når forholdene tillader det. (Foto: © Simon Heegaard Larsen)

Bilerne skal være store, de skal køre på diesel, og de skal være firhjulstrukne. Til gengæld behøver de ikke at være hverken nye eller luksuriøse.

Sammen med organisationen Biler til Ukraine har Morten Lindholt siden februar 2022 indsamlet over 60 biler og kørt dem både til grænsen af Ukraine og nogle gange helt til Kyiv.

- Jeg er sur. Jeg er nødt til at gøre mit til at stoppe den aggression, der er i Ukraine. Det er helt tydeligt, at Putin ikke stopper i Ukraine. Hvis han får lov, fortsætter han, så han skal stoppes nu.

Bilerne er fyldt med fornødenheder til den ukrainske befolkning, så pladsen bliver brugt fornuftigt. (Foto: © Simon Heegaard Larsen)

Omkring 30 timer om ugen går med det frivillige arbejde, og det betyder, at aftenen og den halve nat nogle gange bliver taget i brug, når Morten Lindholt også skal passe sit firma ved siden af arbejdet for Ukraine.

Bilerne bliver fyldt til randen med hospitalsudstyr, stearinlys, strømgeneratorer, dåsemad, medicin og andre nyttige ting til det krigshærgede land.

Her ses bagagerummet på en af bilerne fra Morten Lindholt, efter ukrainske soldater har lastet det med skyts, som bliver affyret fra skulderen. (Foto: © Privatfoto fra Biler til Ukraine)

Når bilerne ankommer til Ukraine, overtager en anden frivillig organisation dem. De hiver bagsædet ud, spraymaler dem grønne, og så kører de forsyninger til fronten og agerer derefter som interimistisk ambulance der.

- De er glade. De er rigtig glade, og det er uanset, om vi kommer med stearinlys til fronten, eller om vi kommer med hospitalsudstyr og biler, siger Morten Lindholt om reaktionen på hjælpen.

Frivilligheden vokser

I Højbjerg ved Aarhus bruger førtidspensionisten Lone Larsen og familien alle ledige timer og hele deres opsparing på at indsamle og køre nødhjælp til Ukraine.

- Det har da gjort, at vi ikke selv kan tage på ferie, men det er et valg, vi har taget, fordi vi vil hjælpe i Ukraine, siger Lone Larsen.

I familiens stue fylder papkasser i stuen og især langtidsholdbar mad er i høj kurs i landet.

- Vi fik ondt i hjertet, da vi så, hvad der skete i Ukraine, så vi blev nødt til at gøre noget. Vi har været i Ukraine tre gange og ved grænsen fire gange. Vi laver ikke andet end indsamling i vores hverdag, men det gavner andre mennesker, og det er simpelthen så vigtigt, siger datteren Johanne Larsen.

I stuen hos Lone Larsen, Peter Rasmussen og Johanne Larsen fylder kasserne med nødhjælp langs væggene og på bordene. (Foto: © Josephine Gadegaard Kristiansen)

Hjælpeorganisationen KOLO Nordic bringer også dansk hjælp til Ukraine. Men samtidig gør de en indsats for at hjælpe firmaer og små, frivillige hjælpeorganisationer med at skærpe samarbejdet om hjælpen til landet.

Derfor har frivillig Mads Lauridsen fra KOLO Nordic en bred berøringsflade med hjælpen til Ukraine.

- Min klare fornemmelse er, at frivilligheden i forhold til Ukraines kamp er voksende. Der er stigende lyst til at donere alt fra penge til varmt tøj. Der er hele tiden nye frivillige, der melder sig, og vi får opkald, hvor folk spørger, hvad de kan hjælpe med, fortæller han.

Typisk dansk

Det er typisk dansk, når mange danskere stadig er engageret i et omfattende frivilligt arbejde til gavn for det krigsramte Ukraine.

Det forklarer chefanalytiker Helle Hygum Espersen fra det nationale forskningscenter for velfærd VIVE.

- Vi har et meget, højt, frivilligt engagement i Norden. Vi har ressourcerne til at hjælpe, så vi handler, når vi oplever, at der er et behov. Det er en dansk, demokratisk tradition, at sådan gør vi hos os, så det er meget typisk og meget livsbekræftende, siger hun.

I mere end 20 år har VIVE målt andelen af danskere, som arbejder frivilligt for en sag. Den andel har ligget på omkring 40 procent af befolkningen i alle årene, og er en af verdens højeste.

- Man kan have en forestilling om, at i en stor velfærdsstat, som klarer mange ting, behøver man ikke frivillighed, men faktisk er det modsat. I Norden og Holland er vi dem, hvor den største del af befolkningen er frivilligt aktive. Det er også i en stor velfærdsstat, at der er flest frivillige og et meget mangfoldigt civilsamfund, siger Helle Hygum Espersen.

Det kendetegner langt de fleste danske frivillige, at de også levere en stabil indsats. Derfor er Helle Hygum Espersen tryg ved, at ukrainerne kan regne med de danske frivillige så længe, der er et behov.