Skal parcelhuse bygges mindre? Klimaet siger ja tak, og lokalpolitikere diskuterer nye regler

Nybyggede huse vokser støt, men det skader klimaet, konkluderer ny rapport.

Her i Stjær tæt på Skanderborg er der de seneste år bygget en del nye og meget store huse. Foto: Mia Thybo

Et parcelhus på maksimalt 120 kvadratmeter og et rækkehus på cirka 100 kvadratmeter.

Sådan lød et forslag fra forvaltningen i Skanderborg Kommune for nylig.

Det kan skære CO2-udledninger fra nybyggeri ned med omkring 25 procent frem mod 2030, hvor skrappe klimamål skal nås.

I en ny rapport fra den grønne tænketank Concito bekræftes det store klimapotentiale ved at bygge mindre huse.

- Antallet af kvadratmeter er klart den faktor, der fylder mest i de samlede udledninger fra en bolig. Desuden optager de areal, der kunne være brugt til andre gode formål i byområderne som grønne parker, natur og biodiversitet, siger programchef Peter Andreas Norn.

Faktisk udleder parcelhusområder mere end dobbelt så meget CO2 som andre typer boligområder, viser den nye rapport.

Og størrelsen på nybyggede huse er kun gået én vej de senere mange år: Op.

Siden 1960 er et gennemsnitligt, dansk parcelhus næsten fordoblet i størrelse og er i dag over 200 kvadratmeter.

Lokalpolitikere tøver

Men selvom det kunne skæppe godt i klimakassen frem mod 2030 at lave nye regler for størrelsen på huse, så tøver lokalpolitikerne i Skanderborg alligevel.

Det fortæller Claus Leick (SF), der er formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget.

- Nu er vi endt på at anbefale det øvrige byråd, at vi holder fast i at ville finde en CO2-reduktion på omkring 25 procent ved nybyggeri, men vi bløder lidt op og håber at kunne bruge andre redskaber end at beskære husstørrelsen, siger han.

Claus Leick lægger ikke skjul på, at der har været uenigheder om forslaget.

- Der kan jo være mange politiske holdninger til sådan et forslag. Nogen synes, det er for stramt, og det er sådan set okay, siger han og bemærker, at udvalget har aftalt at være enige, når en vigtig klimahandlingsplan snart skal vedtages.

Line Sofie Mikkelsen mener ikke, at myndigheder skal bestemme, hvor stort et hus man må bygge. (Foto: © Mia Thybo)

Udvalgsformanden efterlyser, at folketingspolitikerne kommer i arbejdstøjet og giver kommunerne flere værktøjer til at nedbringe CO2-udledningen fra nybyggeri.

- Jeg ærgrer mig meget over, at kommunerne gerne vil og kan mange ting, men vi kan ikke få lov, fordi lovgivningen mangler. Vi har brug for handling, siger Claus Leick.

I Concito erkender programchef Peter Norn, at det er kontroversielt at lave regler for, hvor stort et hus en borger må bygge på en privat grund.

- Det er det da. Men vi har også færdselsregler i trafikken, og vi har forbudt rygning flere steder. Det var også kontroversielt dengang. Grænserne rykker sig hele tiden:

- Vi er nået til et punkt, hvor det vil være naturligt at begynde at overveje, om ikke vi skal gå i den her retning, siger Peter Norn.

Delte meninger på gaden

Midt på Adelgade i Skanderborg er 28-årige Line Sofie Mikkelsen dog skeptisk, hvis kommunen skal til at bestemme, hvor stort et nybygget hus må være.

Rune og Camilla Bæk Pedersen fra Skanderborg kan godt se, at regler om mindre huse giver mening. (Foto: © Mia Thybo)

- Der kan være et afgørende behov for en vis størrelse, hvis man er en familie. Så lige når det handler om antal kvadratmeter, synes jeg, at der skal være et frit valg ud fra egne behov, siger hun.

Line Sofie Mikkelsen så hellere, at der blev stillet krav om at bruge mere klimavenlig materialer, når man bygger et nyt hus.

Lidt længere nede ad Adelgade er Camilla Bæk Pedersen mere positiv.

- Jeg synes faktisk, at det giver meget god mening. Jeg kan sagtens se, at hvis man fortsætter med at bygge som nu, så kan det give mening at lægge lovmæssige restriktioner på, siger hun.

Skanderborg Kommunes økonomiudvalg skal i morgen drøfte det ændrede forslag til begrænsning af størrelsen på et nybygget hus.