Nu kan beboere langs Silkeborgmotorvejen se frem til en afgørelse af, om de skal have erstatning for trafiklarm.
Flere hundrede naboer til motorvejen har nemlig levet med kraftig trafiklarm i myldretiden, siden motorvejen åbnede i september 2016.
Statens ekspropriationskommission indleder i denne uge en stribe møder med klagende beboere som for eksempel Pernille Bendixen i det nordlige Silkeborg.
- Du kan sammenligne støjen udenfor med at sidde ved siden af din centrifugerende vaskemaskine. Indenfor kan vi ikke slippe for den, hvor der er en høj summen i vores stue med alt lukket, siger hun.
I dag holder statens kommissarius Mette Plejdrup det første møde med beboere i Silkeborg.
- Kommissionens opgave er at vurdere erstatningsgrundlaget, altså om der er støj ud over det, man kalder tålegrænsen. Vi skal vurdere hvorvidt, der skal være en erstatning, siger hun.
Hellere støjværn end erstatning
Men Pernille Bendixen siger, det slet ikke er det, beboerne ønsker.
- Det er slet ikke erstatning, vi er interesserede i, og det har det ikke været for nogle af de mange familier. Vi vil gerne kunne høre motorvejen, men vi vil også kunne leve et almindeligt liv udenfor og indenfor, siger hun.
Beboerne går efter at få sat støjværn op, som tager toppen af støjen i stedet for erstatning i kroner og øre.
Et af problemerne er, at staten måler støj som et gennemsnit af alle døgnets timer og årets dage, og så trækker de stille timer fra i regnestykket. Samtidig kørte der ved en optælling i marts 16.000 biler i døgnet på motorvejen, og det er 3.000 mere end forventet.
Vejdirektoratet har besluttet at bruge op mod 80 millioner kroner på yderligere støjdæmpning i Silkeborg, men kun på en del af strækningen.
Stol ikke på løfter
I den vestlige del af byen kommer der ingen forbedringer, og det er ikke godt nok ifølge beboerne.
- Millionerne skulle delvist hjælpe, ifølge beregningerne, men vi skal have hele strækningen med, siger Pernille Bendixen.
Beboerne stolede på forsikringer om, at motorvejens støj ikke ville genere dem. Men nu advarer de beboere ved andre vejbyggerier om at tro på den slags løfter.
- Lige nu kan man kigge til Silkeborg og se 420 familier være ramt af et støjhelvede og stavnsbundet til husene. Man vil ikke stole på myndighederne, som vi har gjort i Silkeborg, siger Pernille Bendixen.