Stof i cannabis kan slå multiresistente bakterier ihjel: Aarhus-forskere jagter planter med superkræfter

CBD, et af de 113 stoffer i cannabis, kan slå hvide og gule multiresistente stafylokokker ned.

- Der er ingen tvivl om, at hampplanten på en eller anden måde har haft gavn af at kunne slå multiresistente stafylokokker ihjel, siger professor Lars Østergaard.

Nogle gange er naturen det bedste medicinskab.

Det viser en spritny opdagelse fra Australien, som nu skal hjælpe forskere fra Aarhus Universitetshospital videre i deres kamp for at udvikle nye former for antibiotika.

Forskerne fra Aarhus gik for et år siden i gang med at lede i naturens egen flora for at finde planter, der kan slå bakterier ihjel, og nu får de hjælp fra en australsk forskergruppe, der netop har gjort en vigtig opdagelse.

Forskergruppen fra Australien har fundet frem til, at et af de 113 stoffer i cannabis kan nedkæmpe multiresistente stafylokokbakterier.

Stafylokokbakterien er blandt andet årsag til hudinfektioner, men den kan også føre til alvorlige infektioner som lungebetændelse og meningitis.

Testet på rotters sår

Det er stoffet cannabidiol, eller CDB, der nu viser sig at kunne slå både gule og hvide stafylokokker ihjel – og også de multiresistente af dem.

Det er en kæmpe opdagelse, fortæller professor og ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard.

- Lige præcis til de her to mikroorganismer har vi ikke i dag nogle rigtig gode antibiotika, så det er faktisk en rigtig stor opdagelse, siger han.

Forskergruppen i Australien præsenterede deres resultater på et årligt møde for mikrobiologer og infektionslæger i USA forleden. Her kom det også frem, at de blandt andet har testet, hvordan stoffet kunne hjælpe rotter i laboratoriet, der havde sår.

- Man kunne se, at de her sår blev væsentlig bedre, end de sår hvor man ikke havde smurt det på, siger han.

Professor og ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard er meget begejstret for forskergruppens opdagelse. (Foto: © Anders Bindesbøll, DR Østjylland)

Lars Østergaard fortæller, at det giver god mening, at cannabis har de her medicinske egenskaber.

- Naturen tilpasser sig jo helt fantastisk af sig selv, og der er ingen tvivl om, at hampplanten på en eller anden måde har haft gavn af at kunne slå multiresistente stafylokokker ihjel. Mange af de lægemidler, vi har i dag, har jo deres oprindelse i naturen, og jeg tror måske, man til fordel for teknologien lidt har glemt naturens eget mikrobiomforsvar, siger han.

Han peger på, at man allerede kender andre planter med medicinske egenskaber.

- Sådan noget som digoxin, som man bruger mod rytmeforstyrrelser i hjertet, har jo sit udspring fra planten Almindelig Fingerbøl, og de midler vi bruger mod malaria, de har også deres udspring fra planter. Guds egen natur er nok alligevel det bedste, lyder det fra professoren.

Nye antibiotika er altafgørende mod dystre forudsigelser

Det er altafgørende at finde nye antibiotika, for ifølge FN vil netop multiresistente bakterier blive en større og større udfordring i fremtiden.

- De rapporter, der er kommet, viser, at man i 2050 vil se, at der dør flere mennesker af antibiotisk resistens, end der dør af kræft, hvis ikke vi gør noget. Og jo mere man bruger et antibiotikum, jo meres sandsynligt er det, at mikroorganismerne udvikler resistens over for det.

- Så det handler om hele tiden at være et hestehoved foran mikroorganismerne, siger Lars Østergaard.

Håbet er, at forskerne inden for få år har fundet nye former for antibiotika, der kan hjælpe os, hvis vi bliver ramt af en infektion, som de nuværende antibiotika ikke kan slå ned.

Derfor går jagten nu på flere planter med superkræfter - og i første omgang leder jagten Aarhus-forskerne til Thailands frodige natur i samarbejde med en etnobiolog fra Aarhus.

- Vi kigger på de forskellige planter - og hvad man har brugt dem til, og kunne der være nogen af dem, man har brugt mod feber, kunne det jo være, at de havde nogle virkninger, der virker mod feber og dermed også infektioner. Så vi venter os meget af det projekt, siger en håbefuld Lars Østergaard.

Overlægen minder desuden om, at naturen også kan indeholde mange farlige stoffer, og at man derfor ikke selv skal begynde at eksperimentere derhjemme.