Trods anklager om dårlig dyrevelfærd: Omstridt naturpleje i Mols Bjerge fortsætter

Projektet går ud på i videst mulige udstrækning ikke at blande sig i dyrenes naturlige adfærd.

I alt går 12 vilde Galloway-kvæg og 26 Exmoor-ponyer rundt i området omkring Molslaboratoriet i Nationalpark Mols Bjerge. På billedet ses en af de tre tilbageværende voksne tyre i bestanden (th). (Foto: © Tina Vestergaard Andersen)

Molslaboratoriets omstridte rewildingprojekt i Mols Bjerge fortsætter som hidtil med hanner og hunner i samme flok, hvor man som udgangspunkt først fjerner dyr fra flokkene, når der ikke er mad nok til alle.

Projektet, der startede i 2016, går ud på i videst mulige udstrækning ikke at blande sig i dyrenes naturlige adfærd.

Men det blev for nylig nødvendigt, da fotografen Per Øxenholt bragte en række billeder og videoer fra Molslaboratoriets 120 hektar store område i starten af august.

Videoerne viste blandt andet, at to brunstige køer over flere dage var udsat for gentagne parringsforsøg fra seks tyre.

De seks tyre besprang de to brunstige køer så flere dyreaktivister og politikere mener, at dyrevelfærdsloven er brudt.

Men direktør for Naturhistorisk Museem i Aarhus, der ejer Molslaboratoriet, Bo Skaarup, mener ikke, der er sket brud på dyrevelfærdsloven:

- Sådan en brunstsituation opstår jo på alle tider af døgnet, også udenfor tilsynstidspunktet. Og hvis vi ser signaler i den her retning, så vil vi gribe ind, og det vil vi selvfølgelig i fremtiden gøre tidligere, forklarer han.

Flere dages parringsforsøg blev for meget

Episoden resulterede i, at den ene ko sad fast i et mudderhul, mens den anden flygtede fra tyrene - og sin egen kalv - i flere timer.

Molslaboratoriet skred ind ved at hive den ene ko op af mudderhuller, skille dyrene ad og eftersøge - og finde - den forsvundne ko i god behold.

Dagen efter aflivede de fire ud af de seks tyre.

Siden parringskampen har Molslaboratoriets ledelse overvejet, om man skal ændre praksis ved for eksempel at skille hanner og hunner ad eller kastrere tyrene.

Men trods den episode kommer de ikke til at ændre på dyrenes sammensætning, siger direktør Bo Skaarup.

- Den måde, tingene er blevet grebet an på, det følger dyrevelfærdsloven, vores tilsynsførende dyrlægers anbefaling og projektets formål, slår direktøren fast.

Han fastslår, at han ikke mener, man har handlet for sent i den pågældende situation.

- Vi er ikke grebet ind for sent i den her situation, vi har bare fået en læring. Den skal vi selvfølgelig tage med i den fremtidige praksis, slutter han.

Molslaboratoriet har siden 1941 været Naturhistorisk Museum i Aarhus' forskningsområde i Mols Bjerge på Djursland. I 2016 startede man rewilding-projektet med Gallowaykvæg og Exmoorponyer. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Spørger man professor emerita i dyreadfærd på Aarhus Universitet Lene Munksgaard så har dyrene altså lidt overlast.

- Selvom jeg ikke selv har været der, så tør jeg godt sige, at de uden tvivl har været udsat for en belastning. Men jeg kan jo ikke se, hvor længe det har stået på og vurdere graden af belastning. Men de har været udsat for en belastning, som man skal gøre, hvad man kan for at undgå, siger hun.

Østjyllands Politi oplyser til DR Nyheder, at episoden er politianmeldt, og at man undersøger den.

Venstre: Det var dårlig dyrevelfærd uanset, hvad dyrlægen siger

Både miljøminister, Lea Wermelin (S), og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S), er nu kaldt i samråd om de vilde tyre.

Det er Venstres dyrevelfærdsordfører, Erling Bonnesen, der har indkaldt dem, for han køber nemlig ikke direktørens forklaring om, at der ikke har været brud på dyrevelfærdsloven.

For selvom den tilsynsførende dyrlæge, der kontrollerer, at dyrevelfæren i området bliver overholdt, til DR Nyheder vurderer, at Molslaboratoriet ikke har brudt dyrevelfærdsloven, så er Erling Bonnesen ikke i tvivl, når han ser videoerne af parringsforsøgene: Det er dårlig dyrevelfærd.

Den tilsynsførende dyrlæge har ikke fundet anledning til at skride ind ved at politianmelde eller indskærpe forhold over for Molslaboratoriet. Hvordan kan du være så overbevist?

- Vi forholder os jo bare til hvad, vi ser på de videoer, der ligger på nettet og med al tydelighed viser, hvad der er foregået. Og det hele ender jo i, at de ansvarlige må skyde fire tyre og køre dem væk på en trailer. Det er der da al mulig grund til at stille spørgsmåltegn ved, siger Erling Bonnesen.

Så du stoler mere på, hvad du ser på nettet, end hvad myndighederne egentligt siger om sagen?

- Jeg forholder mig til begge dele. Det kan jo godt være, det principielt set ikke er udenfor reglerne, men når vi ser på, hvordan dyrene har det, og at det ender i, at de ansvarlige må skyde fire af dyrene, så er der jo noget galt, siger ordføreren.

Samrådet om Molslaboratoriets praksis er 14. september.