Gift fra gamle frugtplantager spøger: Nu skal boligejere have undersøgt deres grunde for miljøgiften DDT

Region Sjælland har sendt bekymringsbrev til Miljøstyrelsen efter giftfund.

Familien Bek Feveile fra Odsherred har fået renset deres byggegrund for arsen, DDT og bly (Foto: © Trine Warrer Juul DR)

Lige nu går 74 boligejere i Baggesens have i Holbæk og venter på besked om, hvorvidt de bor på giftig jord.

I juni bliver der lavet jordprøver af deres grunde som skal vise, om der er rester af DDT i jorden.

Et byggeprojekt på en tilstødende grund har nemlig fundet rester af DDT, og da der har været frugtplantage i området indtil starten af 1980’erne, har Region Sjælland valgt at sætte en undersøgelse i gang i området.

Sidste år måtte Region Sjælland afsætte penge til at oprense to nybyggede grunde ved Anneberg bakke i Odsherred, hvor der også tidligere har ligget frugtplantage.

I 2021 blev der fundet rester af arsen, DDT og bly på området, som er insektmidler man brugte i frugtavlen i gamle dage.

- Vi fik et skriv fra regionen om, at vi ikke måtte benytte haven i den forfatning, den var i på det tidspunkt, fortæller Lasse Feveile.

Hans tre-årige søn har derfor ikke kunnet lege i familiens have før nu, hvor jorden er blevet renset, og det nysåede græs så småt er ved at spire.

Frugtplantager blev frikendt i tidligere undersøgelse

På baggrund af en konkret sag i Guldborghave på Lolland gennemførte Miljøstyrelsen i 2010-2012 et større udredningsarbejde om forurening med arsen og DDT i frugtplantager. Resultaterne tydede ikke på, at der var særlige udfordringer på området.

Men de nye tilfælde af forurening får nu Region Sjælland til at frygte, at problemet alligevel kan være langt større.

- Vi kom jo frem til, at der ikke var det store problem med frugtplantager i Danmark. Men det er vi nok nødt til at se på igen, gerne sammen med Miljøstyrelsen, siger Henrik Jannerup, Chef for Jordforurening og Grundvandsbeskyttelse i Region Sjælland.

Derfor har Region Sjælland sendt et brev til Miljøstyrelsen, hvor de udtrykker deres bekymring, og parterne har allerede holdt det første møde.

I et skriftligt svar til DR skriver Miljøstyrelsen, at ” hvis det viser sig, at der kan være et generelt problem med forurening på gamle frugtplantager, vil Miljøstyrelsen undersøge det nærmere.

God ide at vaske gulerødder for jord

I boligkvarteret Baggesens have i Holbæk får de først svar på undersøgelserne af jorden i august. I mellemtiden skal de ikke bekymre sig, men blot tage nogle enkle forholdsregler, lyder vurderingen.

- Man kan måske vaske hænderne lidt grundigere, når man har rodet i jorden, og man kan måske vaske gulerødderne en ekstra gang, inden man spiser dem, siger Niels Ebbehøj, overlæge på arbejds- og socialmedicinsk afdeling på Holbæk sygehus.

Hvis det viser sig at det er et generelt problem med forurening af tidligere frugtplantager over hele landet, mener han det i højere grad er et sundhedsmæssigt problem for samfundet, end det er for den enkelte borger, fordi det trods alt er begrænset, hvor kraftig forureningen er, selvom den overskrider grænseværdierne.

- For den enkelte er det meget svært at skelne, om den øgede risiko for fx at udvikle nyrekræft er 0,9 eller 1,0 procent. Det er først, når man ganger det op med 5-6 millioner danskere, at det får en samfundsøkonomisk betydning med flere kræfttilfælde, som skal findes og behandles, siger overlæge Niels Ebbehøj.