Godset Knuthenlund på Lolland er kendt for gedeoste og fødevarer, der er i høj kurs på gourmet-restauranterne.
Men nu vil godset gøre sig kendt på allergivenlig mælk fra røde, danske malkekøer.
Sammen med forskere fra Århus Universitet vil Knuthenlund fremavle allergivenlige køer, fortæller godsejer Susanne Hovmand-Simonsen.
- Der er kommet en del resultater frem særligt fra udlandet, der viser, at der er sket mutation (forandring i en celles arvemateriale, red.) i proteinerne på de moderne kvægracer, siger Susanne Hovmand-Simonsen og fortsætter:
- Det er med til, at mange i dag udvikler intolerance overfor mælk, og der er folk, der får alzheimer, depression og autoimmune sygdomme. Disse sygdomme kan kædes sammen med mælk.
Mælk har ry for at være sundt for vores tarme og kroppen, men ifølge godsejeren, mener forskeren, at det er måden vores køer er forædlet på, der har regenereret mælken, så den i stedet for sundhed fremkalder sygdom.
Sussanne Hovmand-Simonsen forklarer, at hun i samarbejde med forskere på Århus Universitet skal have testet 50 af godsets malkekøer for at se, om der er sket en mutation i deres proteiner eller ej.
På de køer, hvor der ikke sket en mutation, vil Knuthenlund begynde at producere allergivenlig mælk.
- Der er ingen garanti for, at folk vil drikke mælken, hvis de før har haft en dårlig oplevelse med mælk, men på Knuthenlund vil vi gerne lave sunde fødevarer, så for os er denne viden utrolig vigtig, siger hun.
Knuthenlund forventer at begynde at sælge allergivenlig mælk på flasker til foråret, og vil fremover kun have de køer, der producerer mælk, som folk ikke bliver syge af.