Efter sag om 13-årig: Politiet opfordrer private til at registrere overvågningskameraer

Jakob Adel Flintholm, der er husejer i Slagelse, vil ikke have noget imod at optræde i en database.

En privat borger med et overvågningskamera har ikke pligt til at registrere sig i politiets kameraregister.

Det er vigtigt, at du registrerer dit videokamera, hvis du overvåger dit hus, værksted eller din butik.

Sådan lyder opfordringen fra Midt- og Vestsjællands Politi.

For på den måde kan man som borger hjælpe politiet med en hurtigere efterforskning af sager.

Overvågning fylder nemlig mere og mere i politiets efterforskning. Blandt andet har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi for nylig draget nytte af private borgeres videoovervågning i sagen om den 13-årige pige, der blev bortført i Kirkerup i april.

Så jo flere borgere, der registrerer sit videokamera hos politiets database, jo mere kan man hjælpe politiets i deres arbejde.

Det fortæller Jonas Svitzer, som er politikommissær i Midt- og Vestsjællands Politi.

- Vi kommer med en appel om, at folk skal registrere sig i politiets kameraregister, også kaldet POLCAM. Overvågning er en effektiv og central del af politiets efterforskningsværktøjer.

Selvom man som privat borger, der har et overvågningskamera, ikke har pligt til at registrere sig i politiets kameraregister, så kan det både for politiets og borgeren være en god ide, at man frivilligt lader sit kamera registrere.

For politiet kan nemlig bruge databasen til hurtigt at give et overblik over, hvilke steder i Danmark der er placeret overvågning, så politiet kan målrette deres første indsats i store efterforskningssager, lyder det fra politikommissæren.

En af dem, der ikke har noget imod at registrere sit overvågningsudstyr, er Jakob Adel Flintholm, der er husejer i Slagelse.

Han har selv overvågning hele vejen rundt om sin bolig. Og fik det sat op, da han købte sit hus, fordi der havde været hærværk, mens huset stod til salg.

Og han synes, at det er helt fint, at politiet opfordrer til at lade kameraerne registrere. For det vil kun kunne hjælpe dem.

- Hvis der sker noget ved mit kamera, så vil det kunne gøre, at sagen hurtigere bliver opklaret, og der er nogen der står til ansvar.

Både positive reaktioner og bekymrede meldinger

Politiet har fået en blandet modtagelse af deres appel. Der har både været positive reaktioner og bekymrede meldinger.

De negative reaktioner har ifølge politikommissær i Midt- og Vestsjællands Politi Jonas Svitzer handlet om borgere, der var bekymrede over et stigende overvågningssamfund. Men det kommer ikke på tale, fortæller politikommissæren.

Jakob Adel Flintholm fra Slagelse bruger videovervågning i sit hjem. (Foto: © (Privat foto))

- Politiet får ikke adgang til et overvågningskamera. Vi kan ikke gå ind og kigge i din overvågning, fordi du registrerer dig. Vi kan se, du har overvågning, og vi kan se, hvem der er markeret som kontaktperson på kameraet, hvis der er en helt konkret forbrydelse i dit område.

Når Jakob Adel Flintholms bil ikke holder i indkørslen, kan man se en lille smule af fortovet. Som loven er i dag, må private kun overvåge sin egen matrikel. Og dermed er det ikke tilladt blandt andet at overvåge offentlige fortove eller veje. Men Jakob Adel Flintholm så gerne, at den lov blev lavet om, så han også kunne få lov til at overvåge vejen foran sit hus.

Det vil ifølge ham kunne gøre politiets arbejde endnu lettere, hvis der sker noget.

- Jeg kigger jo ikke på min overvågning hele tiden. Jeg kigger kun på den, hvis der er en situation, hvor jeg tænker ”hvad er der sket her?”, men det er jo ikke sådan, at jeg kigger på det 24/7.