Solens stråler skød i morges den årlige fastemåned i gang for landets cirka 320.000 muslimer.
Men på grund af coronavirus og forsamlingsforbud bliver ramadanen anderledes i år.
Blandt andet har Sundhedsstyrelsen i dag udgivet en række anbefalinger på flere forskellige sprog, som opfordrer muslimer til at holde afstand, når der skal fejres ramadan og eid.
Ramadan
- •
Ramadan er islamisk fastemåned og en del af islams fem søjler for praktisering af den muslimske tro.
- •
Under ramadanen er det mellem daggry og solnedgang forbudt at spise, drikke, ryge og dyrke sex. I stedet skal man bruge al sin energi på åndelig fordybelse.
- •
Alle muslimer bør ifølge traditionen faste, men personer, der udsætter sig selv for helbredsrisici ved at faste, er undtaget. Det gælder eksempelvis børn, rejsende, syge og gravide. Som kompensation for fasten kan man i stedet donere penge til at brødføde en fattig i de dage, man skulle have fastet.
- •
I løbet af fastemåneden spiser praktiserende muslimer to gange om dagen. Dagens første måltid - suhour - er et sparsomt måltid, som skal indtages før daggry.
- •
Iftar er dagens andet måltid, som spises lige efter solnedgang ofte sammen med familien. Derudover skal man bede bønnen taraweeh hver nat under ramadanen.
- •
Fastemånedens afslutning markeres med Eid ul-fitr, som er en festlig begivenhed. Her får børnene gaver, og der er festmiddag og musik.
- •
Kilde: Islam.dk
De nye forbud, forholdsregler og vejledninger kommer til at påvirke Fakhrieh El Habet, som er praktiserende muslim og bor i Ringparken i Slagelse i nærheden af resten af sin familie og svigerfamilie.
- Ramadanen i år er speciel. Corona fylder en del, og det er begrænset, hvor mange man kan have på besøg fra sin familie ad gangen, siger Fakhrieh El Habet.
Så snart solen går ned efter hver fastedag, er det en tradition for mange muslimske familier at samles på tværs af generationer til et festligt aftensmåltid, hvor man spiser og beder sammen.
- Det bliver hårdt at undvære. Det er ikke fasten, der gør det hårdt. Det bliver hårdt, fordi vi i forvejen ikke ser så mange mennesker, og man er vant til, at et højdepunkt i ramadanen er, at vi mødes og spiser sammen, siger Fakhrieh El Habet.
Helt bogstaveligt har forsamlingsforbuddet sat en stopper for familiefesterne.
- Jeg har fire søskende, som bor hjemme, plus min mor og far, og vi er fire personer i min egen lille familie. Så bare vi mødes, runder vi allerede ti personer. Det bliver svært at samles i år, siger Fakhrieh El Habet, som regner med at ses med sin familie i flere hold.
Plejer at holde fest med 1.000 gæster
Normalt kulminerer den 30 dage lange fasteperiode med en stor fest kaldet Eid ul-Fitr, og den bliver svær at undvære i år, fortæller Fakhrieh El Habet.
Normalt er festen en begivenhed for alle i lokalområdet. Blandt andet arrangerede forskellige foreninger i Ringparken i Slagelse sidste år en tre dage lang fest med et lejet tivoli og forlystelser.
- Der var vi omkring 1.000 gæster. Det bliver ikke til noget i år, fordi forbuddet mod større forsamlinger gælder til og med den 31. august, siger Fakhrieh El Habet.
I forbindelse med Eid ul-Fitr plejer Fakhrieh El Habets familie også at leje et forsamlingshus, som de pynter op til fællesspisning.
- Det bliver nok ikke til noget i år, medmindre statsministeren giver lov til at holde lidt større arrangementer som fødselsdage og lignende efter den 10. maj. Hvis hun gør det, er vi heldige og kan lige nå det, siger Fakhrieh El Habet og tilføjer:
- Hvis det ikke sker, må vi springe den tradition over og vente til næste år.
Vigtigt at passe på hinanden
Selvom Fakhrieh El Habet gerne vil fejre ramadan med hele sin familie, understreger hun, at det vigtigste er at overholde forsamlingsforbuddet og sundhedsmyndighedernes øvrige vejledninger.
- Vi skal passe på hinanden, og vi har også ældre i vores familie. Tænk nu, hvis jeg er smittebærer uden at have symptomer, og jeg kommer til at give virusset videre til en far, der har KOL, eller en svigerfar med sukkersyge, siger hun.
Derfor ser Fakhrieh El Habet også se frem til en fejring af ramadanen i et andet tempo.
- Det bliver nok stille og roligt, hvor man siger hej til hinanden på afstand, siger Fakhrieh El Habet.
For muslimer betragtes ramadan som den helligste måned af dem alle. Ifølge islam er ramadanen der, hvor profeten Muhammed fik sin første åbenbaring af ærkeenglen Gabriel.