Familie i stor villa forventer fjernvarme-regning på 120.000: 'Vi er nået til, at alle bliver ramt nu'

Energiselskab hæver prisen for fjernvarmekunder i Jyderup med 300 procent fra januar 2022 til januar 2023.

Mark og Eva Aalkjær Bjørneboe skiftede Nordsjælland ud med Jyderup for at få luft i budgettet, så Eva kunne gå ned i tid. Men den drøm kan de nu skyde en hvid pind efter. (Foto: Trine Warrer Juul)

Mens familier flere steder i landet drømmer om at få fjernvarme og dermed en lavere varmeregning, ser det helt anderledes ud for beboerne i Jyderup på Vestsjælland.

Deres regninger er nemlig firedoblet, fordi det lokale fjernvarmeværk er afhængigt af gas.

Mark og Eva Aalkjær Bjørneboe flyttede i januar fra Nordsjælland til Jyderup, hvor de købte en stor villa. Planen var at få så meget luft i økonomien, at Eva kunne gå ned i tid som sygeplejerske, når barslen med barn nummer tre slutter til næste år.

Men den plan må de nu opgive.

- Vi er nået til, at alle bliver ramt nu. Det er alle samfundslag, der bliver ramt, det stiger bare, proportionalt efter hvor stor en ejendom du har, siger Mark Aalkjær Bjørneboe.

Familien hører ikke til dem, der typisk råber om hjælp.

De har en villa på 300 kvadratmeter, to Teslaer i indkørslen og ganske almindelige jobs som sygeplejerske og bygningskonstruktør.

De frygter heller ikke at gå sultne i seng, men bekymringen begynder at melde sig. Deres varmeregning er nemlig steget fra 32.000 kroner i 2022 til svimlende 120.000 kroner til næste år.

- Vores økonomi kan ikke klare en udgift på 10.000 kroner om måneden til varme. Vi har også tre børn, siger Mark Aalkjær Bjørneboe.

Varmeselskab tilbyder afdragsordninger

Fjernvarmeværket i Jyderup er gasdrevet og har først sat prisen op den 1. oktober i år. Derfor er prisen nødt til at stige så voldsomt til næste år. Men sammen med varslet om prisstigninger har energiselskabet Fors tilbudt borgerne en afdragsordning.

- Vi vil gerne hjælpe allerede nu, og hvis nogen har problemer med at betale regningerne nu og her, så kan vi lave nogle afdragsordninger, siger produktionsdirektør i Fors Henrik Correll.

Samtidig giver den politiske aftale om en vinterpakke borgerne mulighed for at vente med at betale prisstigningerne på el og varme og afdrage over en fireårig periode. Det vil Mark Aalkjær Bjørneboe tage imod.

- Men hvis nu næste år er lige så dårligt, så skal vi enten indefryse i otte år eller betale det dobbelte, og så ved jeg ikke, hvordan regnestykket ser ud. Det er uoverskueligt, siger han.

Enlig far har skiftet fjernvarmen ud med en petroleumsovn

Ricky Van der Hout kan ikke betale sin varmeregning, når den stiger fra 14.000 til 43.000 om året 1. januar 2023. (Foto: Nadia Kronborg)

Et andet sted i Jyderup bor Ricky Van der Hout med sin søn i et mindre hus. Han er i flexjob og har derfor en lav indkomst.

Hans fjernvarmeregning stiger fra 14.000 om året til 43.000 om året fra næste år. Det kan han ikke betale med sin indkomst, men han kan heller ikke bruge en afdragsordning til noget.

- Jeg har ikke råd til at sætte mig i gæld, for det kører så stramt, fordi jeg sidder alene her i huset. Så jeg vil ikke kunne betale pengene tilbage til den tid alligevel, siger han.

Indtil videre har han investeret i en petroleumsovn for at spare på fjernvarmen, men han, og de 905 andre husstande med fjernvarme i byen, kan ikke bare fravælge varmeløsningen.

For med fjernvarmen følger også en tilslutningspligt, siger Mark Aalkjær Bjørneboe.

- Lige meget om vi tænder for varmen eller ej, så skal vi betale 8.000 om året for at være tilsluttet, siger han.

Derudover kan man heller ikke få nedsat elafgiften, hvis man køber en varmepumpe, når der er lagt fjernvarme ind i et hus. Derfor føler Mark Aalkjær Bjørneboe sig stavnsbundet til fjernvarmen.

- Jeg synes jo, det er voldsomt, at man i 2022 har monopol på en varmekilde, og at man så ovenikøbet har monopol på en dårligt drevet virksomhed, siger han.

Fors, der driver Jyderup Varmeværk, er ejet af Holbæk, Lejre og Roskilde Kommune. Men ifølge produktionsdirektør Henrik Corell er det Holbæk Kommune, der afgør, om borgerne skal have dispensation til at slippe ud af fjernvarmeaftalen i Jyderup.

Borgmesteren overvejer muligheder

Borgmester i Holbæk Kommune Christina Krzyrosiak Hansen (S) er bekymret for borgerne i Jyderup men er i tvivl om, hvordan de kan hjælpes (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Men det spørgsmål er der ikke et enkelt svar på, siger Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S).

- Dilemmaet er, at hvis man fritager den enkelte borger for fjernvarme, så hæfter de andre fjernvarmekunder for prisstigningen. Hvis mange fravælger fjernvarmen, så går varmeselskabet i yderste konsekvens konkurs, og følgerne af det er ret uoverskuelige, siger hun.

Christina Krzyrosiak Hansen er samtidig bekymret for borgerne i Jyderup, og derfor er hun ikke færdig med at overveje, hvad man kan gøre for at hjælpe dem.

Hun deltager i et borgermøde om fjernvarmen i Jyderup tirsdag d. 25. oktober.