Fremover bliver det dyrere at sende dine børn på efterskole

Energikrisen gør ondt på efterskolerne, og pengene skal hentes de kommende år.

Fra næste år bliver der dyrere at gå på efterskole, men allerede nu er eleverne på Flakkebjerg Efterskole begyndt at finde måder at spare på energien. (Foto: © Trine Warrer Juul, DR)

Når tusindvis af forældre og unge søndag kører ud til åbent hus på Efterskolernes Dag, så skal de forberede sig på, at der skal spares lidt mere op til de kommende års efterskoleophold.

Efterskolerne står nemlig allerede nu med langt højere udgifter til el, varme og mad, men vil nødigt sætte prisen op for de elever, der allerede er startet.

Derfor kommer regningen til de kommende års elever og forældre.

På Flakkebjerg Efterskole ved Slagelse bliver ugeprisen næste skoleår sat op med 125 kroner.

- Vi stiger altid fra år til år, men det er en større stigning, end vi plejer at have, siger Jan Coermann, forstander på Flakkebjerg Efterskole.

Men efterskolerne vil ikke lade priserne stige mere end højest nødvendigt

- Så risikerer vi måske, at de unge mennesker, der har brug for og gerne vil på efterskole, ikke har økonomiske forudsætninger for det. Og den situation vil vi ikke være i, siger formand for Efterskoleforeningen Torben Vind Rasmussen.

Eleverne sparer allerede

Selvom forældrene til årets elever på Flakkebjerg Efterskole ikke får en ekstraregning, så er eleverne alligevel engagerede i, hvordan de kan spare på udgifterne allerede i år.

- Der er jo ingen grund til, at vi skal gøre det værre, for dem der skal gå her næste år. Vi kan godt sætte gang i nogle ting, der kan udvikle sig og inspirere til, hvordan skolen kan gøre fremadrettet, siger Vigga Stenbæk Olesen, der er elev på Flakkebjerg Efterskole.

Selvom de stigende priser først rammer næste års efterskoleelever, mener Vigga Stenbæk Olesen alligevel, at de allerede nu skal gøre, hvad de kan, for at spare. (Foto: © Trine Warrer Juul, DR)

På et stort fællesmøde er eleverne kommet med en lang række forslag til, hvordan skolen kan spare på energien, udover de oplagte forslag med korte bade og at slukke for lyset.

Og eleven Anna-Sofie Meisner Thomsens forslag er at lave en ugentlig "no-heat-dag", hvor køkkenet ikke må bruge komfur eller ovn.

- Der er nogle ting, vi ville ofre, vi kan for eksempel ikke få varme boller om morgenen, hvilket ellers er dejligt, men jeg tænker godt, vi kan leve dem uden en enkelt dag om ugen, siger hun.

Anna-Sofie Meisner Thomsen har foreslået en ”no-heat-dag”, hvor køkkenet ikke må bruge komfur eller ovn. Det er en god ide, lyder det fra forstander Jan Coermann. (Foto: © Trine Warrer Juul, DR)

Andre forslag fra eleverne er en månedlig ude-dag, hvor man laver mad på bål, slukker dele af natbelysningen på gangene og sågar at sove lidt længere om morgenen.

- Man bruger jo ikke strøm, når man sover, siger Alvin Festo, der er elev på Flakkebjerg Efterskole.

En del af forslagene kan straks omsættes til virkelighed, og forstander Jan Coermann er begejstret over elevernes opfindsomhed.

- Hold kæft, de var gode! De overgår mine forventninger med flere baner. Også det der med at have en dag med kold mad eller rawfood. Strømtælleren går jo stærkt, når køkkenet laver mad til 180 mennesker, siger han.

Lukket for det varme vand

I år ligger Flakkebjerg Efterskole til en ekstraregning på 400.000 kroner alene i strøm.

Det samme er tilfældet på Frøslev Efterskole tæt på Padborg.

- Vi er max pressede. Vi har i det her skoleår brugt mere end sidste skoleår, og vi ligger på 400.000 kroner ekstra foreløbig, og vi er ikke engang begyndt på vinteren, siger forstander Lasse Ovesen.

Efterskolen ligger i fredede barakker fra 2. Verdenskrig, som kun kan opvarmes med el.

Som det ser ud nu, kan eleverne kun gå i bad om morgenen og efter idræt. På alle andre tidspunkter er der lukket for det varme vand.

Også el-løbehjul og andre strømslugere er blevet sendt hjem til forældrene, så skolen ikke skal betale for opladningen.

Ifølge Lasse Ovesen er det kun toppen af isbjerget, de har nemlig ikke engang tændt for varmen endnu.

I onsdags holdt alle landets 241 efterskoleledere et virtuelt møde om de stigende priser. For alle er udfordrede, men der er stor forskel fra skole til skole.

- Vi har nogle udfordringer med gamle bevaringsværdige bygninger, som er piv-utætte, siger formanden for Efterskoleforeningen, Torben Vind Rasmussen.

- Men mange skoler har heldigvis også energioptimeret deres bygninger de senere år.