Ja tak, i vores baghave: Lokale foreslår selv ny energiø og vindmøllepark

Bylauget i Gedser på Falster har sendt et brev til statsministeren med deres ide om en ny energiø ud for kysten.

De lokale i Gedser kan få udsigt til både en energiø og en havvindmøllepark, hvis deres forslag bliver til virkelighed. (Foto: © Jeppe BjøRn Vejlø, Scanpix Denmark)

For det meste betyder det lokale protester og underskriftindsamlinger, når staten eller kommunerne planlægger at bygge en ny vindmøllepark eller et solcelleanlæg.

Men i Gedser på Falster er det lige omvendt. Her har bylauget sendt et brev til statsminister Mette Frederiksen, hvor de selv foreslår at bygge en stor energiø med havvindmøller ud for kysten.

- Vi har lyttet til dig. Omstillingen til grøn energi skal gå meget stærkere, indleder de brevet.

Sammen med arkitektfirmaet By og Landskab har de fået udviklet et projektforslag til en energiø, som ligger i en halvmåneform fire kilometer fra land ud for Falsters sydspids.

- Der er brug for løsninger, og vores tanke er, at hvis vi selv byder ind og er med til at udvikle det, kan det være, at det ikke møder samme modstand, som de her projekter ofte gør, siger bestyrelsesmedlem i Gedser Bylaug, Thomas Grøn.

- Vi vil ikke have noget, der er grimt, eller noget der lugter eller larmer. Så vi må tænke over, hvordan vi kan arbejde os ud af det. Men altså her i 2022 bør det være muligt at finde løsninger på de problemer, siger han.

Grøn energi skal tiltrække arbejdspladser

I brevet skriver bylauget, at energiøen vil kunne skabe energi svarende til forbruget i 750.000 husstande.

Derudover er ideen fra bylauget også, at en energiø kan trække arbejdspladser og tiltrængt udvikling til byen, som langsomt er ved at blive overtaget af flexboliger, og hvor flere lokale spisesteder og forretninger er ved at lukke, forklarer Thomas Grøn.

- Der er jo selvfølgelig altid en konstruktionsperiode, hvor der kan være en masse jobs, men specielt efterfølgende, når den daglige hverdag går i gang, vil der blive brug for både faglærte og ufaglærte i området til at passe og pleje sådan et anlæg.

Gedser Bylaug har skrevet direkte til statsministeren med deres forslag om en ny energiø. (Foto: © Thor Bill, DR)

Ifølge arkitekt og direktør i By og Landskab, Philip Rasmussen, kan udviklingen i Nakskov på Lolland være et forbillede for Gedser.

Her bliver der i dag udskibet vindmøllevinger fra Vestas.

- Udviklingen i Nakskov har vist os, at arbejdspladserne i fremtiden kommer der, hvor den grønne energi bliver produceret. Det er oplagt at udnytte ved Gedser, siger Philip Rasmussen.

Efter et borgermøde i august, hvor mange var positive over for ideerne, er arkitektfirmaet og bylauget nu ved at undersøge projektet nærmere og kontakte mulige samarbejdspartnere og investorer.

- Interessen er stor. Og der er stor idérigdom til, hvad grøn strøm kan bruges til, siger Philip Rasmussen og peger på, det blandt andet kunne være oplagt at bygge et Power-to-X-anlæg sammen med energiøen, der kunne omdanne noget af den grønne strøm til brændstof.

Borgmester i Guldborgsund Kommune, Simon Hansen (S), var selv med til det første borgermøde, og han er positiv over for ideen.

- Normalt kommer der jo en projektudvikler og siger til os som kommune, at de gerne vil levere et projekt. Derefter går vi i dialog med borgerne, og så får vi protesterne. Her er det jo helt omvendt, og derfor skal vi også understøtte dem i den her proces, så vi kan få realiseret projektet, siger han.

Kan afskrække turisterne

Det er dog ikke alle lokale kræfter, der er lige så begejstrede for tanken om en stor energiø ud for kysten.

Flemming Lind er lokal erhvervsdrivende og blandt andet indehaver af Købmandsgården i Gedser, og han er enig i, at der er brug for at udvikle byen. Men ikke på denne måde.

- Det vil ikke være godt for Sydfalster og Gedser, hvis vi satser på industri i stedet for turisme. Lige nu har vi turister, som kommer og besøger sydspidsen, men jeg tvivler på, at vi kan få den samme mængde turister, hvis vi etablerer en energiø.

Arkitektvirksomheden By og Landskab har givet et bud på, hvordan en mulig energiø ud for Falsters sydspids kunne se ud. Fra øen går rækker af havvindmøller længere ud i vandet. (Foto: © By og Landskab)

Det er ikke udsigten til vindmøller, han er bekymret for. Den kender både turister og lokale fra havvindmølleparkerne Rødsand ud for Gedser, understreger Flemming Lind.

Det er selve den nye ø ud for Falsters sydspids, som han frygter, kan ødelægge landets sydligste punkt som turistmål.

- Hvis vi får etableret en ø, så får vi i virkeligheden et nyt punkt som Danmarks sydligste. Og det får almindelige mennesker ikke adgang til. Det bliver ren industri, som man også kender fra andre steder.

Ifølge Thomas Grøn fra bylauget behøver de to ting dog ikke at udelukke hinanden.

- Den energiø, som vi har en vision for, er jo ikke bare et industriområde. Det er også et naturområde med nye kyster, som kan blive et sted, hvor oplevelsesturister kan sejle i kajakker og surfe fra.

Kommunens borgmester Simon Hansen (S) vil bruge det næste stykke tid på at undersøge grundigt, hvor bred den lokale opbakning til at gå videre med planerne om en energiø er.

Han understreger samtidig, at det er vigtigt, turisme bliver tænkt ind i projektet, hvis det skal realiseres.

- Vi har lige lavet en hel destinationsplan for Sydfalster, hvor turismen er en rigtig stor del i det, så vi skal helt klart sikre os, at der ikke er en konflikt mellem det her projekt og hele Sydfalster som turistdestination.