Lejere forlader boliger i ly af natten: Kan ikke længere betale huslejen

Boligselskaber oplever et stigende antal rykkere til lejere, som ikke har råd til husleje på grund af høje varmeregninger.

Flere lejere kan ikke betale deres husleje på grund af stigende energipriser. En af dem er Michael Christensen fra Svinninge, der nu overveje at flytte til Lolland for at få råd til at betale sine regninger. (Foto: © Foto: Trine Warrer Juul, (c) DR)

Rudekuverterne hober sig op hos mange familier i øjeblikket. Mange har nemlig svært ved at betale huslejen på grund af inflationen og de høje varmeregninger.

Historierne er efterhånden mange, og nu mærker også boligselskaberne, at deres lejere er hårdt ramt.

Flere boligselskaber som Vestsjællands Almene Boligselskab og Domea.dk oplever, at de sender et stigende antal rykkere ud til deres lejere, og at folk fraflytter deres bolig – uanmeldt.

For nogle lejere er varmeregningen steget 300 procent, og det kan ende med, at de ikke kan betale regningen og til sidst bliver presset ud af boligen, siger Karsten Krüger, direktør i Vestsjællands Almene Boligselskab.

- Hvis man har haft en varmeudgift på 1.000 kroner om måneden, så er den måske nogle steder oppe på 3.000-4.000 kroner om måneden. Det er vanskeligt for vores beboere at finde de penge, siger han.

Koger suppe om natten

En af dem, der mærker presset, er Carina Hedegaard Sørensen, som bor i lejebolig i Svinninge i Nordvestsjælland med sine tre børn. Hun er i ressourceforløb, så det er svært at få økonomien til at hænge sammen:

- Det klarer jeg med overtræk på min konto hver måned for at være sikker på, at der er lagt penge til at betale regningerne på min budgetkonto, siger hun.

Michael Christensen er lejer i boligselskabet og bor også i Svinninge i Nordvestsjælland. Han er førtidspensionist, og de stigende varmepriser får ham til at overveje at flytte:

- Den eneste mulighed, jeg har set på, er nede på Lolland, som er til at betale, siger han.

I en tredje lejebolig i Svinninge bor Benny Petersen, som er pensionist. Hans varmeregning er steget fra 750 kroner om måneden til 2.200 kroner, så for at spare penge generelt laver han aftensmad, når strømmen er billigst.

- Det foregår om natten. Så står jeg op og gør klar til at lave suppe. Så laver jeg omkring otte liter, siger han.

Pensionisten Benny Petersen står op om natten, hvor strømmen er billigst, og laver otte liter suppe for at spare mest muligt på regningen. (Foto: © Foto: Trine Warrer Juul, (c) DR)

Den værste konsekvens er, at familierne smutter i nattens mulm og mørke, fordi de ikke kan overskue situationen, siger Karsten Krüger, direktør i Vestsjællands Almene Boligselskab.

- Vi har eksempler på, at folk fraflytter boligen uden endda at meddele os det, og det er en katastrofe for dem, som det handler om, siger han.

LLO: Situationen er alvorlig

Fra marts i år og frem til nu har boligselskabet sendt 44 procent flere rykkere ud - nemlig 97 mod tidligere 67 - viser tal fra Vestsjællands Almene Boligselskab.

Og det er en kedelig generel tendens lige nu, siger Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør hos Danmarks Almene Boliger.

- Der er sendt flere rykkere, og der sker et højere antal ophævelser af lejemål i år end sidste år, siger hun.

Situationen er alvorlig, mener Helene Toxværd, formand for Lejernes Landsorganisation.

- Det gør mig virkelig bekymret at høre det. Det er virkelig et krisetegn, at der er så mange nye rykkere, siger hun.

I september vedtog et bredt flertal i Folketinget en vinterpakke, men interesseorganisationen Danmarks Almene Boliger mener, at man burde målrette hjælpen mere ved blandt andet at give et ekstra tillæg i boligstøtten.

Spørger man Rune Kristensen, der er folketingskandidat for Konservative i Sjælland Storkreds, så er det dog bare en lappeløsning.

- Vi skal sænke skatten, og dermed lade folk beholde nogle flere af deres egne penge, så de kan betale deres regninger.

Konservative foreslår skattelettelser, der betyder, at danskerne i gennemsnit får mellem 11.000 og 13.000 kroner mere om året, samt at nedsætte afgiften på dagligvarer.

Rune Kristensen medgiver, at det ikke nødvendigvis løser problemet her og nu for de mange danskere, der er presset af stigende priser.

- Jeg vil ikke stikke folk blår i øjnene og sige, at det løser alle problemerne, for en energi- og inflationskrise vil ramme nogen, siger han.

Men Konservatives løsning køber de ikke i Enhedslisten.

- Krisen rammer alle, ja, men ikke alle lige hårdt. Konservatives skattelettelser vil gavne alle, siger Trine Pertou Mach, folketingskandidat for Sjællands Storkreds for Enhedslisten.

- Vi mener, vi skal målrette støtten, så vi kan hjælpe dem, der har mest behov. De milliardvirksomheder, der lige nu tjener ekstraordinært på inflationen bør beskattes på den overnormale profit, så vi har råd til at omfordele til dem, der ikke kan betale deres husleje lige nu, siger hun.

Flere boligselskaber kan tilbyde en længere afdragsperiode og vejledning for dem, der har svært ved at betale regningerne. Derfor opfordrer boligselskaberne lejerne til at tage kontakt, hvis de ikke kan betale acontoregningerne til tiden.