Manglen på tandlæger bliver værre: Flere klinikker lukker, når tandlægerne går på pension

Særligt i yderkommuner bliver der længere mellem tandlægeklinikkerne.

Mange tandlægeklinikker kæmper med at tiltrække nye tandlæger. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

Det er svært at skaffe hænder nok til at få renset eller behandlet folks tænder på landets tandlægeklinikker.

I løbet af det sidste halve år af 2022 har cirka 200 klinikker haft ledige stillinger, mens fire ud af ti af klinikkerne har haft svært ved at få dem besat.

Det viser en ny undersøgelse fra Tandlægeforeningen blandt 400 klinikejere.

Én af de klinikker, der har oplevet problemer med at tiltrække nye tandlæger, er Tandlægehuset Skovbrynet i Jyderup i Nordvestsjælland. Her har klinikejer Johnny Bagge for nyligt kæmpet med at få besat et par ledige stillinger.

- Vi fik kun et par enkelte ansøgninger, fordi der simpelthen er så mange jobs andre steder, siger han.

Johnny Bagge er indehaver af Tandlægehuset Skovbrynet i Jyderup i Nordvestsjælland. Han frygter, at han i fremtiden ikke kan tiltrække nye ansatte. (Foto: © Lærke Hahn, DR)

Det lykkedes dog Johnny Bagge at få stillingerne besat, men han frygter alligevel for fremtiden.

- Lige nu har vi været heldige at få ansat et par nye kollegaer, så vi stadig kan følge med her. Men der kommer et tidspunkt, hvor vi må sige nej til nye patienter.

Også i Nakskov på Lolland er udfordringerne tydelige.

- For ti år siden var der ni klinikker i Nakskov, nu er vi kun fire tilbage. Det har efterladt en masse patienter uden tandlæge, fortæller tandlæge Bjørn Andersson.

Ingen vil overtage klinikkerne

Ligesom i Nakskov forsvinder der også tandlægeklinikker i mange andre mindre byer, særligt i yderkommunerne.

Det sker oftest, når en ældre klinikejer går på pension.

For de årgange af tandlæger, der i disse år forlader arbejdsmarkedet, har samtidig også været mere tilbøjelige til at åbne klinik i provinsen, end de nuværende årgange, fortæller Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen.

Derfor kan det nu være svært at finde nye tandlæger til at overtage klinikkerne, siger hun.

- Både fordi der ikke er tandlæger nok, men også fordi den nye generation af tandlæger ser lidt anderledes på deres arbejdsforhold, og gerne vil arbejde et sted, hvor der er kollegaer og et fællesskab at læne sig op ad.

Den tendens bakker Esben Boeskov Øzhayat, lektor på Odontologisk Institut på Københavns Universitet, op om.

- Det virker til, at de unge mennesker hellere vil være i storbyen og tættere på deres venner og familie, end de vil tage til udkantsdanmark, siger han.

Udfordringen med at trække de yngre tandlæger ud af storbyerne har tandlæge Bjørn Andersson i Nakskov også selv mærket.

- Da min kompagnon stoppede, havde jeg temmelig svært ved at finde en afløser for ham. Jeg har dog været så heldig at have fundet en iransk tandlæge, som er taget til Danmark, da hun hørte, vi havde tandlægemangel, siger han.

Kan gå ud over patienters tandsundhed

Når de mindre tandlægeklinikker i yderkommunerne lukker, så går det i høj grad ud over patienterne i lokalområdet. Det mener Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen.

- Man kan blive nødt til at køre længere væk, og så bliver det måske besværligt. Også, hvis man er dårligt gående eller har svært ved at transportere sig rundt, vil det være en udfordring, hvis der ikke er en tandlæge tæt på, siger hun.

Den længere transport til nærmeste tandlæge kan få flere til udskyde eller helt at droppe tandlægebesøget, og det kan lede til dårligere tandsundhed hos patienterne, vurderer Susanne Kleist.

- Jeg kan være nervøs for, at nogen ikke magter at tage til tandlæge, fordi der er for langt. Og så venter de måske for længe, og skal så have behandling i stedet for forebyggelse. Det vil jo være et dårligt spor.

Samme bekymring har Esben Boeskov Øzhayat, lektor på Odontologisk Institut på Københavns Universitet.

- Konsekvensen ved at vente med at komme afsted er, at tandproblemerne vokser sig store. Og så har man risiko for at få smerter i tænderne og problemer med at spise og smile. Så det kan påvirke livskvaliteten, siger han.

Tandlægeforeningen estimerer, at der er cirka 346 ubesatte stillinger på landsplan blandt de privatpraktiserende tandlæger.

For at imødekomme manglen på tandlæger bliver der i år optaget flere på landets tandlægeuddannelser end tidligere år.