Politiet indsætter ’falske betjente’ på farlige strækninger

Plastikfigurer, der forestiller motorcykelbetjente, skal forbedre trafiksikkerheden på udvalgte strækninger på Sydsjælland.

De fleste kender nok det, at de letter foden en lille smule fra speederen, hvis de øjner politi i horisonten.

Og det vil Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi udnytte i en ny kampagne, hvor de i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik vil undersøge, om det kan hjælpe på trafiksikkerheden at stille motorcykelbetjente lavet af plastik på tre udvalgte strækninger på Sydsjælland.

- Det ville selvfølgelig være bedre, hvis vi kunne stille rigtige betjente. Men ham her kræver ingen løn, ingen mad og står her døgnet rundt. Det er nemlig ikke sådan, at vi har mulighed for at have betjente holdende i vejkanten døgnet rundt på de strækninger, hvor der køres for stærkt, og hvor der sker mange færdselsuheld, siger Erik Mather, der er leder af færdselsafdelingen i politikredsen.

Det er planen, at i alt seks 'plastikbetjente' skal sættes i vejkanten på tre udvalgte strækninger, hvor politiet har erfaring med, at der bliver kørt lidt for stærkt. Forsøget skal køre i en periode, hvorefter det skal vurderes, om det har en virkning.

- Det handler om, at når folk ser den her motorcykelbetjent i det fjerne, så skulle de gerne hurtigt reflektere over, om de nu også kører lidt for stærkt og har fået sikkerhedssele på. Det skulle gerne få gennemsnithastigheden sat ned og hermed højne trafiksikkerheden, siger Erik Mather fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Rådet for Sikker Trafik: Et spændende forsøg

Inden politikredsen satte forsøget i gang, har man siden nytår foretaget ugentlige færdselskontroller på seks udvalgte strækninger, hvor der bliver kørt lidt for stærkt. Herefter har man valgt tre af strækningerne, hvor plastikbetjentene er blevet parkeret i vejkanten. Det vil gøre det muligt at at sammenligne strækningerne og hermed måle, om forsøget gør de udvalgte veje mere sikre.

Hos Rådet for Sikker Trafik er man særligt tilfredse med måden, forsøgsordningen er tilrettelagt på.

- Vi er glade for, at det først bliver testet og herefter evalueret, for vi kunne jo være så heldige, at det virker så godt, at andre politikredse vil kunne nyde godt af idéen, siger dokumentationschef Jesper Sølund, der umiddelbart mener, at idéen virker lovende.

- Der er ikke en eneste i Danmark, som er i tvivl om, at man ændrer sin adfærd bare en lille smule, når man ser en politibil. Det her er selvfølgelig ikke en rigtig betjent, men en ’reminder’ om, at man skal overholde fartgrænserne, og det giver rigtig god mening.

For omkring 20 år siden havde Rådet for Sikker Trafik en lignende kampagne, som ifølge organisationen havde stor effekt.

Kampagnen i Sydsjælland skal køre til årets udgang.