Protester fra borgere bremser planer om vindmøller og solceller: Kampagne skal få mere fart i grøn omstilling

14 ud af 17 kommunale planer om vindmølleparker er de seneste to år blevet stoppet, lyder det fra energiselskabet Andel.

Ny kampagne fra energiselskabet Andel skal skaffe støtte fra danskerne til vindmøller. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix)

Spis mindre kød, invester i en elbil og få sat en masse vindmøller op.

Det er nogle af de tiltag, vi ofte hører i den grønne omstillings tjeneste.

Men når snakken falder på vindmøller, kan det for alvor sætte gang i protester i lokalområderne.

Ifølge energiselskabet Andel er 14 ud af 17 kommunale planer om vindmølleparker de seneste to år blevet stoppet. Derfor har selskabet nu iværksat en kampagne, der skal være med til at skaffe støtte til vindmøller.

Rikke Trikker, kommunikationsdirektør for Andel, oplever, at langt de fleste danskere gerne vil den grønne omstilling. Bare ikke når der kommer et projekt i vores egen baghave.

- Vi bliver alle sammen nødt til at afgive noget, hvis vi skal have de vindmøller op, der kan omstille vores samfund, siger Rikke Trikker.

Befolkning protesterer over havvindmøllepark i Odsherred

Et af de projekter, som Andel er i gang med, er en havvindmøllepark på 39 vindmøller otte kilometer ud for kysten i Klintebjerg i Odsherred Kommune.

Men store dele af lolkalbefolkningen har protesteret over projektet. De mener, at distancen på otte kilometer fra kysten til den første række vindmøller er for kort, og at møllerne vil ødelægge udsigten ud over vandet.

En af dem er Rita Lützhøft Andersen, der ejer et sommerhus på toppen af Klintebjerg.

- Fra Klintebjerg vil det betyde, at havvindmøllerne dækker 90 grader af horisonten. Det vil være meget ødelæggende. Jeg er for vindmøller, og jeg er klar over den krise, vi står i, og det er nødvendigt med grøn energi. Men havvindmøllerne skal længere ud på havet, siger hun.

Rita Lützhøft Andersen har sammen med flere andre lokale i Klintebjerg protesteret over en mulig havvindmøllepark i området. (Foto: © (Privat foto))

- De unge mennesker bliver også ramt af, at vi ødelægger vores natur i Danmark, for vi har ikke ret meget natur tilbage, fortsætter Rita Lützhøft Andersen.

Den grønne omstilling går for langsomt

Men der skal mere fart på den grønne omstilling, mener blandt andre Simon Weber Marcussen, der er medlem af Ungeklimarådet, som er en ungdomsorganisation under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

- Det er den ældre generation, der har været vant til, at ting er på en måde, og nu skal der laves lidt om på det, fordi vi har fundet ud af, hvordan verden i bund og grund hænger sammen i forhold til klimakrisen. Og så bliver det lidt den ældre generation, der bliver en barriere for at få de her ting til at ske hurtigt, siger Simon Weber Marcussen.

Også tidligere folketingsmedlem for Venstre og nuværende administrende direktør i brancheorganisationen Green Power Denmark Kristian Jensen revser sine tidligere politiker-kolleger for det aktuelle tempo i den grønne omstilling.

- Selvom der er mange ambitioner for, hvor langt Danmark skal nå i 2030, så er der for lidt handling på tilladelser til at stille vindmøller op i Danmark. Og når der ikke er tilladelse til at stille op, er der selvfølgelig heller ikke behov for at producere dem i Danmark, siger Kristian Jensen.

Han er en af talerne, når det nationale testcenter for store vindmøller ved Østerild i Thy fylder ti år i denne weekend.

Administrerende direktør i brancheorganisationen Green Power Denmark, Kristian Jensen, kritiserer sine tidligere politiker-kolleger for at den grønne omstilling går for langsomt. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix)

Og selvom det er en festdag, så vil Kristian Jensen benytte lejligheden til at ytre sin bekymring over tempoet for den grønne omstilling og udfordringerne i industrien.

Han mener blandt andet, at udsigten til, at vindmølleproducenten Siemens Gamesa med dansk hovedkontor i Brande skal nedlægge 800 stillinger i Danmark, er et klart udtryk for, at den grønne omstilling går for langsomt lige nu.

- Det betyder, at der i de kommende år både hos Siemens Gamesa og andre underleverandører til vindmølleindustrien er et hul i ordrebøgerne. Derfor har vi behov for at få mere fart på tilladelserne, så der kommer nogle flere projekter og dermed også flere opgaver til danske arbejdere, siger han.

V og S vil begge sætte tempoet op

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, er enig i, at tempoet skal op og henviser til partiets nye grønne 2030-plan:

- Der har været for meget snak om ambitioner og hensigtserklæringer de sidste tre år. Vi har præsenteret en grøn 2030-plan, som vil investere 60 milliarder kroner i den grønne omstilling, for vi skal op i tempo, siger han.

Også den fungerende socialdemokratiske erhvervsminister, Simon Kollerup, vil sætte tempoet op i den grønne omstilling. Men det er vigtigt, at der fortsat lyttes til naboers protester, siger han:

- Det er vigtigt, at man har stor respekt for, at folk, der har bekymring over udsigten til vindmøller, bliver behandlet meget respektfuldt. Den folkelige opbakning til vindmøller skal vi skaffe positivt, siger han.

Kampagnen fra Andel løber over to måneder, og knap 6.000 danskere har indtil videre vist deres støtte til vindmøller på Andels hjemmeside.