Region Sjælland står til 41 færre gymnasieklasser næste skoleår: Rektorer undrer sig

Ifølge Undervisningsministeriets seneste opgørelse over elevkapaciteter skal hvert gymnasie i Region Sjælland optage 20-30 færre elever til næste år.

Gymnasierne har ind til på fredag til at komme med indsigelser mod elevkapaciteterne. Det er derfor ikke endeligt besluttet, hvor mange pladser gymnasierne får til næste skoleår. (Foto: © Anne Bæk, Scanpix Denmark)

Gymnasierne i Region Sjælland skal optage færre elever fra næste skoleår.

Det fremgår af de kapaciteter, som Undervisningsministeriet har meldt ud.

Konkret skal hvert gymnasium optage 20-30 færre elever til sommer svarende til 41 færre klasser i alt i hele regionen. I hvert fald hvis de elevkapaciteter, Undervisningsministeriet har meldt ud, ikke bliver ændret.

Nedskaleringen undrer Per Farbøl, der er rektor på Stenhus Gymnasium i Holbæk. Han kan nemlig ikke se, at de skulle få færre ansøgere til gymnasiet.

- Vi kan slet ikke genkende, at der skulle være færre unge og færre, der vil søge ind på gymnasiet. Tværtimod kunne jeg forestille mig, at der er færre unge, der tager på efterskole, så vi får snarere flere, siger Per Farbøl.

Ifølge ham vil det få store konsekvenser for de unge mennesker i Holbæk, Sorø og andre byer i regionen, hvis man ikke ændrer på de udmeldte kapaciteter.

Mistænker politisk dagsorden

Også på Kalundborg Gymnasium må de optage 12 procent færre elever til næste år, og det undrer rektor Trine Lauridsen.

- Det er en meget voldsom nedskrivning, og jeg kan slet ikke se, at det har noget med virkeligheden at gøre, at vi skulle have så stor en elevnedgang til næste år.

Hun mistænker, at der kan ligge noget politisk bag beslutningen, og at man vil skubbe flere unge over på erhvervsuddannelserne.

- Den politiske dagsorden kunne jo være at sørge for, at de unge mennesker søgte ind på nogle af de uddannelser, hvor der måske ikke er tilsvarende kapacitetslofter, siger hun.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har afvist at stille op til interview, men i et skriftligt svar afviser hun, at elevkapaciteten flytter på balancen mellem erhvervsuddannelser og gymnasier.

- Der er en høringsrunde i forhold til kapaciteterne. Vi retter selvfølgelig kapacitetsfastsættelsen til, ud fra de tilbagemeldinger vi får, siger ministeren i det skriftlige svar.

Professor kritiserer opgørelsesmetoden

Gymnasierne har ind til på fredag til at komme med indsigelser mod elevkapaciteterne. Det er derfor ikke endeligt besluttet, hvor mange pladser gymnasierne får til næste skoleår.

Men flere af de gymnasier, DR Nyheder har talt med, vil komme med indsigelser.

Ifølge Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitet, er der ikke noget, der tyder på, at færre søger ind på gymnasierne i Region Sjælland til næste år.

- Der er intet, der indikerer, at der skulle komme færre studerende i Region Sjælland de kommende år. Hverken som følge af demografi eller et ændret søgemønster, siger han.

Bent Greve kritiserer måden, ministeriet er kommet frem til gymnasiernes elevpladser på. De har nemlig kun taget udgangspunkt i antallet af ansøgere i 2021 - et år, hvor meget få søgte ind på gymnasiet.

- Som det er alle bekendt, var 2021 et atypisk år på grund af corona, og dermed var der også mange, der valgte noget andet, end de ellers ville gøre. Så 2021 er ikke et godt udgangspunkt, og derfor ville det rigtige være at tage et gennemsnit af for eksempel de seneste tre år.

Erkender fejl

Kasper Roug, der er uddannelsesordfører i Socialdemokratiet, erkender, at der må være sket en fejl i den seneste beregning af elevkapaciteten.

- Det her ser underligt ud, og jeg forstår det heller ikke selv, så vi skal kigge nærmere på tallene, for det er selvfølgelig noget, der skal afdækkes. Det er ret mange klasser, det drejer sig om, og der må være sket en fejl, siger Kasper Roug.