Regn og frost giver ekstremt hullede veje

Lige nu er der flere huller i asfalten end normalt. Det kan skyldes meget regn kombineret med frost, mener flere kommuner.

Høvevej i Fårevejle i Nordvestsjælland har været hårdt ramt af huller i asfalten. (Foto: © Mikkel Kristensen, DR)

De fleste bilister kender nok fornemmelsen af, at det lige giver et ryk i rattet, når man kører over et stort hul i vejen.

Det kan også koste en tur på værksted, hvis dæk, fælg eller styretøj har taget skade.

Lige nu oplever flere kommuner særligt mange huller i asfalten. Årsagen er blandt andet massive mængder regn efterfulgt af frostgrader, som har sat asfalten under pres. For når der står meget vand i revner, og der så kommer frost, så er det med til at sprænge asfalten.

Allan Hansson fra Nykøbing Sjælland mener, at huller i vejen er et stort problem for hele byen, og forleden fik han selv et chok.

- Jeg var på hjem og kørte på Lårbakken. Det småregnede og var lidt diset, og jeg havde ikke nogen chance for at se hullerne i vejen. Pludselig ramte vi et kæmpe hul. Jeg har en bil med store hjul, men det gav et ordentligt brag, og bagefter begyndte bilen at ryste i rattet, så den skal på værksted, siger han.

Efterfølgende gav Allan Hansson et praj til kommunen om hullet i vejen, så de blev opmærksom på det. Det har andre borgere også mulighed for på kommunernes hjemmeside eller via en app, hvis man støder på et hul i vejen eller et væltet træ.

Ekstremt mange huller i år

Lige nu er det særligt slemt med huller i asfalten i Odsherred Kommune, mener Lars Christiansen, afdelingsleder for trafik i Odsherred Kommune.

- Vi har fået meget vand i januar, og kombineret med frostdage gør det, at det er ekstremt med huller i år. Så vi ser rigtig mange huller. Flere end vi plejer, siger han.

Lars Christiansen erkender derfor også, at der er huller på vejene, som får lov at ligge længere end kommunen kunne ønske det, fordi det handler om en prioritering.

- Når vi får henvendelser fra borgerne, så ser vi på, hvor der er meget trafik, og hvor der er huller, som kan være trafikfarlige. Det er noget, som indgår i prioritering sammen med de andre velfærdsydelser, forklarer han.

Også Aalborg Kommune har svært ved at følge med de mange nye opstået huller.

- Det er den massive regn efterfulgt af frost, der har skabt problemerne. Og der er poppet flere huller op, end vi kan nå at lappe, siger Henrik Jess Jensen, afdelingsleder for infrastruktur og veje i Aalborg Kommune.

Huller i vejen kan være et problem for bilister

En af dem, som har travlt med at køre rundt og lappe huller, er Gundsø Entreprenør Forretning i Roskilde.

Lige nu er der fast arbejde, siger Jesper Vesterlyng, direktør i Gundsø Entreprenør Forretning. Firmaet er ude dagligt for at lappe huller i vejen på Sjælland. (Foto: © Mikkel Kristensen, DR)

- Her over vinteren, hvor der er frost og vand, har vi ekstra travlt, for der er rigtig mange huller, så vi får mange opgavebestillinger lige nu, siger Jesper Vesterlyng, direktør i Gundsø Entreprenør Forretning.

Han mener, at hullerne i vejen kan være et stort problem for bilisterne.

- Det er jo til gene for mange bilister, når de ligger og kører med deres hjul ned i hullerne. Det sker jo også en gang imellem, at der sker skade på fælg eller hjul.

Og i værste tilfælde kan det også være farligt for trafikken, hvis der er mange huller.

- Det kan godt være alvorligt. Det er det heldigvis sjældent, men det er jo trafikfarligt, for man kan miste kontrollen over bilen, og bilen kan gå ret meget i stykker, siger Michael Ern Nielsen, som er advokat i FDM.

Bilister kan få erstatning

Og hvis uheldet er ude, er det en god idé at dokumentere skaden så hurtigt som mulig.

- Det første, man skal gøre, er at gå ud og undersøge bilen og dokumentere, hvad der er sket. Man skal derudover dokumentere, hvor stort hullet er. Fx tag din sko med på billedet for at have noget at sammenligne med. For størrelse på hullet kan være med til at afgøre, hvorrvidt man kan få erstatning fra modparten, forklarer Michael Ern Nielsen.

Han pointerer også, at det er en god idé at tage kontakt til sit forsikringsselskab.

- Hvis du har en kaskoforsikring, kan du med fordel tage kontakt til dem, afhængig af selvrisikoens størrelse, siger han.

Hvornår er det så kommunens ansvar?

- Det kan være svært at finde ud af, hvem der ejer vejen. Hvis det er offentlig vej i kommunen, så starter man med at tage fat på kommunen. De vil i næsten alle tilfælde kunne henvise til rette ejer, hvis det ikke er kommunen.

Hvad kan du selv gøre for at undgå, at din bil bliver skadet af de hullede veje? Og hvad gør du, hvis uheldet er ude? Billister kan få fem gode råd her: