Udbredt tendens: Skoleelever bliver ranglistet efter, hvor smukke de er

Mange elever fra skoler i hele landet er uden deres samtykke endt på en hjemmeside, hvor brugere kan kategorisere de unge efter deres udseende.

Pigerne på listen optræder med fotos, og listerne er delt op i forskellige kategorier. (Foto: © DR grafik)

Det kan være noget af en ubehagelig overraskelse at finde ud af, at ens billede ligger på en digital rangliste på nettet.

Det er netop sket for en gruppe piger på Odsherreds Efterskole.

Uden deres samtykke var der blevet lagt portrætbilleder op af dem på en hjemmeside, hvor de så blev ranglistet efter deres udseende.

"Skal drikkes i hegnet først", "Smash" eller "Pænt nej tak" er blot nogle af de eksempler på kategorier, som eleverne er blevet inddelt i, alt efter hvordan brugerne af siden bedømmer pigernes udseende.

Jesper Graft blev en smule chokeret, da han fik besked om, at hans datter fra Odsherreds Efterskole optrådte på ranglisten - og også datteren blev overrasket.

- Hun vidste det ikke. Hun tog det ikke nært, men det er også en generation, som er vant til at have deres billeder liggende alle mulige steder, hun var mere sådan mildt overrasket.

Odsherreds Efterskole ønsker ikke at udtale sig om sagen, men har været i kontakt med både elever, deres forældre og politiet. Efterskolens forstander skriver desuden til DR, at listen nu er fjernet fra nettet, efter skolen tog kontakt til webportalen, hvor listen lå.

Ranglister på skoler i hele landet

Tendensen med digitale ranglister på nettet er udbredt på skoler i hele landet.

Både Skive Gymnasium, Munkensdam Gymnasium i Kolding, Midtsjællands Gymnasium, Djursland Efterskole og nu senest Odsherreds Efterskole har oplevet ranglister med elever på skolen.

Derfor er det et emne, som vi bør tale med vores børn om, mener Jesper Graft.

- Jeg synes ikke, at det er særlig fedt. Jeg synes, at hvis ens datter skal være med i sådan noget, så skal det være fordi, at hun selv har valgt det. Det er ikke noget, andre mennesker skal gøre på hendes vegne, og i øvrigt er det en pænt overfladisk tilgang til livet.

Lister på nettet er blevet et problem, som vi skal være opmærksom på, mener Sanne Lind, som er Børnefaglig konsulent i organisationen Børns Vilkår.

- Tilsyneladende er det mere udbredt, end vi tidligere har troet. Det er jo ofte noget, som sker, uden de voksne får kendskab til det.

Men det kan få store konsekvenser for den enkelte, som havner på listen.

- Det kan være stærkt ubehageligt for dem, som det går ud over. Derfor skal vi hjælpe de unge mennesker med at stoppe den måde at bedømme hinanden på, siger Sanne Lind.

Rektor: Ranglisten blev meldt til politiet

Det er en alvorlig sag, når elever uden deres samtykke ender på ranglister på nettet.

Det mener Lene Eilertsen, Rektor på Midtsjællands Gymnasium. Skolen blev i september 2022 gjort bekendt med en lignende rangliste på nettet af en række elever - særligt piger.

- Jeg tænker, at det er meget alvorligt. Jeg besluttede at anmelde det til politiet, fordi det er ulovligt at dele billeder uden samtykke fra andre.

Ifølge Lene Eilertsen var det en rangliste, som både var nedladende og krænkende.

- Mobning er, når nogle gør noget ved andre, som kan have en konsekvens ved, at man bliver ked af det, nervøs eller utryg. Så jeg synes, at det er digital mobning at lave de her ranglister, siger rektoren.

Lige nu ligger sagen fra Midtsjællands Gymnasium hos anklagemyndigheden hos Midt- og Vestsjællands Politi.

DR har valgt ikke at offentliggøre navnet på hjemmesiden, hvor flere af ranglisterne har været oprettet, af hensyn til de elever, som har været involveret.