Esbjerg har smidt dem ud, Norge vil gøre dem ulovlige: Nu er Danmark ved at undersøge, om grupperinger som Satudarah kan forbydes

I Norge indleder man i dag en retssag i håbet om helt at forbyde rockergrupperingen Satudarah. Og det bør Danmark også ifølge Esbjergs borgmester og flere partier.

Siden 2017 har det været muligt at give grupper forbud mod at samles i bestemte ejendomme. Det er første gang, det bliver givet i Syd- og Sønderjyllands politikreds. (Foto: © Hanne Høier, DR)

Opdateret 31. marts kl. 13.30: Citat fjernet fra artiklen og firmanavn tilrettet.

29. marts kl. 21.52: Opdateret med præcision i fjerdesidste afsnit, så det nu fremgår, at det er grupper såsom Satudarah og ikke den specifikke gruppe, justitsministeren vil undersøge muligheden for forbud mod.

Siden efteråret har rockergrupperingen Satudarah haft et klubhus i Sædding ved Esbjerg. Men det er nu fortid. For grupperingen er blevet smidt på porten og forment adgang til klubhuset.

Esbjerg vil nemlig ikke have rockere i byen. Så sammen med Syd- og Sønderjyllands politi har de forbudt gruppen at bruge ejendommen ved hjælp af den såkaldte samlingsstedslov.

Det fortæller byens Venstre-borgmester, Jesper Frost Rasmussen.

- Når rockergrupper samles og holder fest og flytter sig i flok med rygmærker på, skaber det bare utryghed. Det er jo også forbundet med kriminalitet og salg af stoffer. Og vi ønsker bare ikke rockere i Esbjerg, siger han.

Han kan ikke komme med konkrete episoder, der har ført til beslutningen. Det kan Syd- og Sønderjyllands politi, der sammen med kommunen, har givet forbuddet.

Flemming Nørskov er ejer af virksomheden SRI Sign Solution og nabo til det nu tidligere klubhus for Satudarah, og han håber på at få nogle naboer lidt mere som de tidligere - et autoværksted. (Foto: © Hanne Høier, DR)

Men beslutningen vækker glæde blandt flere naboer. Blandt andre Flemming Nørskov, der er ejer af skiltevirksomheden SRI Sign Solution.

- Det er ikke særlig trygt. Også fordi vi har unge mennesker rendende herude og arbejde. Også i weekenden. De skulle gerne kunne føle sig trygge, siger han.

Norge vil gøre Satudarah ulovlig

Forbuddet betyder helt konkret, at Satudarah ikke må samles på Brolæggervej 12 – hvor grupperingens klubhus indtil nu har haft til huse. Men de må gerne samles andre steder i kommunen.

Det er dog helt udelukket ifølge borgmester Jesper Frost Rasmussen.

- Uanset hvor de kunne tænke at placere sig, vil vi forfølge dem med alle de midler, vi har, for at drive dem ud af kommunen. For de er ikke velkomne her, siger han.

Det vil gøre kommunernes arbejde meget lettere, hvis organisationer som Satudarah gøres total forbudt landet over, mener Esbjergs Venstre-borgmester, Jesper Frost Rasmussen. (Foto: © Hanne Høier, DR)

Men det er ikke nok for Venstre-borgmesteren. Han vil gå i Norges fodspor, der i dag indleder en retssag med målet om et totalforbud mod rockergrupperingen.

Danmark har tidligere haft en lignende sag. I 2021 besluttede Højesteret endegyldigt, at banden Loyal to Familia var en forening med et ulovligt øjemed – og at den derfor skulle opløses.

Politisk opbakning til forbud

Og på Christiansborg er flere partier klar til at opfylde Esbjerg-borgmesterens ønske og forsøge sig med endnu en forbudssag.

Fra Mai Mercado, retsordfører for Konservative, falder der en klar opfordring til ministeren.

- Vi skal følge eksemplerne fra Holland og Tyskland, hvor Satudarah er blevet gjort ulovlige. Justitsministeren skal tage kontakt til statsadvokaten og få undersøgt, om de (Satudarah, red.) kan gøres ulovlige, siger hun.

Også Peter Kofod fra Dansk Folkeparti vil have rockergrupperingen forbudt. Han erkender dog, at et forbud mod Satudarah ikke nødvendigvis betyder, at grupperingen forsvinder fra Danmark.

- Et forbud løser ikke alle problemer, men det gør det sværere at positionere sig i det offentlige rum og udføre kriminalitet i fællesskab. Det gør det sværere at være en bande, siger han.

Også Venstre og Moderaterne er klar til at kigge på det.

Fra oktober og indtil, at Satudarah fik forbud mod at opholde sig i klubhuset, var det i ejendommen her i Sædding, de opholdt sig. (Foto: © Hanne Høier, DR)

Undersøger mulighederne

Fra den socialdemokratiske justitsminister Peter Hummelgaard lyder meldingen, at de er i fuld gang med at undersøge mulighederne for et forbud mod grupperinger såsom Satudarah.

- De udgør en alvorlig fare og alvorlig trussel for samfundet og for danskerne. Derfor vil vi bruge alle tænkelige midler, vi kan, inden for grundlovens rammer. Vi kigger blandt andet lige nu på, om der er juridisk grundlag for at lave forbudssager mod andre rocker- eller bandegrupperinger, siger ministeren.

Det er første gang, Syd- og Sønderjyllands politikreds har smidt en rockergruppering ud af et klubhus og benyttet sig af samlingsstedsloven.

Satudarah kan vælge at klage over beslutningen til Esbjerg Kommunes planklagenævn.