Et af Danmarks største naturprojekter skal få Kongeåen til at sno sig igen og give færre oversvømmelser

Et nyt projekt til 100 millioner kroner skal omdanne Kongeåen fra landsbrugsjord til frodig natur. Og sikre landmænd jord, der ikke bliver oversvømmet.

Projektet, der skal gøre Kongeåen her snoet igen, forventes at tage 4-6 år. (Foto: © Hanne Høier, DR)

Engang snoede den sig som en slange i landskabet. Nu strækker den sig lige som en kanal.

Men det skal ændres. Kongeåen, der løber ud i vadehavet nord for Ribe, har fået kastet 100 millioner kroner i sin retning. For den skal tilbage til det gamle og sno sig igen.

Det skal skabe et frodigt naturområde med flere strandtudser, snæbler og grønne mosaikguldsmede.

Det fortæller Flemming Nielsen, der er direktør i Naturfonden og har sat 17 millioner kroner i projektet.

- Vi skal ikke gøde mere. Vi skal ikke sprøjte mere. Vi skal tage hensyn til det dyreliv, der kan skabes i sådan et område. Det er et meget stort område, der får betydning ikke kun lokalt men også nationalt, hvor man kan få meget stor gevinst på både klima, miljø og natur, siger han.

Døde afgrøder og ingen foder til dyrene

Projektet skal også afhjælpe landmændenes problemer med oversvømmede marker.

Det skal ske ved at omdanne de lavere liggende områder ved Kongeåen fra landbrugsjord til natur. Derefter skal åen genslynges – altså gøres snoet igen – på en strækning fra Jedsted Mølle ved Gredstedbro og ud til Vadehavet.

Mads Peter Lauridsen er landmand med marker op til Kongeåen ved Vilslev og er både glad for, at det nu ser ud til, at der kommer bedre natur, og at han kan få nye arealer, der ikke bliver oversvømmet. (Foto: © Hanne Høier, DR)

Men det er kun muligt, hvis landmændene er villige til at frasælge deres jorde eller bytte med kommunen. Altså give sine arealer ved Kongeåen til fordel for jord et andet sted i kommunen.

For landmanden Mads Peter Lauridsen med marker op til åen er det et oplagt ja – for alternativet med oversvømmelser er meget værre.

- I allerværste tilfælde så dør mine afgrøder på marken og så har jeg ikke foder til mine dyr. Altså det er i værste tilfælde som i 2017, siger han.

Winwin for naturen og landmændene

Det er over 644 hektar, der skal omdannes til natur. Der skal altså byttes en hel del jord. Venstre-borgmesteren i Esbjerg Kommune erkender da også, at det er en stor opgave, der venter.

- Det er et kæmpestort projekt. Det er et af de største naturprojekter i Danmark. Så det er en stor opgave. Men der er heldigvis stor velvilje, for landmændene står jo også med en, siger Jesper Frost Rasmussen.

Naturprojektet ved Kongeåen er et af de største i Danmark og det største naturprojekt for Esbjerg Kommune nogensinde. (Foto: © Hanne Høier, DR)

Han er overbevist om, at det nok skal lykkes – og at alle landmændene er lige så positivt stemt som Mads Peter Lauridsen.

- Jeg er sikker på, vi finder en god løsning. Man kan ikke tvinge nogen til noget her. Men vi har mange gode tilkendegivelser. Så jeg tror, det er et projekt, hvor vi faktisk kan lykkes med, at alle er glade, siger han.

Naturprojektet kan nu realiseres, fordi EU har punget ud med en stor del af støtten – 58 millioner kroner. Resten kommer fra Fonde og Esbjerg Kommune.