Flylarm splitter landsby: Steen må nøjes med 70.000 kroner - naboen 20 meter væk kan sælge sit hus til staten

I aften diskuterer Forsvarsministeriet kompensationen for støjgener fra de nye kampfly med borgerne.

(© DR Syd)
(© DR Syd)

Steen Andersen fra Uldal i Sønderjylland tager i aften endnu en gang turen til Vojens-hallerne til borgermøde om de nye F-35-kampfly.

Forsvarsministeriet har indkaldt ham og de andre naboer til Flyvestation Skrydstrup til et møde om den kompensationsmodel for den ekstra støj fra de nye F-35-kampfly, som blev fremlagt i fredags (I bunden af artiklen kan du høre støjen fra et F-35).

Modellen deler de støjgenerede naboer op i en rød og gul zone.

Husejerne i den røde zone tættest på flybasen får mulighed for at få opkøbt deres huse. De kan også vælge støjsikring eller den økonomiske kompensation. Det drejer sig om 117 ejendomme.

De cirka 1.500 naboer i den gule zone tilbydes derimod støjisolering eller 70.000 kroner skattefrit, som de selv bestemmer, hvordan de vil bruge.

Som kortet viser, så bor Steen Andersen lige præcis uden for den røde zone. Zonerne på kortet her er vejledende.
Som kortet viser, så bor Steen Andersen lige præcis uden for den røde zone. Zonerne på kortet her er vejledende.

20 meter fra rød zone

Steen Andersen hører til den sidste gruppe borgere. Hans hus ligger i den gule zone to kilometer fra Flyvestation Skrydstrup, mens naboen cirka 20 meter væk er placeret i det røde område.

- Man kan ikke trække en streg, så der 20 meter fra mit hus er en usynlig væg, som nedsætter det 10 decibel, forklarer Steen Andersen.

Steen Andersen viser afstanden fra sit hus til det gule hus, som ligger i rød zone:

Hele landsbyen Uldal, som han bor i, er blevet delt i to. En rød og en gul zone.

Få hundrede meter fra Steen Andersen bor et par andre naboer klos op ad hinanden, som er i samme situation. Det ene hus ligger i rød zone, mens det andet godt tre meter væk ligger i gul zone.

- Det er rædselsfuldt, at man deler den op på den måde. Hele vores samfund bliver delt i to, og der vil komme til at stå tomme bygninger, siger han.

- Det bliver en spøgelsesby, og der vil ikke komme nogen nye til.

Gradvis kompensation var bedre

Frem for at lave en skarp opdeling mellem de to zoner mener Steen Andersen, at staten burde lave en gradvis kompensation, så forskellen mellem rød og gul zone ikke var så markant.

- Jeg kalder kompensationen et holdkæft-bolche.

Hør hvordan det i dag lyder, når F-16-flyene passerer Steen Andersens grund:

Beløbet svarer nemlig slet ikke til den værdi, hans hus taber, mener han.

- Jeg vil gerne have mit hus opkøbt. Jeg kan ikke få det solgt bedre. Efterhånden som F-35’erne kommer, og vi på et tidspunkt vil af med huset, hvem skal så købe det? Værdien er jo faldet helt tosset, siger Steen Andersen og fortsætter:

- Vi kunne godt sige: I kan købe huset for 500.000 kroner, selvom det er 900.000 værd. Men der kommer jo ikke nogen, for vi ligger så tæt på. Vi er stavnsbundne her, så jeg ville gerne købes op. Ja tak.

Selvom Steen Andersen er utilfreds med den fremlagte kompensationsplan, tager han alligevel til aftenens borgermøde med et åbent sind.

- Jeg håber at få nogle af mine spørgsmål besvaret. Der kommer nye ting hele tiden. Jeg håber, der stadig bliver arbejdet politisk, så der bliver rundet nogle hjørne af.

Et af de spørgsmål, han gerne vil have besvaret, er, om der er en øvre beløbsgrænse for, hvad en lydisolering må koste, hvis han takker ja til det tilbud.

- Det har aldrig været nævnt. De vil nedbringe mit hus med seks decibel, men hvor langt vil de så gå rent økonomisk?

- Hvis de mener, det kan gøres for de 70.000 kroner, har vi et problem, siger han.

I alt løber regningen op i cirka 250 millioner kroner, som både skal gå til opkøb af ejendomme og støjisolering hos dem, der bliver boende.

Hør hvordan det lød, da et norsk F35 i maj lavede en demonstrationsflyvning over Skrydstrup:

Til sammenligning fløj et dansk F16 den samme rute som det norske F35:

Rettelse 21.11 kl. 15.00: Tidligere fremgik det af artiklen, at forsvarsminister Trine Bramsen deltager i aftenens borgermøde. Det er ikke korrekt, og det er derfor ændret i artiklen.