Før var sjællandske kvinder for gamle: Nu kan alle 40-årige få hjælp til at få børn

Aldersgrænsen for fertilitetsbehandling bliver ens over hele landet.

40-årige kvinder kan nu få hjælp til at få børn, uanset hvilken region de bor i. (Foto: Maria Hedegaard/Scanpix 2015) (Foto: © MARIA HEDEGAARD, Scanpix)

I Jylland og på Fyn kan man få fertilitetsbehandling til man fylder 41 år. Men på Sjælland er kvinder indtil nu blevet afvist, hvis ikke de starter behandlingen, inden de fylder 40 år.

Efter kritik af aldersforskellen er det nu slut – nu skal alle kvinder have lige muligheder for fertilitetsbehandling uanset hvilken region, de bor i.

Det har Danske Regioner besluttet, fortæller Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner og Region Syddanmark, som nu sætter nu samme aldersgrænse på behandlingen i hele landet - nemlig 41 år:

- Det giver god mening, at adgangen til at få hjælp er den samme over hele landet. Jeg kan sagtens forstå, at man kan stå på sidelinjen og undre sig over en aldersgrænse på 40 år kan tolkes på to forskellige måder, siger hun.

At kvinder på 40 år ikke tidligere kunne få hjælp til at få børn, hvis de boede i Region Sjælland, har betydet, at Region Syddanmark årligt modtager omkring 20 sjællandske kvinder, der er blevet for gamle til at få hjælp i deres egen region.

Fertilitetsklinikken i Region Syddanmark behandler cirka 1000 kvinder hvert år, men her vurderer man dog ikke, at det vil få nævneværdig betydning for ventetiden.

Det kan i stedet spare både tid og ressourcer, at de nu slipper for de problemer, der tidligere kunne opstå, siger leder af fertilitetsklinikken professor Jens Fedder.

- Hvis en patient først har været i behandling i Østdanmark og pludselig skal til Vestdanmark og have det sidste forsøg, bliver man måske nødt til at lave nogle nye forundersøgelser. Det er da lidt mindre rationelt, end hvis man kunne fortsætte behandlingen samme sted.