Grænseåbning med 19.000 biler kan ende i trafikkaos: 'Vi risikerer kø helt til Hamborg'

Transportbranchen frygter lange køer mandag, når blandt andre tyske turister igen må krydse grænsen.

De danske grænser kan forvente meget trafik på mandag. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Massive køer ved grænseovergangene i Sønderjylland. Det kan meget vel blive billedet mandag, når tyske turister fra midnat igen må krydse de danske grænser.

Op mod 19.000 tyske biler ventes at sætte kursen nord på for at tage på ferie i 14.000 sommerhuse i Danmark. Det vurderer Feriehusudlejernes Brancheforening.

Som dokumentationskravet er nu, skal alle, der krydser grænsen, vise pas og kunne dokumentere, at de har booket mindst fem overnatninger i den kommende uge i et sommerhus, på et hotel eller en campingplads uden for København.

Hos H.P. Therkelsen, et af Danmarks største transportfirmaer af levnedsmidler, frygter direktør Peter Therkelsen, at de mange biler betyder lange køer ved grænserne mandag.

Det vil nemlig være til stor gene for hans og andre transportfirmaer, som opererer på tværs af grænsen.

- Vi forventer, at det bliver kaotisk med så mange biler, som alle skal kontrolleres. Det kan næste ikke ende i andet end lange kødannelser, siger han.

Ender hans chauffører med at skulle holde i kø i timevis, kan det både betyde forsinkelser på varer, der skal videre, og at chaufførernes køre- og hviletidsbestemmelser bliver overskredet, vurderer direktøren.

I transportbrancheorganisationen ITD deler man Peter Therkelsens bekymring. Kø kan ikke undgå at påvirke lastbiltrafikken, lyder det fra chefkonsulent Anders Jessen.

- Hvis en chauffør ikke kan nå at holde ind på de planlagte steder for at overholde køre- og hviletidsbestemmelserne, vil det betyde, at han kommer for sent frem med varen. Det giver problemer for de danske virksomheder, vi kører for, siger han.

Hos Feriehusudlejernes Brancheforening forventer man også et stort tryk på grænsen hele mandagen.

- Hvis der bliver for meget grænsekontrol, og politiet ikke er forberedt, risikerer vi kø helt til Hamborg. Så vi forventer, at politiet er klar til at tage imod de tyske gæster, siger direktør Carlos Villaro Lassen.

Enndu en overgang åbner

Lige nu er 10 ud af 13 grænseovergange i Sønderjylland lukket ned. Kun de tre grænseovergange Kruså, Sæd ved Tønder og motorvejsovergangen ved Frøslev er mulige at passere i det sønderjyske.

Lørdag klokken 7 vil også grænseovergangen i Padborg blive åbnet, meddeler Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse tidligt fredag morgen.

- Vi er meget opmærksomme på situationen og gør vores bedste for, at trafikken skal glide bedst muligt samtidigt med, at vi skal gennemføre indrejsekontrollen. Desuden opfordrer vi de rejsende til at følge med i trafiksituationen og overveje at køre mod Danmark på ydertidspunkter, hvor trafikken måske ikke vil være så tæt, forklarer politiinspektør Brian Fussing fra Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Padborg-overgangen vil være åbent mellem klokken 7 og 23, mens de tre andre overgange er døgnåbne.

Der er sat ekstra mandskab ind og hentet forstærkninger fra Forsvaret for at kunne håndtere situationen bedst muligt, oplyser politiet.

Der vil forsat være fuld grænsekontrol, oplyser politiet, der på Syd- og Sønderjyllands Politis profil på Twitter (@SjylPoliti) på dansk, tysk og engelsk løbende vil informere om trafiksituationen.

Sådan så det ud den 14. marts, da grænsen blev lukket i Padborg:

Kærester og ægtefæller

Det er ikke kun tyskere, som må rejse ind i Danmark fra på mandag. Turister fra Norge og Island kan med visse betingelser også krydse grænserne.

Det samme gælder folk, der bor i grænselandet i Slesvig-Holsten, og EU-borgere eller borgere fra Storbritannien, som er kæreste med en dansker.

Desuden har regeringen meddelt, at ægtefæller, samlevere og børn til en dansker, der bor i udlandet, vil kunne rejse ind i Danmark for at holde ferie og besøge familie eller venner.

Opdatering: Artiklen er opdateret fredag 12/6 kl. 6.00 med citat fra Syd- og Sønderjyllands Politi samt oplysning om grænseovergangen i Padborg vil være åben fra lørdag morgen.