Jørgen blev nedslidt og er i dag invalidepensionist: Havde dage med 427 tunge løft

Foreløbige resultater af stor undersøgelse viser, at hårdt arbejde er mindst lige så dårligt for helbredet som rygning og overvægt.

Jørgen Dransfeldt er helt nedslidt af at arbejde og kalder sig selv 'invalidepensionist'. (Foto: © Susanne Terman Pedersen, DR)

Som 13-årig knægt startede Jørgen Dransfeldt med at arbejde på havnen og efterfølgende slagteriet i Esbjerg. Efter 48 års nedslidende arbejde med tunge løft og gentagne bevægelser, sagde Jørgens ryg stop.

- Min ryg knækkede fuldstændig sammen. Jeg havde så mange smerter, at jeg ikke kunne være nogen steder, fortæller Jørgen Dransfeldt.

I dag er han 61 år, lider af slidgigt og kalder sig selv 'invalidepensionist'.

Det offentlige har vurderet, at Jørgen ikke er i stand til at arbejdere længere. I dag er han det, vi kalder førtidspensionist.

Men kan man gøre noget, så ingen bliver lige så nedslidte af deres arbejde som Jørgen?

Det skal en omfattende undersøgelse af 23.500 esbjergensere gøre os klogere på.

For der mangler viden i den politiske diskussion om, hvorvidt alle faggrupper kan blive lige lang tid på arbejdsmarkedet, siger overlæge Gert Thomsen fra Arbejdsmedicinsk klinik på Sydvestjysk Sygehus, der står bag Esbjerg-undersøgelsen.

- Undersøgelsen kan bruges til at udpege, hvem der har behov for en særlig forebyggende indsats for at kunne fortsætte med at arbejde, til de bliver 70 år, siger Gert Thomsen.

En hverdag med 427 tunge løft

Jørgen Dransfeldt startede med at arbejde i fiskeproduktion. Her skyllede og sorterede han fisk. Han flåede dem, skar dem op og pakkede fileter i kasser.

- Kasserne med fisk og is vejede godt 42 kilo. Enkelte gange skulle vi løfte 427 kasser om dagen. De skulle op i skyllemaskinen og ud igen. Herefter blev de smidt op på skærebordene, og affaldet blev kørt ud i skraldespanden.

En skraldespand med fiskeaffald vejede hurtigt 100 kilo.

Jørgen Dransfeldt startede med at arbejde efter 7. klasse, og uden en uddannelse var der kun hårdt arbejde at få, selvom kroppen brokkede sig.

- Jeg var glad for at arbejde, men regningen kommer, og for nogen er den hård, siger Jørgen Dransfeldt.

I flere år havde Jørgen Dransfeldt smerter hver dag på arbejdet, som han forsøgte at lindre med piller. Flere gange har han haft en diskusprolaps.

Hvis han kunne og ikke havde smerter, arbejdede han stadig den dag i dag.

- Jeg prøver at få min dag til at gå på bedst mulig måde, men nogle dage kommer jeg ikke ret meget rundt, for der vil ryggen ikke mere, siger Jørgen Dransfeldt.

Hårdt arbejde er ikke godt for helbredet

Jørgen Dransfeldt er et eksempel på, hvordan hårdt arbejde går ud over helbredet.

De foreløbige resultater af den store Esbjerg-undersøgelse viser, at hårdt arbejde er mindst lige så dårligt for helbredet som rygning og overvægt, fortæller overlæge Gert Thomsen, der står bag undersøgelsen.

- På baggrund af undersøgelsen vil vi bedre kunne lave anbefalinger til, hvordan vi passer på os selv, siger han.

Ifølge Gert Thomsen ser Esbjerg-undersøgelsen på, hvordan folk har det de sidste 15 år på arbejdsmarkedet. Indtil videre er der sendt spørgeskemaer ud til alle i Esbjerg, der er født mellem 1952 og 1966.

- Det er planlagt, at vi skal arbejde længere og længere, men måske kan alle ikke klare at arbejde lige lang tid, siger han.

Om Esbjerg-undersøgelsen:

  • Ti procent af de, som har besvaret spørgeskemaet, bliver indkaldt til interviews og helbredsundersøgelser, hvor både muskelkraft, lungefunktion og balancen bliver undersøgt.

  • Undersøgelsen blev sat i gang i efteråret 2017, og de endelige resultater forventes at ligge klar om et par år.