Mand tiltalt for seksuel afpresning af 170 kvinder og piger: ’Noget af det mest voldsomme vi har set i Danmark’

Sag om seksuel afpresning af unge kvinder og piger begynder ved retten i Esbjerg i dag.

I dag begynder en retssag i Esbjerg, hvor en mand er anklaget for i flere år at have afpresset 170 unge kvinder og piger til at gøre ting ved dem selv, som de ikke havde lyst til.

Retten i Esbjerg skal i den kommende tid tage stilling til en sag, som flere eksperter over for DR kalder ekstremt grov.

En 22-årig mand fra Varde-området har ifølge anklageskriftet afpresset og forsøgt at afpresse 170 piger og unge kvinder til flere ting af meget ydmygende karakter som for eksempel involverede tarmrensninger, tis og at putte shampooflasker op analt, mens de skulle filme det til manden.

I en af afpresningerne indgår der ifølge anklageskriftet også en voldtægt, som den 22-årige mand filmer. Senere truer han andre ofre med at udsætte dem for det samme.

Mandens forsvarer har i dag, tirsdag, i retten fortalt, at manden erkender en stor del af forholdene, men nægter sig skyldig i voldtægten.

Voldsom sag

Sagen kaldes af eksperter ekstrem voldsom og uhyggelig og er ifølge anklageskriftet foregået fra slutningen af 2015 til april 2019, hvor manden blev varetægtsfængslet.

DR har fået Christian Mogensen, der er specialkonsulent ved Center for Digital Pædagogik, til at læse anklageskriftet igennem.

- I takt med at jeg kom længere og længere ned igennem anklageskriftet, gik det op for mig, at det er noget af det mest voldsomme, vi har set i Danmark. Det er helt ekstremt voldsomt og aggressivt, siger han.

Manden er anklaget for blandt andet at bruge Snapchat til at afpresse unge kvinder og piger ned til 11 år.

Ifølge anklageskriftet er afpresningen foregået ved, at manden først fik intime billeder lokket ud af pigerne eller intime oplysninger om for eksempel deres erfaringer med sex.

Herefter har han ifølge anklageskriftet truet med at dele billeder eller oplysninger, at ødelægge pigernes fremtid eller at slå familiemedlemmer ihjel, hvis ikke pigerne gjorde, som han sagde.

Psykolog i Red Barnet Kuno Sørensen siger, at adfærden, der er beskrevet i anklageskriftet, er meget sjælden i Danmark.

- Jeg synes ikke, jeg har set noget tilsvarende, hvor det bliver så groft truende og så nedgørende og ydmygende, som det bliver i denne sag, siger han.

Christian Mogensen, der er specialkonsulent ved Center for Digital Pædagogik, har læst anklageskriftet. Hør ham i videoen herunder:

Hurtcore

DR har tidligere afsløret, hvordan et stort antal unge kvinder og piger fra udlandet blev udsat for det, der kaldes hurtcore, hvor de bliver afpresset til at udføre ydmygende handlinger eller skade sig selv.

Ifølge Christian Mogensen, der er specialkonsulent ved Center for Digital Pædagogik, kan denne sag også karakteriseres som hurtcore.

- Den her sag handler også om hurtcore, men den er mere seksualiseret i sit indhold. Det handler mindre om skade. Det handler mere om en seksualiseret ydmygelse med, at de skal gøre fornedrende ting ved sig selv, som han finder en eller anden seksuel tilfredsstillelse i, vurderer Christian Mogensen fra Center for Digital Pædagogik.

Mangler en stopklods

Denne type gerningsmand kan udadtil være en helt almindelig og velfungerende mand, men de har en afvigende seksualitet.

- Det er mennesker, som på mange måder kan leve et upåfaldende og normalt liv. Men når det seksuelle dukker op, så sker der noget, som de har meget svært ved at kontrollere, siger Jesper Roesgaard Mogensen, der er klinisk psykolog og behandler personer med seksuelle afvigelser på Sexologisk Klinik i Region Hovedstadens Psykiatri.

Jesper Roesgaard Mogensen udtaler sig ikke om den konkrete sag, men han siger, at disse typer af gerningsmænd ikke har den samme stopklods, som andre mennesker har.

- Det er nødvendigt, at der kommer nogen udefra – ofte politiet – og får sat en stopper for det. For de kan ikke hæmme det indefra. For så længe det går, så bliver det ved med at gentage sig, siger Jesper Roesgaard Mogensen.

Ifølge anklageskriftet har den 22-årige mand ikke brugt sit eget navn på sociale medier, når han har kontaktet pigerne.

Han har brugt en lang række dæknavne for ikke at kunne blive opdaget, står der i anklageskriftet.

Hør psykolog i Red Barnet Kuno Sørensen udtale sig om sagen i videoen herunder:

Snak med dine børn

Sagen illustrerer, at internettet og sociale medier kan være et farligt sted. Derfor opfordrer Kuno Sørensen fra Red Barnet til, at forældre snakker med deres børn om, hvad der kan ske.

- Vi skal blive ved med at snakke med vores børn om, at ude på nettet er der nogle banditter og nogle røvere, som vil true og skræmme dem og bede børn om at gøre uhyggelige ting. Der gælder det om, at man med det samme får snakket sammen om det, så man kan få det stoppet, siger Kuno Sørensen.

Den 22-åriges forsvarsadvokat har ikke villet kommentere sagen.

Der er i alt afsat 30 retsdage i sagen.

Artiklen er opdateret kl. 11.28 med mandens stillingtagen til skyldsspørgsmålet i retten i Esbjerg.