Medarbejderflugt fra afdeling for psykisk syge børn: 'Jeg må tænke på mig selv'

Syv ud af 24 medarbejdere på sengeafsnittet i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Esbjerg har sagt op inden for de sidste tre måneder.

De syddanske regionsrådspolitikere har planer om at lukke sengeafsnittet i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Esbjerg fra september. Foto: Laura Bruun Hansen

I januar lagde hun opsigelsen på chefens bord.

- Jeg er nødt til at tænke på mig selv og min fremtid på arbejdsmarkedet. Jeg er 58 år og eneforsørger.

Sådan siger den nu tidligere pædagog på sengeafsnittet i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Esbjerg Eva Hoffland.

Afdelingen står til at lukke fra september, og det har tidligere fået medarbejdere til at råbe op. Og allerede nu har mange ansatte valgt at søge andre veje.

- Det var mit drømmejob. Jeg tænkte, at jeg skulle være der, indtil jeg skulle på pension. Men sådan skulle det desværre ikke være, siger Eva Hoffland.

Inden for de seneste tre måneder har knap hver tredje medarbejder sagt deres job op på sengeafsnittet i Esbjerg.

Mange af opsigelserne kommer, fordi politikerne i Region Syddanmark har planer om at lukke afdelingen.

Hvis sengeafsnittet forsvinder fra Esbjerg, skal patienter og pårørende fra den vestlige del af Syddanmark fremover køre halvanden time, hvis unge skal indlægges i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Aabenraa eller Odense.

Afdelingschef i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Sydjylland, Louise Schwartz, er træt af, at mange erfarne medarbejdere har sagt op på sengeafsnittet i Esbjerg. (Foto: © Anne Kathrine Steengaard - DR Syd)

Selvom det endnu ikke er endelig besluttet, at afdelingen skal lukke, så er det forventeligt at medarbejdere vil søge væk. Det siger afdelingschef i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Sydjylland, Louise Schwartz.

- Jeg er altid ærgerlig, når vi mister dygtige og kompetente medarbejdere. Men det er sådan, det er. Jeg kan ikke tvinge folk til at blive, hvis ikke de ønsker det.

Og pædagogen Eva Hoffland er ked af uroen omkring afdelingens fremtid.

- Det var ikke med min gode vilje, at jeg sagde op. Jeg frygter, at lukningen vil få fatale konsekvenser for mange børn og unge, siger hun.

'Der kan komme flere fejl'

Medarbejderflugten fra afdelingen kan få konsekvenser for de unge patienter med psykiske sygdomme, der bliver indlagt på afdelingen.

For når erfarne medarbejdere forlader deres stillinger, så bliver der også et tab af viden. Det siger Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved det nationale forskningscenter for velfærd, VIVE.

- Erfarne folk har en evne til at kende en problemstilling bedre, end folk der skal læres op. Så der vil være en overgangsperiode, hvor man risikerer, at der laves flere fejl, siger han.

Han er dog ikke overrasket over, at mange medarbejdere har sagt op. For når politikere lægger op til at nedlægge en afdeling, vil det smitte af på de ansatte.

- Når der er uro om, hvad fremtiden bringer, så ser vi typisk, at der kommer flere opsigelser, forklarer han.

Der bliver måske en del nye medarbejdere her på sengeafsnittet, nu hvor knap hver tredje medarbejder har sagt op. (Foto: © Laura Bruun Hansen - DR Syd)

'Det er ikke trygt'

De mange opsigelser påvirker også de pårørende. Pia Solveig Fløes 16-årige datter har tidligere været indlagt på afdelingen i Esbjerg.

Hun frygter, at hendes datter får en ringere behandling, når flere erfarne medarbejdere har forladt afdelingen.

- Det er ikke trygt. Jeg frygter, at min datter vil lukke sig inde i sig selv, så hun ikke siger noget, fortæller Pia Solveig Fløe.

Hendes datter har diagnoserne aspergers, angst og ADHD. Med de diagnoser er det ifølge moren vigtigt, at der er erfarent personale på afdelingen, hvis datteren igen skal indlægges.

- Det er svært at stille noget op. Men jeg kan kun opfordre politikerne til at tage den her lukning af bordet, siger hun.

Men både patienter og pårørende kan være sikre på, at der stadig er kompetent personale på afdelingen - også selvom mange ansatte nu har sagt op, forsikrer afdelingschef i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Sydjylland, Louise Schwartz.

- Vi afventer, om politikerne vælger at lukke afdelingen. Og hvis det er den beslutning, de træffer, så slår vi nogle tidsbegrænsede stillinger op, siger hun.

Står det til politikerne i Region Syddanmark, skal børn og unge fremover køre til Aabenraa eller Odense, hvis de skal indlægges i psykiatrien. Det betyder, at det måske kun er voksne, der i fremtiden kan indlægges her i Esbjerg. (Foto: © Laura Bruun Hansen - DR Syd)