Børn med ADHD, angst eller nedsat syn kan have svært ved at gå til håndbold eller spejder i den lokale forening.
Nogle har måske koncentrationsproblemer, mens de frivillige ikke ved, hvordan de skal hjælpe børnene. Og det kan give så dårlige oplevelser, at mange helt stopper med at gå til fritidsaktiviteter.
Men det skal der nu laves om på.
Socialstyrelsen har nemlig givet 12,6 millioner kroner til Varde, Allerød, Brønderslev og Lolland Kommuner, der over de næste tre år skal sørge for, at børn og unge med alt fra ADHD til muskelsvind begynder til eksempelvis fodbold eller ridning.
Ifølge souschefen i Social- og Boligstyrelsens Handicapafdeling, Signe Danø Andersen, mindsker det mistrivslen, når børn med særlige behov bliver en del af foreningslivet.
- Mange børn i denne målgruppe deltager ikke i fritidsfællesskaber, fordi de isolerer sig eller føler sig isoleret. Fælleskabet skal derfor være med til at forebygge ensomhed og isolation blandt børn og unge med handicap, siger hun.
En del af lokalsamfundet
Varde Kommune er en af de kommuner, der har søgt om at få del i puljen fra Socialstyrelsen.
Kommunen har fået tre millioner kroner og vil frem til 2025 arbejde på at få mindst 50 handicappede børn og unge ud i foreningslivet.
- Vi kan finde nogle måder, hvor børnene bliver en del af deres lokalsamfund. Vi er alle sociale mennesker, og vi kan godt lide at være sammen med andre. Det er en vigtig del af vores liv, siger Connie Høj (V), der er formand for Børn- og Læringsudvalget i Varde Kommune.
Bedre hverdag for barnet
Kommunen har ansat en projektleder, der skal være bindeled mellem forældre og foreninger og lære de frivillige i foreningerne, hvordan de bedst muligt kan hjælpe børn med for eksempel autisme eller nedsat syn.
Projektlederen skal mødes med forældrene og det enkelte barn, og sammen finder de ud af, hvilken fritidsinteresse der vil kunne passe godt til barnet.
Udover at børnene får dyrket nogle fritidsinteresser, så handler det også om, at hverdagen generelt bliver bedre for børnene – også i skolen.
- Har du det godt i dit fritidsliv, så har du måske også mere lyst til at komme i skole, og man har noget at fortælle, når man kommer i skole. Det giver en meget bedre hverdag. Og har man det godt, har man også nemmere ved at lære, siger udvalgsformanden for Børn- og Læring i Varde Kommune, Connie Høj (V).
Erfaringerne skal bredes ud
Også hos Danske Handicaporganisationer vækker projektet glæde.
- Ligesom alle andre vil vi også gerne være en del af et foreningsfællesskab, så det er en rigtig god start, siger formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen.
Projektet i de fire kommuner skal evalueres af VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Håbet er, at erfaringerne på sigt kan bredes ud til resten af landets kommuner, så flere handicappede børn og unge kan komme ud i landets lokalforeninger.